Svečano uručenje nagrada u akciji Medalja Lajoša Vermeša

Pet, 23.02.2024 - 21:26 -- dejan.vukovic

Svečano uručenje nagrada u akciji Medalja Lajoša Vermeša koju se već osamnaest godina promovišu najbolji sportisti Subotice održano je u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta u Subotici 

Akcija živi već osamnaest godina, počela je u nekadašnjem nedeljniku „Subotičke“, dok se danas realizuje uz medijskog partnera nedeljnik „Nove Subotičke novine“. Proglašenje se obavlja u apsolutnoj kategoriji, a izbor najboljih vrši tridesetočlani žiri sastavljen od sportskih radnika i novinara koji svoj sud o rezultatima sportista i klubova daju javno.

Ova godina je Olimpijska godina, a prve moderne Olimpijske igre počele su 6. aprila 1896. godine, dok će Pariz biti domaći trideset i trećih Letnjih olimpijskih igara koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta. Akcija nosi ime po Lajošu Vermešu koji je svoje prve Palićke sportske igre organizovao 26. avgusta 1880. godine, i po tome se vidi da je bio pravi vizionar. Bio je jedan od sportskih radnika koji je prepoznao značaj jednog svetskog sportskog događaja, u šta su se Olimpijske igre vrlo brzo i razvile.

Tradicionalnim priznanjima – Vermešovim medaljama nagrađeno je troje najboljih sportista, dok su sportisti koji su ostvarili plasman od četvrtog do desetog mesta dobili Vermešove plakete. Nagrađen je i najbolji kolektiv i dodeljeno je priznanje za podvig godine. Najmlađe priznanje koje se dodeljuje je medalja Mihalja Vermeša koje se dodeljuje klubu ili pojedincu koji su se posebno istakli. Ove godine priznanje je pripalo Muškom odbojkaškom klubu Spartak koji su bili pobednici Balkanskog kupa. Priznanje Lazaru Markoviću, potpredsedniku kluba uručila je Gordana Vermeš, supruga pokojnog Mihalja Vermeša. 

Prvo mesto zauzeo je Andrej Barna, plivač Spartaka koji je u 2023. godini isplivao „A“ normu za Olimpijske igre u Parizu u trci na 100 metara, slobodnim stilom, i to kroz nastup na Svetskom prvenstvu u Japanu, gde je, uz taj rezultat, najbolji plasman ostvario kao član štafete Srbije 4x100 metara slobodnim stilom koja je osvojila deseto mesto. Trostruki je prvak Srbije, na 50, 100 i 200 metara slobodnim stilom, ali je i rekorder Srbije u najbržim plivačkim disciplinama. Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Dohi, Andrej je bio šesti u finalu trke na 100 metara, bio je deo sedmoplasirane štafete 4x100 metara slobodnim stilom, ali i na 50 metara slobodnim stilom, u disciplini u kojoj je u Dohi dva puta pomerao granice sopstvenog državnog rekorda.

Druga je Violeta Slović, kapiten Ženskog fudbalskog kluba Spartak i ženske seniorske fudbalske reprezentacije Srbije. Sa Spartakom je osvojila još jednu „duplu krunu“, prve su Golubice bile u Super ligi, a podigle su i trofej pobednika Kupa. Spartak je napravio i korak više u sistemu Lige šampiona, plasirao se među 22 najbolje ekipe ovog takmičenja. Kraj godine obeležilo je veliko priznanje – Zlatna lopta fudbalskog saveza Srbije kao najboljoj fudbaleri naše države u 2023. godini. 

Treće mesto pripalo je rvaču Spartaka, Aliu Arsalanu. U nacionalnom dresu ostvario je najbolji rezultat u 2023. godini, osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. U bojama Spartaka je bio deo ekipe koja je osvojila vicešampionsku titulu, a proglašen je za najboljeg rvača Super lige Srbije. 

Medalje Lajoš Vermeš za troje najbolji sportista dodelio je Srđan Samardžić, član gradskog veća zadužen za privredu. Za najbolji klub Proglašen je Ženski fudbalski klub Spartak. Njima je medalju dodelila Nataša Aleksić, član gradskog veća zadužena za sport i omladinu koja je pre dodele pozdravila sve prisutne i istakla važnost akcije koja čuva sećanje na velikog sportskog vizionara.   

Dodeljena je i posebna nagrada za sportski podvig godine koja čuva sećanje na Luku Andrašića koji je dva puta osvajao priznanje za sportski podvig godine. Priznanje je dobilo Udruženje „Kilometar za osmeh“ a nagradu im je uručio Lukin otac Slobodan Andrašić. Udruženje „Kilometar za osmeh“ koje okuplja sportiste, entuzijaste i humanitarce. Njihova ideja je da kroz maratonske štafetne trke promovišu humanitarni rad i da nekome i pomognu. Kako kažu „Našim pređenim kilometrima pomažemo one kojima je pomoć najpotrebnija“, pre dve godine trčali su za Leonu Kovač, prošle za Andreu Mudrić, a trenutno se pripremaju za ovogodišnju akciju.

Vermešeove plakete dodelio je Nikola Stantić, sportski novinar idejni tvorac i organizator ove akcije preko udruženja "Vermeš 1860". Na četvrtom mestu našla se Lana Virc teniserka Spartaka, prva na evropskoj juniorskoj rang listi (U16), na petom dizač tegova Tamaš Kajdoči i seniorska prvakinja u gimnastici Nina Šabić. Na šestom mestu su Mateja Borojević, džudista Spartaka šesti na svetskoj juniorskoj rang listi i kapiten Košarkaškog kluba Spartak Filip Barna. Sedma je Milica Despotović, juniorska evropska prvakinja u kik boksu. Osmi Andrija Vulikić odbojkaš Spartaka, deveti su Bence Bognar i Stefan Kostadinović seniorski prvaci u dublu u stonom tenisu. Deseta je Kristina Nađ Varga iz Kluba borilačkih veština Ultimat fajter Spartak, koja se uspešno takmiči u više borilačkih disciplina.

 

 

Custom Search