Marijana Petrović i Viktor Šrajman dobitnici Nagrade za životno delo „Mali Princ”

Pet, 09.09.2022 - 10:24 -- darko.kovacevic

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 29. izdanje održava od 18. do 23. septembra 2022. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, glumici i rediteljki Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka. Nagrada „Mali princ“ dodeljuje se obliku umetničke skulpture istaknutog crnogorskog vajara Mije Mijuškovića.

Marijana Petrović (Beograd, 1957.) je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, (jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik), a magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti, na odseku za teatrologiju. Od 1978. je u stalnom angažmanu kao glumica u Malom pozorištu “Duško Radović“ u Beogradu, a bavi se i režijom. Dobitnica je mnogih glumačkih nagrada: Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu, Jugoslovenskog festivala za djecu Kotor, Susreta pozorišta lutaka Srbije, Milena Načić, Božidar Valtrović...

Kao profesor, predavala je u srednjoj baletskoj školi „Lujo Davičo“ – organizaciju scensko-muzičkih delatnosti. Osmislila je seminar namenjen učiteljima, pedagozima i psiholozima, u organizaciji Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije 2001. pri Učiteljskom fakultetu u Beogradu, na temu Lutkarstvo u osnovnoj školi, i u okviru njega održala predavanja i vežbe. U okviru projekta Centra za pozorišna istraživanja ApsArt namenjenog edukaciji studenata FASPER- a, realizovala je 2011. radionice na temu: Upotreba lutke u terapeutske svrhe. Realizovala autorske projekte za decu kao saradnik u Školigrici (Centar za kulturu Stari Grad); Dečjem kulturnom centru Beograd (lutkarske igrice u okviru radionice za bebe do 3 godine, sarađivala sa Centrom za muzejsku didaktiku kao glumac i autor). Priredila je monografiju Malo pozorište „Duško Radović“-70 godina raznolikosti (Malo pozorište „Duško Radović“, 2019.). Članica je Assitej-a i Cedeum-a.

Viktor Ljvovič Šrajman (1945, Harkov) je ruski i izraelski pozorišni reditelj, glumac, pedagog, kritičar, jedan od vodećih domaćih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka. Osnivač je i prvi glavni reditelj Magnitogorskog pozorišta lutaka i glumaca „Buratino“. Od 2012. do 2018. godine je bio glavni reditelj Državnog pozorišta za mlade gledaoce Nižnjeg Novgoroda. Predsedavajući je Stručnog veća nagrade koja nosi ime zaslužnog umetnika RSFSR-a, profesora M.M. Koroljeva, potpredsednik Međunarodnog festivala KUKART, član žirija najznačajnije nacionalne pozorišne nagrade „Zlatna maska“, član Komisije za pozorište lutaka STD RF.

Učestvovao je u radu međunarodnih pozorišnih projekata (kongresi, konferencije, festivali) kao predstavnik SSSR-a u SAD-u, Francuskoj, Japanu, Italiji, Norveškoj, Mongoliji, Poljskoj. Rukovodilac je međuregionalnog seminara za glumce pozorišta lutaka, rukovodilac sveruske laboratorije reditelja pozorišta lutaka (Savez pozorišnih radnika Ruske Federacije).

Režirao više od 60 predstava širom Rusije, u Poljskoj i Izraelu i osvojio mnoštvo nagrada. Igrao je u četiri ruska filma, kao i u četiri filma u Izraelu. Bio u žirijima mnogih međunarodnih lutkarskih festivala. Autor je dve knjige: Profesija – glumac (1997) i Analiza komada (2004).

Prošle godine su nagrade “Mali princ” dodeljene reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću. Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U petak, 23. septembra, svečanom ceremonijom zatvaranja i proglašenjem dobitnika nagrada u Dečjem pozorištu Subotica, zatvoren je 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica.

Žiri u sastavu Marijana Petrović (Srbija) – predsednik, Kliodna Nunan (Irska) i Viktor Ljvovič Šrajman (Izrael, Rusija), Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi „Pepeljuga“ u režiji Luane Gramegna, italijanskog Pozorišta Zakes.

Kliodna Nunan je u ime žirija pročitala obrazloženje nagrade: “Maštovita snažna predstava sa tačnim rediteljskim rešenjima. Sve komponente predstave: igra glumaca, koreografija, muzika, scenografija, lutke, svetlo su isprepletani, nadopunjuju se. Usaglašeni su,...

detaljnije
Post date: Pet, 23.09.2022 - 22:28
Foto: Damir Vujković

Trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”, koje se organizuje u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, završeno je 22. septembra.

Dr Marijana Prpa Fink, rukovodilac foruma, osvrnula se na ovogodišnje izdanje Foruma: “Naši učesnici, gosti sa svetskih univerziteta i poznatih instituta, kao i praktičari, koji istražuju u domenu teorije i prakse, ovde su otvorili teme koje su ih podstakle na dalju analizu. Konferencija je u tom smislu bila podsticajna i veoma živa. Nije bilo formalnog izlaganja posle koga nema interakcije, već naprotiv. Otvorila su se brojna pitanja i komentari, čime sam bila izuzetno zadovoljna”.

... detaljnije
Post date: Pet, 23.09.2022 - 10:35

U četvrtak, 22. septembra, petog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: „Preko trnja do zvezda” Teatra Koom-Koom iz Izraela, “Priče od papira” Fondacije Theatre Corsair iz Bugarske“ i “Princeza Ruža i začarani orao” Pozorišne kuće Tik Tak Nto iz Grčke.

Predstava „Preko trnja do zvezda” izvedena je na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta. Radnja prati dečaka koji živi na vrhu nebodera, koji sanja da stigne do zvezda, da ih dosegne, ali svakodnevni život, uvek zauzeti roditelji, dosadni nastavnici i nevaljali vršnjaci ga konstantno obeshrabruju. Predstava postavlja pitanje - hoće li ikada uspeti da oživi svoj san?

Andrei Urbakh, reditelj i glumac u predstavi, o svom odnosu prema...

detaljnije
Post date: Čet, 22.09.2022 - 23:54

Glumica Marijana Petrović, laureatkinja ovogodišnje Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, predstavila je knjigu “Malo pozorište Duško Radović - 70 godina raznolikosti (monografija 1949-2019)” koju je priredila, kao i svoju autorsku knjigu “O glumcu sa lutkom”, u okviru pratećeg programa 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Monografija „Duško Radović – 70 godina raznolikosti“ nastala je povodom ovog velikog jubileja Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu. „Koncepcija monografije je prilično neuobičajena, jer ne govori samo o predstavama uz prateće fotografije i istorijske podatke koji su...

detaljnije
Post date: Čet, 22.09.2022 - 16:46

Duško Mazalica: Naša predstava se mnogo lijepo uklapa na sceni “Jadran”

Četvrtog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: „Vuk sa mirisom bobica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, “Ljubav i violina” Dečjeg pozorišta i “Priča o metli” indonežanskog pozorišta Bon Puppet.

Predstava „Vuk sa mirisom Bobica“, koja je izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, govori o povratku prirodi, o pronalasku iskonske snage koja je u svakom od nas i želi da se oslobodi, diše, živi. Tema je predstavljena kroz devojčicu Sašu koja se jednim neverovatnim slučajem pretvara u vuka koji u sebi nosi simbol snage, zajedništva, instinkta i nežnosti.

...

detaljnije
Post date: Sre, 21.09.2022 - 17:57
Custom Search