Puštena u rad klimatizacija u Hali sportova

Sre, 07.03.2018 - 19:11 -- dejan.vukovic
Puštanje u rad klima uređaja u Hali sportova
Puštanje u rad klima uređaja u Hali sportova
Gradonačelnik povodom klimatizacije hale
Gradonačelnik povodom klimatizacije hale
Timea Horvat povodom klimatizacije Hale sportova
Timea Horvat povodom klimatizacije Hale sportova

U subotičkoj Hali sportova pušten je u rad sistem klimatizacije, sa kojim će uslovi u Hali biti znatno poboljšani. Ovo je jedan od bitnih preduslova da Subotica bude domaćin velikih međunarodnih takmičenja.  

Klimatizaciju je svečano u rad pustio gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban u prisustvu zamenice Timee Horvat, člana Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu Nemanje Simovića, direktora JKP „Stadion“ Roberta Tota i  predstavnika „Cim gasa“, izvođača radova. 

Bogdan Laban se zahvalio Vladi Srbije na velikoj pomoći kao i Davoru Štefaneku koji je pomogao oko realizacije celog projekta. – Hala sportova je izgrađena pre više od pet decenija, a posle mnogo godina smo uspeli da završimo projekat klimatizacije naše Hale i da u budućnosti možemo da organizujemo velika evropska i svetska takmičenja u našem gradu. Hvala prvenstveno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na čiju su inicijativu odobrena sredstva Vlade u visini od 20 miliona dinara, dok je lokalna samouprava učestvovala sa 4 miliona dinara. Takođe, hvala i našem proslavljenom asu i olimpijskom pobedniku Davoru Štefaneku koji je, takođe, učestvovao u ovom našem projektu. Na čast nam je što je on sada i predsednik Sportskog saveza Srbije. Lokalna samouprava pokušava da sve što obeća i uradi. Pored reflektora na Gradskom stadionu, balona na bazenu u Dudovoj šumi, sada je gotova klimatizacija u Hali sportova, a tokom leta očekujemo završetak postavljanja nove atletske staze. I u narednom periodu ćemo da pokušamo da rešimo sve ono što muči sportski deo naše zajednice.

Vladimir Bijelović, direktor firme Cim-Gas koja je izvršila sve radove izneo je nekoliko tehničkih podataka u vezi same klimatizacije  – Odstupili smo od prvobitne koncepcije da se ugrade „čileri“ za hlađenje. Kao zvanični zastupnik i uvoznik „Midee“ ugradili smo toplotne pumpe ovog proizvođača. Ovakvo rešenje omogućuje hlađenje tokom leta, ali i grejanje u prelaznim periodima u proleće i jesen. Ugrađene su dve „Midea“ toplotne pumpe, koje omogućuju hlađenje velike i male sale Hale sportova, sa pripadajućim tribinama. Postavljeno je oko 8.000 kg limenih kanala sa distributivnim elementima i 5.000 kg čeličnih nosača. Iziskivalo je to veliki napor nas, kao glavnih izvođača, kao i kooperanata, mahom iz Subotice. Nismo radili tačnu kalkulaciju, ali iskustva govore da će troškovi grejanja u tim prelaznim periodima na ovaj način biti manji za oko 50 posto. Bitno je i napomenuti da postavljanje klimatizacije nije mnogo uticalo na dešavanja u Hali sportova. Naime, dobra organizacija je uslovila da se ne otkazuju takmičenja, utakmice, a i trenažni ciklusi su se odvijali u gotovo nepromenjenom planu.

Član gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemannja Simović, najavio je mogućnost održavanja novih velikih takmičenja u Subotici. . – Imamo najavu da ćemo naredne godine biti domaćini Prvenstva Evrope u rvanju za kadete, a u pregovorima smo sa Odbojkaškim savezom Srbije, kao i sa drugim savezima. Uz hotelske kapacitete koje imamo, ovo je sigurno nešto što nas preporučuje kao organizatore takmičenja. Videćemo se uskoro ponovo, potrudićemo se da do prvomajskog uranka završimo renoviranje sportskih terena na Paliću i kada budu završeni radovi na novoj atletskoj stazi na Gradskom stadionu u Subotici.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search