Obeležena 132. godišnjica Gradske biblioteke

Čet, 13.10.2022 - 21:03 -- nikola.tumbas
Balint Pastor predaje zastavu grada povodom godišnjice Gradske biblioteke
Balint Pastor predaje zastavu grada povodom godišnjice Gradske biblioteke
Balint Pastor povodom godišnjice Gradske bibloteke
Balint Pastor povodom godišnjice Gradske bibloteke

Na 132. godišnjicu Gradske biblioteke danas je upriličena svečanost na kojoj su predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i direktorka Gradske biblioteke Adrien Kozma otkrili  novu tablu  na kojoj je ispisan naziv ove ustanove na sva četiri jezika koja su u Subotici u službenoj upotrebi. Dr Balint Pastor je tom prilikom istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što danas stoji ispred velelepne zgrade čija je glavna fasada obnovljena zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, a koju je 1896. godine projektovao Ferenc Rajhl.

Gradska biblioteka u Subotici nije samo najstarija ustanova takve vrste u Srbiji već ima i najlepšu građevinu za sedište. Da se ne bavimo samo prošlošću i da ne pokušavamo samo da očuvamo ono što je bilo lepo u prošlosti, nego da gledamo u budućnost i implementiramo sve što je moderno i korisno dokazuje jedno drugo ulaganje. Naime, krajem pretprošle godine smo zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske uspeli da izgradimo novi deo zgrade biblioteke, čitaoniocu koja odgovora svim zahtevima čitalaca i istraživača 21. veka. Investicije Vlade Srbije i Vlade Mađarske govore o tome da smo samo za dve godine uspeli da obezbedimo ukupno oko 760.000 evra, što znači da razvijamo ovu ustanovu, ovu instituciju“, naglasio je dr Balint Pastor.

On je podsetio da je zgrada Gradske biblioteke jedan od simbola Subotice, da je starija od Gradske kuće i da atlasi na njenoj fasadi znače mnogo svim Subotičanima, živeli oni u Subotici ili negde u inostranstvu.

„Zbog toga mi je iskreno drago što smo uspeli da konzervatorskim i restauratorskim radovima sačuvamo statue atlasa i samu fasadu. To što ćemo otkriti novu tablu Gradske biblioteke govori o tome da se i u ovoj ustanovi poštuje Statut grada pošto će naziv biblioteke biti na sva četiri jezika u službenoj upotrebi i ovim činom ćemo staviti tačku na ’i’. Direktorici biblioteke i svim zaposlenima želim puno čitalaca, istraživača i sreću, zdravlje i zadovoljstvo u poslu u narednim mesecima, odnosno godinama“, poručio je dr Balint Pastor.

Adrien Kozma, direktorica Gradske biblioteke Subotica navela je je u protekle 132 godine urađeno mnogo posla ali da još više posla čeka na pragu 21. veka.

Gradska biblioteka u Subotici zauzima posebno mesto ne samo po bogatoj zbirci knjiga i periodika zavičajnog karaktera, po bogatoj zbirci starih i retkih knjiga i intelektualnih vrednosti koje ove zbirke predstavljaju, već i zato što se ovde susreću različite kulture i jezici. Primarni zadatak naše ustanove je da se održi ova kulturna raznolikost, a mi nastojimo da ispunimo ovaj zadatak našim knjižnom fondom i ponudom naših kulturnih programa, nadajući se da će nam posetioci rado dolaziti“, rekla je, između ostalog, Adrien Kozma.

Dr Balint Pastor je, ovom prilikom, uručio direktorki Gradske biblioteke zastavu Grada Subotice.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search