Otkriven spomenik Karolju Birou

Pet, 04.06.2021 - 15:37 -- nikola.tumbas
Otkrivanje spomenika
Otkrivanje spomenika
Ištvan Pastor govor na mađarskom jeziku
Ištvan Pastor govor na mađarskom jeziku
Ištvan Pastor govor na srpskom jeziku
Ištvan Pastor govor na srpskom jeziku

Na Trgu republike, ispred Gradske kuće danas je otkriven spomenik Karolju Birou (1864-1952), bivšem gradonačelniku Subotice koji je ostavio veliki trag u životu ovog grada. Spomenik je otkrio inicijator njegovog podizanja Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, a ideju je realizovala Fondacija „Karolj Biro“. Ceremoniji svečanog otkrivanja prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, članovi Gradskog veća, predstavnici političkih partija i udruženja i brojni građani.

Skupština grada Subotice je 28. maja 2020. godine jednoglasno podržala odluku o podizanju tri nova spomenika, među kojima je i spomenik Karolju Birou. Spomenik čini jedinstvenu celinu sa prethodno postavljenom maketom Gradske kuće i oglasnim stubom koji sada ima novu ulogu.

Karolj Biro je na čelu Subotice bio 16 godina, od  1902. do 1918. godine, ali u životu grada nije ostavio traga samo po dužini upravljanja nego i zbog toga što je u tom periodu Subotica dobila izgled dostojan slobodnog kraljevskog grada. Najveće delo koje je stvorio je Gradska kuća, po projektu Marcela Komora i Dežea Jakaba, koja je svečano otvorena 1912. godine.  Tada su svečano otvoreni i objekti na Palićkom jezeru – Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

Uprkos svemu ovome, delo Karolja Biroa je nepravedno zaboravljeno u istoriji grada, a podizanjem spomenika dostojno se čuva uspomena na njega.

Otkrivajući ovaj spomenik kao da prozivamo duha, doskora mnogi nisu ni znali kako izgleda Karolj Biro, kao što nije poznata ni činjenica da je umro u bedi i siromaštvu u 88. godini, ne zna se koja kuća mu je pripadala jer na njoj nema spomen table, kao što u Subotici ne postoji nijedna ulica koja nosi njegovo ime.  Treba da zahvalimo istoričarima što je njegova intelektualna zaostavština i nešto malo stvari sačuvano. Njegovo ime nikada nije ukaljano, ni za vreme rata, ni u vršenju javne službe, a opet je njegovo ime izbrisano iz istorije grada“, istakao je Ištvan Pastor.

Karolj Biro je sada ponovo postao deo subotičke svakodnevice, rekao je Pastor, podsećajući da je Biro govorio da će grad napredovati, ako se tada još uvek nerazvijena poljoprivreda, industrija i trgovina zajedno razvijaju.

Zahvaljujući tome, grad i jeste napredovao, uprkos mnogim protivljenjima. Govorim o viziji razvijanja grada čoveka koji nije omalovažavao stanovnike, nije gledao sa visine mentalitet Subotičana. Događaji su ga mogli slomiti, ali nisu. Nije se ponizio ni kada je bilo najteže. Subotica je ćutala, ali ljudi nisu zaboravili njegov duh. Zato je ovo praznik tog momenta. Subotica je jedinstven grad, uvek su je tri nacionalne zajednice doživljavale svojom, istoriju obeležavaju periodu kada su živeli jedni pored drugih, kao i periodi kada su bili jedni protiv drugih. Otkrivanje spomenika je prekretnica jer se njime briše taj nezdravi i za nas neprihvtljiv stav o svojatanju grada. Mi smo za zajednički napredak, zajedničku svakodnevicu“, naglasio je Ištvan Pastor.

Javna i politička uloga Karolja Biroa, dodao je, zaslužuju poštovanje i mogu nam biti primer.

Subotica dobija svoju ravnotežu koja joj je ideološkim pristupom oduzeta. Naš cilj je da stvorimo urbanu sredinu srednjeevropskog miljea, koji se razvija. Politička saradnja i pronalaženje partnera se takođe zasniva na odgovornosti, kao što je i čin postavljanje ovog spomenika. Razrešenje Karolja Biroa je bila unutrašnja mađarska stvar, nije smenjen ulaskom srpske vojske, to je snažno podgrevana gradska legenda od koje koristi imaju samo oni koji ne žele saradnju nacionalnih zajednica. To je učinio nacionalni savet, koji je i odbio njegov zahtev za penziju, to je bio mađarsko-mađarski obračun u nepopravljivom postupku“, zaključio je Ištvan Pastor.

Autor teksta: 
Custom Search