Dodeljena priznanja "dr Ferenc Bodrogvari"

Čet, 22.06.2023 - 23:52 -- nikola.tumbas
Balint Pastor na dodeli priznanja Ferenc Bodrogvari deo 1
Balint Pastor na dodeli priznanja Ferenc Bodrogvari deo 1
Balint Pastor na dodeli priznanja Ferenc Bodrogvari deo 2
Balint Pastor na dodeli priznanja Ferenc Bodrogvari deo 2

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) večeras je, u Velikoj većnici Gradske kuće, svečano dodelio diplome i plakete priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“. Skupština grada Subotice je na 35. sednici, održanoj 4. maja 2023. godine, na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2022. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari” dodeli Kornelu Mandiću, umetniku keramike, Mati Abrahamu, diplomiranom muzičaru, i Danijeli Stankić, nastavnici likovne kulture.

Obraćajući se nagrađenima i prisutnima u Velikoj većnici, dr Balint Pastor je rekao da je sudbina htela da filozof, profesor univerziteta i pisac, istaknuta ličnost našeg grada poživi samo pune 44 godine, ali da je njegovo delo, stvoreno za ovo tragično kratko vreme, priznato ne samo dodelom nagrade koju je ustanovio njegov grad, već od tada ta nagrada nosi njegovo ime.

Sada, kada sam i sam stupio u 45. godinu života, mislim da je ujedno i privilegija i dužnost da svojim znanjem i sposobnostima stvaramo što više. Zato nam njegovo životno delo treba da posluži kao primer. Srećan sam što po treći put imam tu čast da uručim nagrade 'Dr Ferenc Bodrogvari'. Ovaj događaj mi uvek pričinjava posebnu radost, jer činjenica da se iz godine u godinu stvaraju nove vrednosti i vrhunski rezultati, odnosno radovi, projekti i dela priznata u zemlji i u inostranstvu,  predstavlja jedan od najjačih podstreka za društveno angažovanje“, kazao je dr Balint Pastor.

Istakao je da nas primeri odlučnog i marljivog rada talentovanih mladih ljudi uvek uvere da se vredi boriti, lobirati za finansijske resurse i tražiti nove mogućnosti, čak i u ovim vremenima punim izazova, kada, kako je rekao, i održavanje, ili u boljem slučaju poboljšanje uslova života samo po sebi podrazumeva mnogo truda i zalaganja.

Mi, koji to ipak činimo, znamo: nikad nije bilo lako i svaki period ima svoje poteškoće. Onaj ko tvrdi da se još nije umorio od neprestane borbe, da ga neuspesi nisu obeshrabrili, ili da još nije shvatio da su opšte okolnosti pod uticajem mnogo viših interesa i potresnih događaja globalnih razmera da bi se na njih iz jedne tako male zemlje moglo uticati, taj očigledno ne govori istinu...“, smatra dr Balint Pastor

On je podvukao da danas slavimo baš one koji, uprkos tome što vide i doživljavaju sve te stvari koje utiču i na njihov život, ipak rade svoj posao: našli su način za samoizražavanje, i to tako što ostvarenjem svojih umetničkih ideja i pronalaženja mogunosti, radosti, utehe, pa čak i materijalne sigurnosti, oni doprinose i intelektualnom bogatstvu svog užeg i šireg okruženja.

Danas imamo dobar razlog za slavlje! Jer tu su oni koji nas uče kako se to radi: sa verom, ljubavlju, istrajnošću, samopouzdanjem, visokim profesionalnim znanjem... A više od toga vam ni ne treba! Jer pored stvaranja trajnih vrednosti, umetničkog rada i rezultata koji nastaju iz svestranosti vredne divljenja, to je primer kako treba raditi“, naglasio je dr Balint Pastor.

Tako, dodao je, funkcioniše naš mali svet, naša zajednica, život grada, ali i šireg sveta.

Da svako radi svoj posao, ono što voli, ono što zna, u šta se razume. Da svako ostvaruje svoj san, viziju i ciljeve koje postavlja pred sobom. A naš posao je da crpeći snagu i iz ovoga nastavimo da radimo, da iskoristimo sve mogućnosti za dobrobit našeg grada“, kazao je dr Balint Pastor.

A da ne postoji nemoguće, istakao je, i da se nepremostive prepreke mogu ukrotiti i pretvoriti u izazove pokazala nam je Danijela Stankić.

Da ljubav prema rodnom kraju i poštovanje lokalnih stvorenih vrednosti može biti ars poetika, motiv, predmet, sadržaj i poruka umetničkih dela, dokazuje život i rad Kornela Mandića. Kako se talenat, pored kreativnog stvaranja može koristiti u brojnim i raznovrsnim aktivnostima, od obrazovanja mladih preko prenošenja znanja do popularizacije umetnosti i struke vidimo iz svestranosti Matea Abrahama. Čestitamo i zahvaljujemo im što nas obogaćuju svojim načinom života, radom i delima“, zaključio je dr Balint Pastor.

Nagrada „Dr Ferenc Bodrogvari“ naknadno će biti uručena Danijeli Stankić. Dodeli priznanja prisustvovala je i udovica dr Ferenca Bodrogvarija – Đenđi Varga Bodrogvari. Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je srdačno i s poštovanjem pozdravio, kazao kako mu je drago što se odazvala pozivu da prisustvuje dodeli priznanja i na kraju svečanosti joj uručio buket cveća.

U okviru svečane dodele priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ učenici Muzičke škole Subotica izveli su prigodan umetnički program.

Priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search