Održan XVIII Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Čet, 12.09.2019 - 22:26 -- nikola.tumbas
Naučna tribina Tradicija i moderno – Dužijanca
Naučna tribina Tradicija i moderno – Dužijanca

U toku je osamnaesto izdanje tradicionalnog Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Bunjevka“. Ovogodišnji Festival se odvija kroz četiri festivalska dana, od utorka, 10. septembra, do petka, 13. septembra.

Kroz ceo Festival se provlače teme koje govore o Paji Kujundžiću, odnosno obeležavanju 160 godina od njegovog rođenja. Tako je i Festival počeo na Bajskom groblju u Subotici, gde je delegacija Festivala posetila grob popa Paje Kujundžića, a potom je, na Otvorenom univerzitetu održana izložba „Pop Pajo Kujundžić i njegova borba za bunjevački maternji jezik“, kao i promocija kataloga i zbornika XVIII FBNS. Tom prilikom je prisutne pozdravila Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka“, dok je Festival svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Tom prilikom se dr Kujundžić Ostojić i podsetila izuzetne uloge popa Paje Kujundžića u preporodu Bunjevaca, a posebno njegove uloge u borbi za bunjevački jezik u školama.

Drugi dan Festivala bio je rezervisan za projekciju dokumentarnog filma „Bunjevačko pitanje – Pajo Kujundžić“. Dokumentarac je izradio Bunjevački kulturni centar „Bajmok“, na čelu tima bio je Branko Pokornić, a uz faksimile dokumenata, te priču Dragana Rokvića, Mije Mandića, Zvonka Stantića i vlč. Nebojše Stipića, osvetljuje se kompletna ličnost Paje Kujundžića, i svetovna i duhovna.

Festival se nastavlja u četvrtak, 12. septembra, kada će, u saradnji sa Bunjevačkim edukativnim i istraživačkom centrom „Ambrozije Šarčević“ biti održana naučna tribina „Tradicija i moderno – Dužijanca“. Predavači na tribini će biti prof. dr Aleksandar Raič, prof. dr Saša Marković i dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Završni dan je u petak, 13. septembra. Kroz saradnju sa Udruženjem građana „Bunjevačka kasina“ biće održano muzičko veče „Čuvari bunjevačke muzičke baštine“, uz predavače Tamaru Babić i Antuša Romića. Svečano zatvaranje će uslediti kroz „Festivalski bal“ koji će biti otvoren balskim bunjevačkim kolom u izvođenju folkloraca iz KUDŽ „Bratstvo“, KUD „Aleksandrovo“ i BKC „Tavankut.

Svi festivalski dani počinju u 19 sati, a program se održava na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search