Predsednik Skupštine grada otvorio Festival „Šokadalom“

Ned, 11.06.2023 - 08:39 -- nikola.tumbas
Balint Pastor povodom X godina Talentuma
Balint Pastor povodom X godina Talentuma
10 godina Talentuma detalj
10 godina Talentuma detalj
Balint Pastor povodom X godina Talentuma
Balint Pastor povodom X godina Talentuma

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, na Paliću, svečano otvorio Festival narodnih igara i narodne muzike „Šokadalom“, koji se održava na palićkoj Velikoj terasi. Obraćajući se prisutnima na otvaranju ovog dvodnevnog festivala, on je rekao kako ovu tradicionalnu manifestaciju po deseti put organizuje Umetničko udruženje talenata „Talentum“, iz Subotice, da mu je drago što se održava upravo na Svetski dan secesije i da je malo mesta na svetu gde čovek na tako malom prostoru može videli toliko secesijskih objekata kao na Paliću: Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon, Spomen-česma.

„I ovaj festival je jedna od manifestacija koja obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Palića i Subotice. A kako se povezuje secesija sa narodnom muzikom i narodnim igrama? Remek dela Marcela Komora i Dežea Jakaba, dragulji arhitekture u mađarskoj varijanti secesije nose motive mađarske narodne umetnosti. Drago mi je što Palić može toliko toga da ponudi turistima i što tokom letnje turističke sezone, ovde na Paliću, svakog vikenda imamo neku kulturnu ili sportsku manifestaciju”, istakao je dr Balint Pastor.

Tokom festivala publika je imala priliku da uživa u bogatom programu koji su priredili narodni plesni ansambli. Juče popodne, pored ostalih učesnika, sjajan koncert za mališane i mlade, ali i naše starije sugrađane priredio je mađarski ansambl „Alma“, a publici se danas odličnim nastupom predstavio i subotički bend „Duhaj“.

 Umetničko udruženje talenata „Talentum“ osnovano je 2013. godine i osmišljeno je sa ciljem da decu i mlade upozna sa različitim umetničkim granama: pevanje, muzika, ples, dramske umetnosti i tradicionalni folklor. Primarni cilj udruženja je razvijanje kreativnih kompetencija kroz specijalne metode edukacija.

Kasnije više fotografija

Custom Search