Premijera filma - Naš profesor

Sre, 14.10.2020 - 17:58 -- darko.kovacevic

U utorak, 13. oktobra 2020. godine, u velikoj sali Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo ,,Danilo Kiš“, sa početkom u 19 časova, održana je premijera filozofskog filma ,,Naš profesor“, koji su snimili članovi ,,Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma“, po scenariju profesora filozofije Dragana Krstića. Film je režirala Radojka Paštar, uz mentorsku podršku profesora Dragana Krstića.

Većinu scena za ovaj film je snimio i montažu obavio profesor Miloš Radović.

Glavne uloge su ostvarili: Minja Vuković, Dragana Nikolić i Aleksandar Rakić.

Film ,,Naš profesor“ je deseti – jubilarni filozofski edukativni film koji je snimljen po scenariju profesora filozofije Dragana Krstića

Ovaj film, sa neskrivenim umetničkim pretenzijama, protkan nenametljivim filozofskim dijalozima, obogaćen originalnom muzikom koju su napisali: Olga Čegar, Kozma Prem i profesor Dragan Krstić, nagrađen je burnim aplauzom publike koja je gledala film pod maskama i uz poštovanje propisane distance.

Filozofski edukativni film ,,Naš profesor“ je ekranizovana priča o slučajnom susretu dve drugarice (Mile i Milice) u parku pored jezera.

Mila (Minja Vuković) je manekenka, koja živi i radi u Parizu, i u razgovoru sa drugaricom Milicom (Dragana Nikolić) nostalgično se seća gimnazijskih dana i zanimljivih časova filozofije.

Razgovarajući o profesoru filozofije sa Milom, Milica u poverenju otkriva drugarici da je zaljubljena u Petra (Aleksandar Rakić) - sestrića njihovog profesora, ali je problem u tome što je Petar, prema njenom mišljenju, nemoralan, jer je vara sa drugom devojkom.

Mila, kao dobar poznavalac filozofije, ne dozvoljava da se tom, njoj nepoznatom, mladiću olako pripiše svojstvo nemoralnosti, nego smatra da treba prvo odgovoriti na pitanje šta je moralno, pa tek onda Petra svrstati u moralne, ili nemoralne ljude. U tom razgovoru drugarice se pozivaju na učenja velikih filozofa, počevši od Sokrata i Aristotela, preko Kanta, pa sve do utilitarista.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search