Obeleženo sto godina sela Višnjevac

Sub, 26.06.2021 - 20:01 -- nikola.tumbas

Povodom 100 godina sela Višnjevac i naseljavanja Solunskih dobrovoljaca na bogatu pustu ravnicu održana je manifestacija „100 godine sela Višnjevac“ uz bogat kulturno umjetnički program.

Prisutnima se obratio Gradonačelni Subotice Stevan Bakić.

Učesnici u programu su sledeći: Dječiji hor „Iskončići“ Osnovne škole "Kizur Ištvan", Bojana i Nebojša Brdarić, Dnevni boravak za odrasla lica, pri Domu Kolevka, Muzička škola Subotica, KUD „Dunav“ Apatin, Ženska pjevačka grupa „Ognjište“, Udruženje Ličana „Lika“ Subotica, Omladinska grupa folklornog ansambla „Sunce“ Subotica, Miroslav Žužić, glumac Atelja 212 u penziji i OKUD "Mladost" Subotica.

Pored bogatog kulturno umjetničkog programa prisutni su imali priliku da vide izložbu slika Višnjevca u različitom razdoblja.

Djeca su priredila bogatu radionicu.

Također, Vojska Srbije je pripremila daleko poznat Vojnički pasulj.

Na žalost, usled pandemije preminuo je jedan od organizatora ove manifestacije Slobodan Žužić.

Na simboličan način odata je pošta čoveku i ukazano poštovanje njegovoj porodici.

Jaki ljudi nisu oni koji nikada ne plaču, jaku si oni koji plaču, obrišu suze i nastave da se bore.“

**

Srbija je herojskom borbom zadivila svet. Kosti srpskih ratnika razasute su na bojištima u otadžbini , ali i van domovine. Umirali u gudurama i bespućima Albanije, na Krfu, na ostrvu Vido, nestajali su u dubinama mora. Ostavljali kosti u zarobljeničkim logorima Austrije, Češke, Bugarske. A mi se danas sa nedovoljno pažnje i zahvalnosti odnosimo prema onima koji su živote položili na oltar slobode i otadžbine. Ova manifestacija je bila samo jedna od bitaka protiv velikog zaborava.

Zbog administrativnih i raznih drugih problema tek će početkom jula 1921. godine na subotičku pustaru i čantavirski atar počele da pristižu prve porodice dobrovoljaca.

Konačno završeno naseljavanja je bilo 1936. godine, u selu i u Pustari bilo je 219 porodica. Od toga bilo je doseljenih: iz Like 109 porodica, iz Crne gore 40 porodica, iz Srbije 9 porodica, iz Bosne 5 porodica, iz Hercegovine 5 porodica, iz Dalmacije 2 porodice, meštana Mađara i Bunjevaca 46 porodica i 3 porodice mađarskih optanata.

Danas je selo koje živi, ima preko 600 stanovnika i 87 dece, zahvaljujući povratku mladih bračnih parova. Samo u poslednjih deset godina došlo je 17 devojaka, koje su se udale za momke u selu.

Zbog sve većeg broja mališana, često se u narodu govori da je Višnjevac selo, u koje su se vratile rode.

 

Organizacioni odbor

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search