Plesom otvoren Festival Desire 2021

Pet, 19.11.2021 - 23:36 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Desire 2021 Urbán András Izjava i otvaranje festivala
Desire 2021 Urbán András Izjava i otvaranje festivala
Desire 2021 Nagy József
Desire 2021 Nagy József

Izjava za medije Nađ Jožefa, koreografa predstava OMMA, kojom je otvoren ovogodišnji festival i kratka izjava direktora festivala Andraša Urbana i još kraće otvaranje obeležili početak serijala predstavana na sceni pozorišta Kostolanji Deže.

***

Zvuci istorije
Festival je otpočeo energičnim nastupom osmoro pelsača u režiji Jožefa Nađa, a nastavljen je nežnom i urbanom radio dramom umetnika koja je bila njihov odgovor na pandemiju i zaključavanje

Ovogodišnji trinaesti međunarodni, regionalni festival savremenog pozorišta započeo je energično. Osmoro plesača iz nekoliko zemalja centralne i zapadne Afrike u koreografiji Jožefa Nađa istraživalo je korene pokreta i plesa u predstavi „OMA“. Zbog velikog interesovanja, jednočasovni složeni ples, na večeri otvaranja festivala, 19. novembra izveli su dva puta, a nakon toga ostalo im je snage da igraju uz aplauz oduševljene publike.
„Hteli smo da osetimo drevne korene igre i da od toga načinimo neku vrstu savremenog ritualnog plesa. Veorvao sam da to najbolje mogu da ostvarim sa igračima iz Afrike. Zaista, sada osećamo i oni i ja da smo na dobrom putu“ rekao je Jožef Nađ. Prema njegovim rečima ovo je drugo delo koje radi sa nekom trupom, a u kojem i sam ne nastupa. Otuda je ono delimično i drugačije od koregrafija po kojima je Nađ poznat. „Ovi igrači doneli su takvu energiju i kutluru koja je drugačija, doneli su za mene vibraciju koja je zanimljivija i sa takvom lakoćom koju mi bele puti možemo da postignemo samo izuzetno napornim radom.“ U izboru muzike kaže dodirnuo je i istoriju džeza, ali da istinska, vanvremena muzika u stvari izbija iz igre plesača.
Ovogodišnji festival Dezire nosi podnaslov „Istorija i ti“ i mada reditelj Andraš Urban, osnivač festivala uvek formuliše intrigantne festivalske podnaslove, ovoga puta nije ga bilo teško razumeti. U kreiranju podnaslova Urban je, pre svega, imao u vidu najavljena gostovanja predstava koje se bave nekom istorijskom ličnošću, ali nežna i urbana radio predstava „Saundtrek za film koji nije snimljen“ potpuno se uklopila u to. Jer, ovaj spoj radija i teatra nastao je upravo  kao odgovor pojedinca na jedan istorijski trenutak. Pandemija i gotovo istovremeno zatvaranje u svim zemljama jeste čin koji će istorija pamtiti, a kantautori Nina Bajsić i Nenad Marić poznatiji kao Kralj Čačka u tom trenutku počeli su da, iako se međusobno nisu poznavali, putem interneta, pišu i međusobno dopisuju stihove i muziku. U osnovi projekta je kreativna ličnost Pavlice Bajsić koja već godinama vodi Radio teatar. Radio drama prenosi jednostavnu priča o dvoje koji više ne zajedno, već svako za sebe nastavlja svoje živote u Zagrebu i Beogradu. Tu su još i muzičari i propratne uloge Marka Marića i Dina Brazodura. Pavlica Bajsić je bila narator događaja, a svedenim sredstvima, stvarajući zvučnu zaleđinu kantautorima Nini Bajsić i Kralju Čačka, kreirane su sugestivne slike, poput filma koji je svako u gledalištu za sebe  mogao da razmotava. Osim što podseća na situaciju, kako Pavlica Bajsić kaže, iz vremena kada su radio drame išle uživo, ova radijska predstava donela je i uživanje u lepoti artikulisanog i odnegovanog radijskog govora kakav danas gotovo više i ne može da se čuje.
Predstava „Vivisekcija kredenca“ nastala je kao zanimljiv projekat Udruženja dramskih umetnika Francuske i Festivala u Avinjonu da dvoje glumaca koji se ne poznaju postave kratki komad. Rafael Koten i Pjer Menije tako su sa mukom dovukli kredenac na scenu, jedno vreme mu se divili, a potom ga smrskali u paramparčad. Haos koji su napravili postepeno je počela da sređuje Margerit Borda koja je onda pozvala publiku da joj u tome pomogne. Do kraja predstave, publika je posložila slomljene letvice, dok su ih glumci posmatrali iz prikrajka. Poruka je bila jasna: za dovođenje stvari u red potrebna je i solidarnost i  drugih, a glumci kažu upravo su to želeli da naglase.
Mladi glumac Danijel Peter Katona iz pozorišta Atrijum – „Čamac za spašavanje“ iz Budimpešte ostvario je čitav niz likova u predstavi monodrami „Mrtva trka – plivanje u jednom činu“. Predstavu je režirao Mate Kovač po delu Benedeka Tota koje je pre nekoliko godina objavljeno u Mađarskoj i izazvalo veliku pažnju kao mađarski „treinspoting“.
Do kraja festivala publiku očekuje još mnogo zanimljivih predstava. Gostovanje Narodnog teatra iz Bitola sa predsstavom „Histori of maderfakers“ u režiji Andraša Urbana, potom rediteljka Selma Spahić dolazi sa predstavom „Sedam strahova“, Akademsko pozorište „Promena“ iz Novog Sada predstaviće „Tri zime“ u režiji Jasne Đuričić. Tu je potom i Kazalište „Grupa“ iz Zagreba sa ostvarenjem „Mister Bufo“ u režiji Li Delonga, Bitef teatar sa predstavom „Kretanje“ u režiji Jovane Tomić, te Narodno pozorište iz Pirota sa predstavom „Strah“ u režiji Igora Vuka Torbice.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Festivalski Press #16-19: Desiré Central Station 2021 - The History and You

Sinoć je na sceni Pozorišta "Kosztolányi Dezső" spuštena zavesa na 13. Desiré festival u Subotici. Ovogodišnje izdanje festvala nam je donelo različite dramske, koreografske i muzičke produkcije, te svedočili smo povratku posebnog programa koji se zove Desiré akademija. Tokom press susreta razgovarali smo sa Andrašem Urbanom o njegovim utiscima nakon još jednog uspešno organizovanog festivala, te imali prilike da u prijatnom razogovoru provedemo vreme i sa glumcima i članovima trupa "Bitef teatra" iz Beograda, "Hodworks" iz Budimpešte, kao i mladim muzičarima sicilijanskog sastava "Jacaranda". 
Andraš Urban je izjavio da posle napornih 11 dana, možemo da...

detaljnije
Post date: Uto, 30.11.2021 - 21:16

U nizu ovde se dodaju izjave za medije učesnika festivala.

 

Post date: Pon, 29.11.2021 - 20:34

Grupa Širom iz Slovenije je večeras nastupila na Desire Festivalu sa svojim repertoarom etno muzike na svoj način. Trio sačinjavaju Iztok Koren, Samo Kutin i Ana Karavanja.

U prilogu prva numera na večerašnjem koncertu, nastala tokom pandemije prošle godine, kako je rekao Samo Kutina, i još je nema na nosačima zvuka..

Post date: Pon, 22.11.2021 - 21:59

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta trajaće duže nego obično, deset dana, ali je ove godine i dobio manje novca nego pre, a Andraš Urban kaže: to je loša poruka.

– Najnovijom predstavom proslavljenog koreografa Jožefa Nađa „Oma“ koju je uradio sa osam plesača poreklom iz Malija, Senegala, Obale Slonovače, Burkine Faso, Konga Brazavila i Republike Kongo, u petak, 19. novembra od 19 časova na sceni pozorišta „Kostolanji Deže“ otpočinje ovogodišnji, trinaesti po redu Dezire festival.

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta trajaće duže nego prethodnih godina, sve do 29. novembra sa 16 gostovanja i  nekoliko koncerata, Dezire akademija, ukupno više od 20 programa u...

detaljnije
Post date: Čet, 18.11.2021 - 07:41

Međunarodni/regionalni festival savremenog pozorišta Desire 2021 pod nazivom The Histoy and You planira se održati od 19-29. novembra 2021.

U nastavku proučite program festivala i obezbedite sebi karte...

 

********

Petak, 19. novembar

 

19:00 i 22:00 Pozorište „Kosztolányi Dezső“

Atelier 3+1 (Pariz)

OMMA

Koreografija: Jožef Nađ

 

 

... detaljnije
Post date: Sre, 27.10.2021 - 21:55
Custom Search