Najbolji subotički prekogranični projekti

Pet, 28.09.2012 - 09:50 -- nikola.tumbas
Luka Anđelić o prekograničnom programu
Luka Anđelić o prekograničnom programu
Helena Saghmeister o projektu
Helena Saghmeister o projektu
Violeta Mrdaković Lučić o projektu
Violeta Mrdaković Lučić o projektu

Tema pres-konferencije su subotički projekti koji su 26. septembra, u Domu omladine u Beogradu, tokom 3. Nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji, dobili priznanje kao najbolji projekti.

O projektima su govorili Marta Dobo, članica Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju, dr Luka Anđelić, upravnik Službe za ginekologiju i akušertsvo Opšte bolnice Subotica, Helena Sagmajster, direktor "ZOO vrta Palić" i Violeta Mrdaković Lučić, direktor sektora za projektni menadžment Otvorenog univerziteta.

U nastavku deo teksa obraćanja Dobo Marte koja je naglasila da možemo biti ponosni što je Grad Subotica imao toliko uspešnih projekata. Kasnije video prilozi obraćanja ostalih govornika:

U programskom periodu od 2007-2013, kada je više hiljada projekata bilo prijavljeno na ove prekogranične programe a više od 400 projekata  bilo odobreno, od čega je najveći deo u fazi sprovođenja, ili je već završen, četiri subotička projekta su izabrana u 15 najboljih u okviru prvog i drugog poziva implementarnog perioda IPA 2007-2013.

Najbolji projekti su bili izabrani po sledećim kriterijumima,

efektivni menadžment,
efektivnost za ciljnu grupu,
relevantnost teme i
održivost projekata nakon završetka

Čast nam je, da Vam predstavimo ove projekte.

Grad Subotica je dobio priznanje za projekat  "Izgradnja puta i potrebne infrastrukture Bački Vinogradi-Đsotthalom".

Ovaj projekat je imao cilj da izgradi put koji povezuje Đsotthalom sa mađarske strane i naselje Bački Vinogradi sa  naše strane. U okviru ovog programa je izrađena i planska dokumentacija biciklističke staze koje će povezati mesta ukupne dužine oko 25 km.

Projekat je trajao od 1 juna 2010-e do 30-og novembra 2011. Uspešnost ovog pojekta se vidi, kada znamo da je zahvaljujući planskoj dokumentaciji vezano za izgradnju objekta i pripadajućoj infrastrukturi, gradnja objekta  već u završnoj fazi. Ako sve bude po planu išlo, ovaj granični prelaz će se zvanično otvorati tokom početka sledeće godine.

Svi mi znamo, koliko će nam ovaj granični prelaz olakšati svakodnevni život naročito u letnjem periodu, a istovremeno će doprineti stimulisanju formiranja prekograničnih preduzeća i privrednih odnosa, stvaraju se novi poslovni mogućnosti, a imaće i rezultat povećanja kulturnih, turističkih i obrazovnih veza i događaja.

Za ovo priznanje zahvaljujem se i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, koja je radila na sprovođenju ovog projekta.

 

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search