Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Sre, 13.06.2007 - 11:00 -- nikola.tumbas

Firma NORTH Point d.o.o. iz Subotice održala je prezentaciju o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu (Sl. gl. RS br. 101/05) i njenoj primeni u praksi za poslodavce u organizaciji Regionalne privredne komore u Subotici. Prikazane su odredredbe Zakona, proces procene rizika i način implementacije standarda OHSAS 18001 (koji reguliše sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu kod privrednih subjekata).

Povod za prezentaciju je približavanje roka do kada poslodavci moraju da donesu Akt o proceni rizika na radnim mestima u svojim ustanovama i kompanijama. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je donet pred kraj 2005. godine, predviđa da svi poslodavci donesu Akt o proceni rizika od povreda na radnim mestima u pismenoj formi. Krajnji rok za donošenje Akta je 6 septembar 2007. godine, a većina poslodavaca je slabo obaveštena o ovoj obavezi, tako da su velike šanse da ne ispune svoje obaveze u datom roku. Zakon predviđa rigorozne kazne za ne ispunjavanje ove obaveze (do 1.000.000,00 dinara). U tom smislu je Regionalna komora priredila ovu prezentaciju (seminar) za poslodavce.

Akt o proceni rizika će predstavljati pomoć poslodavcima u njihovim aktivnostima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radnom mestu ukoliko je procena rizika dobro urađena, ali će imati veliki značaj u planiranom zakonu o obaveznom osiguranju koji je u pripremi, budući da je  nagovešteno da će se osiguravajuće kuće u određivanju visine premije osiguranja upravljati prema podacima prezentovanim u Aktu.

info:Josip FLEIS, B.Sc.EP

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search