Održana XII Sednica Skupštine grada

Čet, 05.08.2021 - 18:34 -- nikola.tumbas

Na dvanaestoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, ukupno je usvojena 41 tačka dnevnog reda.

Odbornici su usvojili Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine. Prema izveštaju o šestomesečnom izvršenju budžeta grada Subotice u prvih šest meseci ove godine tekući prihodi budžeta ostvareni su u iznosu 3.187 miliona dinara što iznosi 50,57 odsto godišnjeg plana. Prema rečima Dubravke Rodić, sekretara Sekretarijata za finansije posmatrajući ostvarenje tekućih prihoda budžeta na šestomesečnom nivou u poslednjih 10 godina utvrđeno je da nije zabeležen ovako visok stepen ostvarenja prihoda u odnosu na planirano.

U periodu od 2011-2020. godine prosečno ostvarenje tekućih prihoda za prvu polovinu budžetske godine iznosi 37,39 odsto. Ostvarenje tekućih prihoda sa preko 50 odsto od plana jeste primer kvalitetnog i odgovornog planiranja, navela je Dubravka Rodić.

Prema izveštaju najznačajnije učešće u ostvarenim prihodima ima prihod od poreza na zarade koji je ostvaren u iznosu 1.254 miliona dinara odnosno 49,19 odsto od plana, a u odnosu na isti period prethodne godine ostvareno je čak 35,85 odsto više prihoda. Prihodi od poreza na prihode od samostalnih delatnosti ostvareni su u iznosu 113,5 miliona dinara što je 57,47 odsto od godišnjeg plana, a u odnosu na isti period prethodne godine ostvareni su prihodi veći za 15 odsto. Ovi parametri ukazuju da su privredni subjekti u Subotici u dobroj meri prevazišli krizu u poslovanju koju je izazvala situacija u borbi protiv širenja pandemije i da su ekonomske mere Vlade RS doprinele stabilizaciji privrednih aktivnosti.

Potvrda da postoje mnogi investicioni projekti  u gradu je iznos ostvarenih prihoda budžeta od naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Ostvarena su sredstva u iznosu 176 miliona dinara odnosno četiri puta više nego u istom periodu prethodne godine.  

Budžetski korisnici su u izveštajnom periodu utrošili na rashode i izdatke 2.803 miliona dinara što je 38,67 odsto od godišnjeg plana. Najviše se utrošilo sredstava u oblasti obrazovanja, zatim razvoja zajednice i ekonomskim poslovima. Obaveze budžetskih korisnika izmirivane su po prioritetima.

Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ je istakao  da u proteklih deset godina, koliko je u Savetu za budžet i finansije, nije bilo ovakvo ostvarenje budžeta.

Imamo finansijski suficit od pola milijarde dinara, a odgovorili smo na sve izazove koji su bili pred nama, što se tiče ostvarenja budžeta i zahteva naših korisnika Čak smo vratili dugove. Kasnili smo u isplati rata za Dom vojske i kasarnu „Kosta Nađ“ i tu smo se sustigli, a vratili smo i konsolidovanom budžetu dug od 150 miliona dinara pozajmice za likvidnost. To je sve rezultat ispravne politike Vlade Srbije, stručnosti, posvećenosti i ozbiljnosti u radu gradonačelnika i celog tima. Stigli su svi transferi sa viših nivoa vlasti za opremanje Regionalne deponije, fasadu Gradske biblioteke, završetak zgrade Narodnog pozorišta, javne nabavke su tekle po planu. - rekao je Vojnić.
Predsednik Odborničke grupe Saveza Vojvođanskih Mađara Nagel Janoš istakao je da se uprkos činjenicama o smanjenju budžeta za ovu u odnosu na prethodnu godinu od 15 odsto   može zaključiti da je budžet za 2021. godinu realno isplaniran.
Odbornik sam  u ovoj Skupštini unazad pet godina i ne sećam se da je za ovo vreme, a mislim da se ni ranije nije desilo da je budžet za prvih šest meseci ostvaren u obimu od preko 50 odsto. Bili smo zadovoljni i to su bili realni pokazatelji kada je budžet ostvaren najviše do 40 odsto. Rezultati u ostvarenju budžeta su za svaku pohvalu. To govori s jedne strane da su ljudi koji su u lokalnoj samoupravi zaduženi za punjenje budžeta dobro radili svoj posao, a ono što je još bitnije od toga, s druge strane, to je jasna dokaz tome da privreda Subotice ide napred i da je na sasvim dobrom putu. Ovo je jasan pokazatelj da raste broj privrednih subjekata, preduzeća i preduzetnika koji obavljaju svoje poslovanje na teritoriji grada, i da se  stalno povećava nivo isplaćenih zarada. To govori i o savesnosti privrednih subjekata, preduzetnika i građana koji sve bolje i urednije uplaćuju poreske obaveze“, naglasio je Janoš Nagel.

Kuriozitet  je u tome da je ova tačka dnevnog reda usvojena jednoglasno, a da su pohvale  kada je ostvarenje budžeta u pitanju stigle i iz redova opozicije.
Na današnjoj sednici Skupštine grada doneta je, između ostalog,  i Odluka o izmenama i dopunama Odluke  o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koja podrazumeva pravičniji način obračuna toplotne energije za korisnike JKP „Subotička toplana“.
Odbornici su dali saglasnost i na izbor direktora četiri javna preduzeća – JKP „Vodovod i kanalizacija“ vodiće Đerđ Šugar, JP „Palić-Ludaš“ Marta Dobo, JKP „Suboticagas“ Timea Horvat, a JP za upavljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Ognjen Golubović.
Odbornici su danas usvojili  i Odluku o izradi Plana deteljne regulacije za farmu svinja u Bajmoku, zatim Odluku o obrazovanju gradskog štaba za vanredne situacije,  usvojeni su i izveštaji o poslovanju četrnaest JKP, JP i DOO,  kao i Odluke o raspodeli dobiti JKP, JP i DOO, data je saglasnost na Odluku o delimičnom pokriću neto gubitka za 2020. godinu JP „Subotica trans“ i „Vodovod i kanalizacija“ i doneto je nekoliko personalnih rešenja.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search