SUBNOR obeležio Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije

Ned, 02.07.2023 - 10:03 -- darko.kovacevic

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomenik njihovoj vernosti, SUBNOR je obeležio 82. godinu ustanka naroda Srbije i Jugoslavije protiv fašizna i nacizma. Vence su polagali predstavnici SUBNOR-a, Skupštine grada Subotice, državnih organa, porodice poginulih u borbama protiv fašističkog i nacističkog okupatora i drugi.

Jovo Barošević, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine uručio je medalju borca Mariji Maričić Marks, rođenoj u Laćarku 1935. godine, u nemačkoj porodici, oca predratnog komuniste i učesnika NOR.

Aleksandar Toković, predsednik SUBNOR Subotica, istakao je ovim povodom:

Danas obeležavamo značajnu godišnjicu, 82. godine od kada je prvi put 4. jula u porobljenoj Evropi, u kući čuvenih levičara Ribnikar u Beogradu, održana sednica polit-biroa CK KPJ. Razmotrena je opšta situacija u okupiranoj i porobljenoj Jugoslaviji i doneta odluka o dizanju opšte-narodnog ustanka protiv do tad nepobedive velesile i njenih saveznika okupljenih u paktu Sila osovine, koje su okupirale našu zemlju, kao i protiv domaćih izdajnika.

...

Odbacimo nametanje stranih faktora i nekih domaćih ulizica o politici kratkog daha i ne odričimo se svoje slavne i veličanstvene istorije i svojih teritorija, Kosova i Metohije, slobode i ponosa... Budimo to što jesmo, uzvišeni svetski narod. Nadahnuće patriotizmom je ne samo ljubav, već i obaveza - građani Srbije, građani Subotice, ovo je naša zemlja,

Ujedinimo sve snage bez obzira na politčku opciju i ideološko opredeljenje, već nadahnuti patriotizmom u odbrani časti, poštenja, dostojanstva, celovitosti naše zemlje i državnog integriteta.

::

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search