Predsednik Skupštine grada primio izaslanstvo HNV-a

Čet, 01.10.2020 - 15:23 -- nikola.tumbas

Predsednik Skupštine grada primio predsednicu Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine

Predsednik Skupštine grada Subotice Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) sastao se danas s delegacijom Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine koju je predvodila predsednica Jasna Vojnić.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić upoznala je predsednika Skupštine grada Subotice o dosadašnjim aktivnostima i radu Nacionalnog saveta, kao i pomacima koji su se ostvarili, a izuzetno su važni za hrvatsku zajednicu.

Na sastanku je bilo reči i o izazovima i problemima sa kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u oblastima o kojima se stara Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine, kao što su obrazovanje, informiranje, kultura i službena upotreba jezika i pisma. Pored problema sa kojima se Nacionalni savet susreće tokom svog rada istaknute su i pozitivne informacije kao što je činjenica da je ove godine obeleženo punih 18 godina postojanja celovite nastave na hrvatskom jeziku.

Predsednik Skupštine grada Subotice Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) istakao je da će nakon što se upoznao sa problemima pripadnika hrvatske zajednice u Gradu Subotici u oblastima o kojima se stara Nacionalni savet nastojati preduzeti radnje koje bi doprinele rešavanju problema pripadnika nacionalnih manjina, a samim tim i pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

***

 

A városi képviselő-testület elnöke fogadta a Horvát Nemzeti Tanács elnökét

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma találkozott a Horvát Nemzeti Tanács küldöttségével, élén Jasna Vojnić elnökasszonnyal.

 

A Horvát Nemzeti Tanács elnöke, Jasna Vojnić ismertette a képviselő-testület elnöke előtt a nemzeti tanács eddigi tevékenységét és munkáját, és a horvát közösség számára kiemelten fontos eredményeket.

A találkozón szó volt azokról a kihívásokról és gondokról, melyekkel a horvát közösség szembesül a Horvát Nemzeti Tanács hatáskörébe tartozó területeken, mint az oktatás, a tájékoztatás, a művelődés és a hivatalos nyelvhasználat. A gondok mellett, melyekkel a nemzeti tanács munkája során megküzd, a küldöttség tagjai beszámoltak a pozitív eredményekről is, például arról, hogy az iskolákban már 18 éve létezik horvát tannyelvű oktatás.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta: miután megismerte a szabadkai horvát közösség problémáit azokon a területeken, melyekről a nemzeti tanács gondoskodik, lépéseket tesz majd a nemzeti kisebbségek – ezzel együtt a horvát nemzeti közösség – gondjainak megoldása érdekében.

A Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

***

 

Predsjednik Skupštine grada primio predsjednicu Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine

 

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor sastao se danas s izaslanstvom Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine koju je predvodila predsjednica Jasna Vojnić.

 

Predsjednica Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić upoznala je predsjednika Skupštine grada Subotice o dosadašnjim aktivnostima i radu Nacionalnog vijeća kao i pomacima koji su se ostvarili, a od iznimne su važnosti za hrvatsku zajednicu.

Na sastanku se razgovaralo o izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u područjima o kojima skrbi Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine, kao što su obrazovanje, informiranje, kultura i službena uporaba jezika i pisma. Pored problema na koje Nacionalni vijeće nailazi u svom radu, istaknute su i pozitivne informacije poput činjenice da je ove godine obilježeno punih 18 godina postojanja cjelovite nastave na hrvatskom jeziku.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor naglasio je kako će, nakon što se upoznao s problemima pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Gradu Subotici u područjima o kojima skrbi Nacionalno vijeće, nastojati poduzeti radnje koje bi doprinijele rješavanju problema pripadnika nacionalnih manjina, a ujedno i pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Služba za skupštinske poslove

Autor teksta: 
Custom Search