Tanja Jotanović

U prilozima možete videti raspoloženje prisutnih u sali Zorica gde je održana ova manifestacija u organizaciji Zavičajne zajednice "Republika Srpska" Subotica.

 

Sub, 22.04.2023 - 23:18

Ових дана у Великом парку на Палићу на заштићеном подручју Парк природе „Палић“ изводиће се радови на садњи 100 садница листопадног дрвећа и 200 садница жбуња. Са првим данима пролећа биће посађено пет врста дрвећа (храст лужњак, јавор клен, јавор млеч, липа, бели глог) и пет врста жбуња (свиб, обична курика, обична калина, дивља ружа, јоргован). Услед неповољних услова, превасходно због високог нивоа подземне воде, поједине врсте дрвећа губе виталност и одумиру. Као резултат је и мања разноврсност и заступљеност међу врстама дрвећа. Ове године садњом се управо ради на решавању овог проблема чиме се одржава разноврсност врста дрвећа у Великом парку.

Čet, 23.03.2023 - 11:47

Čila Goli, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Marta Dobo, direktorka JP „Palić-Ludaš“ i Tanja Jotanović, Organizator podizanja i održavanja zelenih površina dali su izjave za medije o daljem toku izvođenja radova na sanitarnom orezivanju i uklanjanju suvih stabala u Velikom parku u Parku prirode „Palić“ koje počeinje od sledeće nedelјe trajaće tokom decembra JP "Palić-Ludaš" .

Za sve predviđene aktivnosti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dao je pozitivno Rešenje o uslovima zaštite prirode i izvode se u kontinuitetu.

Na mesto izvađenih biće sledeće sezone posađena nova stabla.

 

Pon, 29.11.2021 - 16:40

U toku jesenje sezone sadnje radnici JP „Palić-Ludaš“ sade sadnice drveća i žbunja u okviru revitalizacije zaštićenog područja Park prirode "Palić" i SP „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“.

Ove aktivnosti su predviđene Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća.

Više o ovome u prilozima sa Tanjom Jotanović.

Pet, 18.12.2020 - 19:57

Ovih dana radnici JP „Palić-Ludaš“ vršiće uklanjanje stabla invazivnih vrsta u okviru revitalizacije zaštićenog područja SP „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. Takođe na predmetnoj lokaciji predviđena je i sadnja u toku jesenje sezone sadnje ove godine. Ove aktivnosti su predviđene Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća.

Izjave u prilogu...

Pet, 13.11.2020 - 21:15

Oko turističkog sektora formiran je zeleni pojas koji će moći da koriste i biciklisti i pešaci

– Pešaci i biciklisti od ovog leta moći će da posebno uređenom stazom u dužini od desetak kilometara obiđu čitav turistički sektor jezera Palić. Ovo je davnašnji san ljubitelja prirode, a sada se realizuje kao jedan od uslova za spas jezera u okviru projekta očuvanja biodiverziteta koji finansira nemačka razvojna banka kroz donaciju 6,5 miliona evra. Zaštitni pojas ima zadatak da negativne strane ljudske delatnosti, pre svega nutritijente koji se bacaju na okolno poljoprivredno zemljište,  odgurne sa same jezerske obale. Ovim projektom formiranje zaštitnog pojasa obaveza je grada i staraoca JP „Palić Ludaš“.

... detaljnije
Ned, 16.02.2020 - 15:44

Na Paliću je u toku revitalizacija, sadnja u Ulici Jožefa Hegediša na Paliću i Spomenika prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“.

Pre tri godine stabla u ulici su bila posečena, što je naravno izazvalo revolt svojevremeno, ali obećanje se ispunjava kako je rečeno...

( videti prilog iz 2017. ovde - https://www.subotica.info/2017/02/10/radovi-na-uredenju-ulice-jozefa-heg... )

Ovih dana radnici JP „Palić-Ludaš“ sade drvored u Ulici Jožefa Hegediša. Sadi se kuglasta forma jasena, jasen Meček, koja će naglasiti svojom dekorativnošću jedan od ulaza u...

detaljnije
Sre, 22.01.2020 - 14:59

Tanja Jotanović i Ljubica Bertović, ispred JP Palić Ludaša i Park Palića, dale su kratku informaciju nvoinarima na licu mesta o aktivnositma na Paliću narednom periodu:

Ovih dana uklanjaju se stabla invazivih vrsta uz istočnu stranu Ulice Jožefa Hegediša koja će biti ozelenjena sledeće godine. Takođe u narednom mesecu sledi sadnja drvorednih sadnica zapadnu stranu iste ulice. U okviru radova na revitalizaciji biće obuhvaćeno i zaštićeno područje SP „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ gde će se zameniti 5 stabala hrasta lužnjaka koja su devitalizovana ili oštećena truležima te predstavljaju opasnost za stanovnike i objekte. U narednom mesecu biće posađeno 5 drvorednih sadnica iste vrste. Ove aktivnosti su predviđene Godišnjim programima...

detaljnije
Sre, 27.11.2019 - 12:23

Revitalizacija parka je u toku i ide u etapama koje će potrajati, jer da se obnovi neki drvored potrebno je da prođe dosta vremena, odnosno odraste, jedna generacija Palićana...

U prilogu izjave za medije

 

Uto, 12.11.2019 - 16:59

Ekipa JP Palić Ludas, zasadila je za dva dana 48 sadnica klena, na mestu posečenog drvoreda celtisa početkom godine, za koji se ustanovilo da može da ugrozi živote posetilaca Palića - ZOO vrta.

Tako da je obećanje dato o sadnji novog drvoreda ispunjeno.

O tome se možete podsetiti ovde - https://www.subotica.info/2018/06/22/na-jesen-sledi-obnova-drvoreda-u-je...

Do proleća krožnje sadnica, klena i poljsko jasena, će biti redukovane, dok se korenski sitem ne razvije u naerdnom periodu.

Klen je ređe viđeno drvo, ali autohtono i može se nabaviti u rasadniku Džambula, u Bačkim Vinogradima...

detaljnije
Sub, 24.11.2018 - 18:45
Custom Search
Subscribe to Tanja Jotanović