Oliver Nektarijević o ličnom i globalnom

Ned, 25.12.2005 - 12:35 -- urednik

Oliver Nektarijević, frontmen grupe Kanda, Kodža i Nebojša: Uvek smo bili na suncu, uvek smo bili...

- Ti potpisuješ većinu pesama i one su veoma lične, kako doživljavaš svet oko sebe?

- Uniformisanost kapiram, pogotovo, po onom što se dešava u medijima. To smo ukapirali, neki moji prijatelji i ja, kao teror proseka. Teror proseka je nešto što nam se nameće non -stop i prezentuje kao vrednost ili primer koji treba slediti. I sada kad uporediš zvezde, neke bitne ljude u muzici sa ljudima koji su svirali 60-ih i 70-ih godina, mada je poređenje nemoguće, ti sada umesto Hendrixa imaš Eminema. Kada sam bio u Los Angeles-u video sam Rolling Stone magazin i na naslovnoj strani Eminema, a na poleđini časopisa naslovne strane od nekih 60-ih do današnjih dana. Čini mi se na naslovnoj strani iz 68. ili 69. godine novogodišnjeg izdanja bio je Hendrix. Ovo pokazuje koja je razlika između onog i ovog vremena.

- Da li to znači da je muzika sve manje umetnost, a sve više dobro upakovana roba?

- Mašina za pravljenje para. Rock koji predstavlja industriju zabave. To je kao manufaktura. U pozadini neko nešto smišlja pa onda traži ljude, od njih nešto pravi. To nije nikakav izraz bilo čega unutrašnjeg, bilo kakvog razmišljanja ili istinskog talenta. To su čisto zabavljački talenti koji se unovčavaju. Fenomenalna ilustracija ovog mi je Rolling Stone magazin. Međutim, uvek postoji uderground, nešto što je iskreno, istinsko i pravo, uvek postoji ono što je iz srca. Postoji bolje i lošije vreme za to, ali to uvek postoji. To je ono što nas zanima i što bi trebali da pratimo.

- Kako ti se čini balkanski MTV?

- MTV? Mi smo bili nešto malo na MTV-iju, ne mnogo, pošto naši spotovi izgladaju suviše jeftino. Tako su nam rekli. Ja mislim da će se ipak vrteti, da bi došlo do što više ljudi. Iz lične perspektive nikada ne bih imao hrabrosti kao da pokrenem neki MTV na ovim prostorima. Prvo, koliko bi to ljudi gledalo, a drugo ne znam kako bi napravio koncept, a treće MTV globalno, kao svetska pojavami mi baš i ne leži. Često mi je bilo bolje da gledam TV Metropolis. Puštali su bolju muziku, bolje spotove, što mi bolje leži. MTV se dosta promenio poslednjih godina. MTV 90-ih i danas je nešto sasvim drugo. Nekad su glavne pojave bile Nirvana, Alice in chain. To je bilo kada sam bio klinac, a sada je neka druga priča. To je neki pop, hip-hop. Slabo tu ima muzike za drugu populaciju. I tu je prisutan teror proseka. Štanca se, neko smišlja iza kulisa šta će najbolje da se proda, šta će najbolje da prođe za tu sezonu i od čega će najviše para da se zaradi.

Za Srbiju MTV je ipak korak napred.

Custom Search