Konferencija za novinare 17. Festivala evropskog filma Palić

Čet, 24.06.2010 - 12:00 -- urednik

Danas je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke održana konferencija za novinare povodom predstojećeg, 17. po redu Festivala evropskog filma Palić. O programu, gostima i budućim ciljevima Festivala su govorili Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala), Nikolaj Nikitin, selektor Takmičarskog programa, Petar Mitrić, selektor programa Paralele i sudari i programa Mladi duh Evrope, i Miroslav Mogorović, izvršni direktor Festivala.

Radoslav Zelenović je govorio o istorijatu Festivala, podsećajući na entuzijazam kao osnovni motiv koji je, 1992. godine, podstakao pokretače međunarodnog filmskog festivala, kakav je Festival evropskog filma Palić, na "nemoguću misiju".

"Pokazalo se da je nemoguća misija - moguća", napomenuo je direktor Festivala.

Na konferenciji je rečeno da će na predstojećem Festivalu biti prikazano preko 60 igranih i oko 15 dokumentarnih filmova iz 30 nacionalnih kinematografija.

Radoslav Zelenović je na konferenciji najavio da će, povodom 100 godina od kada je snimljen prvi film na Balkanu i ujedno 100-godišnjica prvog subotičkog bioskopa koji je otvorio filmski pionir Aleksandar Lifka, a koja se obeležava sledeće godine, na Paliću biti organizovan radni sastanak filmskih radnika sa celog Balkana, koji će razmotriti plan o pravljenju detaljne biografije Aleksandra Lifke.

Blažo Perović je naglasio da je jedan od osnovnih ciljeva u organizaciji ovogodišnjeg Festivala bio da se, uprkos ekonomskoj krizi, zadrži nivo prošlogodišnjih izdanja.

"Budžet je, u odnosu na prošlu godinu smanjen, ali je program zadržao isti nivo, čak je vraćen Dečji program - selekcija koja je prošle godine bila izostavljena zbog smanjenja budžeta Festivala. Takođe, broj gostiju je ostao na istom nivou kao prošlogodišnji", rekao je direktor Otvorenog univerziteta (izvršni producent Festivala), napominjući da se nada da će od iduće godine moći da najavi nove sponzore Festivala, koji bi se tako osamostalio od državnog budžeta.

Blažo Perović je napomenuo da se od ove godine deo festivalskog programa odvija u novom prostoru - rekonstruisanom bioskopu "Aleksandar Lifka".

I ove godine Festival evropskog filma Palić ukazaće na problem ekološke ugroženosti jezera Palić, a Blažo Perović je napomenuo da su uložena novčana sredstva i da je plan o oporavku jezera stupio u realizaciju.

Višegodišnji selektor glavnog Takmičarskog programa Nikolaj Nikitin sumirao je svoj selektorski kredo kada je reč o glavnom programu Festivala.

"U Takmičarskom programu naći će se najbolje od evropskog filma u proteklih nekoliko meseci. U pitanju su značajni filmovi iz evropskih zemalja, koji ne slove, obavezno, za nosioce najznačajnijih evropskih kinematografija. Program pokazuje koliko različiti među sobom mogu biti evropski filmovi, te da ih je nemoguće svrstati pod tip 'evropskog filma'", naglasio je Nikitin.

Nikitin je izdvojio španski film Debeli ljudi, zatim rumunsko-nemački film Orden časti, za koji tvrdi da se razlikuje od talasa savremenog rumunskog filma, francuski film Osam puta ustani, čija glavna junakinja svojom životnom putanjom rasvetljava opstanak na društvenoj margini, kao i poljski film Naličje o mračnim vremenima iz Staljinovog perioda.

U Takmičarskom programu biće prikazana i dva filma koja su se ove godine našla na Berlinaleu - Kako se završilo leto i Pljačkaš, kao i film Loša porodica finskog reditelja Aleksija Salmenperaa koji je producirao Aki Kaurismaki, a Nikitin je napomenuo da mu je posebno drago što će Festival otvoriti baš domaći film - Žena sa slomljenim nosem, Srđana Koljevića.

Selektor programa Paralele i sudari, kao i programa Mladi duh Evrope, Petar Mitrić najavio je deset filmova u drugom takmičarskom programu (Paralele i sudari), među kojima će se naći filmovi iz Turske, Gruzije, Poljske, Slovačke, kao i dva domaća filma. "Posebno mi je drago što se u programu našla Stara škola kapitalizma Želimira Žilnika. Ovo delo je obišlo veliki broj festivala u Evropi, a o njemu se u domaćoj javnosti malo govorilo, ne znam zašto", napomenuo je Mitrić, izdvojivši još i film Iskušenje sv. Tonija.

U okviru programa Mladi duh Evrope biće prikazano oko 20 filmova.

"U pitanju su filmovi različitih formi kojima je zajedničko to što su autori, u svakom pojedinom slučaju, zauzeli nesvakidašnji pristup svojim temama", najavio je Mitrić.

Izvršni direktor Festivala Miroslav Mogorović najavio je da su, pored dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, Konstantina Koste Gavrasa i Gorana Markovića, do sada potvrđeni brojni gosti, među kojima Aleksej Popogrebski, reditelj filma Kako se završilo leto, Džuli Gajet, glavna glumica iz filma Osam puta ustani, zatim glumica Franciska Vajs koja se pojavljuje u filmovima Pljačkaši i Trči ako možeš, zatim Deneš Oros, reditelj filma Poligamija, kao i predstavnici svih bitnih filmskih institucija iz Mađarske.

"Svi filmovi biće propraćeni adekvatnim gostima", zaključio je Mogorović.

Na konferenciji je najavljeno da će dobitnik nagrade "Andergraund spirit", kao i ostatak programa Mladi duh Evrope, biti objavljen na subotičkoj konferenciji za novinare koja se održava 5. jula.

***

Sedamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 17. do 23. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.

Festivalski program sačinjava devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eko Doks, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka" i ERSTE Andergraund spirit.

Najboljim filmovima u okviru glavnog Takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - "Zlatni toranj" za najbolji film, "Palićki toranj" za najbolju režiju i "Specijalna nagrada žirija". Međunarodni žiri kritike dodeliće "Tolerans avord" za najbolji film iz programa Paralele i sudari, a selekcija Mladi duh Evrope nagrađuje najuspešnijeg evropskog filmskog stvaraoca nagradom "ERSTE Andergraund spirit".

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić.

Posetite zvaničnu prezentaciju Festivala na adresi - www.palicfilmfestival.com

info: Aleksandar Pavlić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search