U nekoliko klikova - Startuje prijava poreza frilensera preko novog portala

Sub, 01.07.2023 - 09:55 -- darko.kovacevic

Beograd, 30. jun 2023. - Svi frilenseri u Srbiji od sutra će imati svoje mesto na internetu. Na novom portalu Frilenseri moći će da brzo i jednostavno prijave prihode koje su ostvarili radeći kao „slobodnjaci“ i uz povoljniji poreski tretman izmire obaveze i ostvare pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Tokom jula frilenseri u Srbiji potrebno je da podnesu poresku prijavu za prva dva kvartala ove godine.

Portal sadrži niz korisnih alata za sve postojeće, ali i potencijalne frilensere – test samoprocene da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri, kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve opcije za oporezivanje, kao i vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja. Procene su da bi portal u početku moglo da koristi i do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu.

Novi model samooporezivanja frilensera je rezultat jednogodišnjeg rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade Srbije, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED.

- Saradnja sa frilenserima u okviru radnih grupa bila je od ključnog značaja na putu iznalaženja najboljeg rešenja za regulisanje prava i obaveza frilensera u Srbiji, što je doneo ovaj portal. Ovo rešenje je prilagođeno svima, bilo da povremeno rade neke poslove ili im je to svakodnevica. Bićemo tu i dalje, ako je potrebna neka dodatna konsultacija i pojašnjenje – rekla je Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović saopštio je da je prema ranijim istraživanjima Beograd bio među top 10 destinacija za digitalne nomade, te da veruje da će ih novi model oporezivanja frilensera ohrabriti da još više dolaze.

- Naš cilj, do kog smo sad i stigli, je da se iz Srbije komotno možete baviti poslovanjem širom sveta. Portal Frilenseri donosi precizno rešenje za sve, jer smo insistirali da u što manje klikova dođe do plaćanja poreza. Tajna uspeha nove platforme je uključivanje svih zainteresovanih aktera – zaključio je Paunović.

Frilenseri će na novom portalu prilikom podnošenja poreske prijave unositi ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. Nakon podnošenja prijave dobiće uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate, jednim klikom prevuku u poresku prijavu.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Philip Morris, podsetio je da je na inicijativu StarTech-a usvojeno produženje ograničenja rasta poreza paušalcima i data mogućnost frilenserima da plaćaju najniži iznos doprinosa kako bi bili zdravstveno osigurani.

- Nadamo se da ćemo nastaviti niz realizacije dobrih reformi i kao prvi sledeći korak nominujemo uvođenje objedinjene uplate poreza za preduzetnike čime bi se ne samo uštedelo njihovo vreme i novac, već bi se smanjio prostor za greške što je dosad bio čest slučaj. Nastavićemo u ovom pravcu i dalje, a ovo je idealna prilika da vam otkrijem da pripremamo još jedan B2B portal koji će za cilj imati povezivanje malih privrednika i velikih biznisa po principu ponude i tražnje – najavio je Miletić.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović objasnila je da posao oko Portala Frilenseri nije završen i da će se nastaviti s njegovim usavršavanjem.

- U planu su dalji koraci kako bi ova reforma bila što obuhvatnija, a portal napredniji i korisniji. Ono što nas čeka u budućnosti jesu obuke za javne službenike i frilensere, razvoj neblagovremene poreske prijave, generisanje i punjenje baze pitanja i odgovora kroz kontakt formu, monitoring i dalje izveštavanje o korišćenju portala, a ono što predlažemo institucijama jeste uvezivanje portala Frilenseri sa sajtom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i razvoj engleske verzije portala, budući da i nerezidenti mogu biti frilenseri – rekla je Jovanović.

Događaj je okupio sva zainteresovana udruženja frilensera i pojedince koji ih angažuju, kao i institucije koje su učestvovale u reformi – kabinet predsednice Vlade Srbije, Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, CROSO i fondovi socijalnog osiguranja.

Portal Frilenseri biće dostupan od 1. jula na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search