Otvorena konferencija o otpadnim vodama, komunalnom čvrstom otpadu i opasnom otpadu

Uto, 14.06.2022 - 20:51 -- nikola.tumbas

Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Gradom Suboticom organizuje u Subotici od 14. do 16. juna pedeset i prvu konferenciju iz oblasti komunalnih i industrijskih otpadnih voda, komunalnog čvrstog otpada i opasnog otpada. Svečano otvaranje konferencije, čiji je cilj razmena znanja i iskustva u sve tri tematske oblasti – otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad – kao i primena zakonske regulative i standarda koji obezbeđuju poboljšanje kvaliteta životne sredine, održano je danas u Velikoj većnici Gradske kuće, dok je radni deo konferencije prema temastskim celinama nastavljen u Hotelu „Patria“.

Pozdravljajući prisutne u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora i svoje ime, zamenik gradonačelnika Imre Kern je izrazio zadovoljstvo što je Subotica po treći put domaćin ove konferencije i što se deo ove konferencije odvija u Gradskoj kući, jednom od, kako je rekao, najlepših secesijskih objekata u Srbiji i srednjoj Evropi.

Subotica već decenijama veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, a pre 22 godine doneli smo odluku da izgradimo prečistač otpadnih voda na Paliću. Mislim da je to bila dobra odluka, jer da je tada nismo doneli Palića više ne bi ni bilo. Ni sa ovako dobro prečišćenom otpadom vodom, nažalost, nismo uspeli da regenerišemo turistički deo jezera Palić. Radimo na tome, i zaista ulažemo puno truda da saniramo situaciju u tom delu Palićkog jezera, a prečistač od puštanja u rad do danas ispunjava projektovane zadatke čak i iznad naših očekivanja. Subotica je i jedan od gradova koji iz vode za piće veoma uspešno otklanja arsen”, istakao je Imre Kern.

Dodao je da je uz podršku Evropske unije izgrađena i Regionlna deponija koja je, zahvaljujući velikom trudu zaposlenih dobila upotrebnu dozvolu, i da će sutra biti predat zahtev za dobijanje integralne dozvole za upravljanje komunalnim otpadom.

Na taj način smo, praktično, završili izgradnju Regionalne deponije, pustili je u rad i sledeći korak je da se iz cele regije, a to je sedam lokalnih samouprava, sakuplja komunalni otpad i na adekvatan način obradi i odlaže na deponiji. Želim vam uspešan radi i da uživate u Subotici i na Paliću”, zaključio je Imre Kern.

Konferenciju je proglasio otvorenom državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Robert Jakša, koji je rekao da je tema današnje konferencije usko povezana sa prioritetima Ministarstva iz koga dolazi.

Od velikog značaja je da udruženim snagama radimo na unapređenju sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, da realizujemo važne infrastrukturne projekte i time unapredimo ekološku sliku naše zemlje. Ministarstvo raspisuje niz javnih konkursa kojima unapređujemo stanje životne sredine i veliki odziv lokalnih samouprava govori u prilog tome da svest o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou značajno raste. U gotovo svakoj lokalnoj samoupravi trenutno se realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To će se pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana“, kazao je Jakša.

Istakao je da se sprovodi niz projekata izgradnje prečistača za preradu otpadnih voda, kao i nedostajući kanalizacione mreže u 26 jedinica lokalne samouprave.  

Država je prvi put rešena da istorijski otpad svede na nulto stanje i u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno će biti stavljena tačka“, naglasio je Robert Jakša.

Prisutnima na otvaranju konferencije obratili su se i predsednik Udruženja za tehnologiju vode, Predrag Bogdanović, i predsednik Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije, Nebojša Jakovljević.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search