Otvoren 13. konkurs za Sakura stipendije

Sre, 03.04.2024 - 13:09 -- darko.kovacevic

Jedinstvena prilika za studente i mlade istraživače da upoznaju Japan iz prve ruke

Beograd, 02. april 2024. godine - Kroz dugogodišnju saradnju sa Ambasadom Japana, Japan Tobacco International (JTI) ponosno objavljuje početak novog konkursa Sakura stipendije, koja već trinaest godina podržava ambiciozne, obrazovane i kreativne mlade ljude. Pobednici konkursa idu na studijsko putovanje u Japan, u toku koga će imati priliku da se, iz prve ruke, upoznaju sa sociološkim, ekonomskim i kulturnim aspektima ove zemlje.

Kompanija JTI, koja finansira studijsko putovanje, pruža priliku dobitnicima Sakura stipendija, studentima i mladim istraživačima, da kroz sopstveno neposredno istraživanje upoznaju i iskuse tradiciju i kulturu Japana, te prošire i unaprede svoja znanja. Tokom desetodnevnog studijskog putovanja prošlogodisnji dobitnici su, između ostalog, prošetali Šibujom, najprometnijom raskrsnicom na svetu, vozili se Šinkasenom, kojeg zbog brzine zovu i voz – metak, doručkovali u onsenu, tradicionalnom kupalištu i nosili kimono dok su šetali starom japanskom prestonicom, Kjotom.

Stipendiju dobija petoro kandidata koji pošalju najbolje, odnosno najrelevantnije i najkreativnije predloge za izradu istraživačkog rada na temu Japana, a na konkurs mogu da se prijave svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme.

Konkurs traje do 02. juna 2024. godine, dok je putovanje u Japan planirano krajem godine. Obrazac za prijavu kao i više informacija o samom konkursu nalazi se na stranici www.sakurastipendije.rs.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje, čiji se cvet smatra nacionalnim cvetom Japana, a simboliše sreću i prosperitet. U proteklih dvanaest godina, više od pet stotina dobitnika stipendije pripremilo je visokokvalitetne i funkcionalne istraživačke radove i „popelo“ se lestvicu više u svom akademskom razvoju. Veliki broj zainteresovanih studenata i preko hiljadu poslatih prijava tokom prošlih godina pokazuju da u Srbiji sazrevaju generacije radoznalih, ambicioznih i pametnih pojedinaca koji će sasvim sigurno doprineti prosperitetu naše zemlje, ali i produbiti odnose Srbije i Japana.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search