Svečano otvaranje zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Pet, 23.01.2009 - 11:30 -- nikola.tumbas

- Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će u budućnosti kolekcionar svih onih kulturnih dragocjenosti koje je hrvatska zajednica vjekovima posijala na području naše pokrajine. Sa zadovoljstvom otvaram Zavod Za kulturu vojvođanskih Hrvata. - Ovim je riječima predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić danas otvorio prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nove profesionalne institucije koja će u području kulture pridonositi očuvanju nacionalnog identiteta hrvatske manjine.

On je tijekom otvorenja istaknuo da će sve zajednice čiji su jezici u službenoj uporabi dobiti ovakve zavode za kulturu.

- Teško je zamisliti hrvatsku kulturu bez mađarske i srpske, teško je zamisliti kulturu svih nacionalnih zajednica bez onih uz koje smo stoljećima živjeli i surađivali. Zbog toga otvorenje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata jest značajno za hrvatsku zajednicu, ali je značajno i za sve druge zajednice kojima će hrvatska zajednica omogućiti uvid u svoju kulturu, u bogatstvo onoga što je stvarano stoljećima i omogućiti da se ta bogatstva objedine. Tako da možemo reći da je suradnja i prožimanje kultura i te kako brend Vojvodine.

- Kultura ne može biti posao, nego mora biti poziv, - rekao je ovom prigodom izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Žarko Španiček.

- Ona podrazumijeva entuzijazam i zanos za taj posao. Međutim, to nije dovoljno. Mora postojati jedan institucionalizirani oblik organiziranja koji će kulturu ustrojavati i usmjeravati, poticati i objedinjavati i na taj način pomagati da se ona na jednom prostoru, osobito kada je ovako multikulturalan i multietnički, da se kultura tu konstituira kao nešto prepoznatljivo i karakteristično za njezine nositelje.

Više o ovome pročitajte ovde

Govori sa otvorenja Tomislava Žigmanova, ravnatelja zavoda i Branka Horvata, predsjednika HNV-a

Poštovane dame i gospodo,
Cijenjeni uzvanici, Vaše ekselencije,
Predstavnici osnivača – Hrvatskog nacionalnog vijeća i Izvršnog vijeća Autonomne Pokrajine Vojvodine,
Dragi prijatelji,

Dopustite mi da svima vama, kao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, izrazim srdačnu dobrodošlicu u prostorijama naše prve profesionalne ustanove u području kulture, koje ćemo za nekoliko trenutaka i svečano otvoriti. Ujedno, hvala vam, što ste se odazvali našem pozivu kako bismo zajedno podijelili radost zbog osnutka i uspješnog okončanja poslova na opremanju i uređenju ureda Zavoda.

A u početku bijaše veliko i odlučno htijenje svih ključnih činitelja hrvatske zajednice za ovakvom jednom institucijom, koja je naišla na razumijevanje i potporu Autonomne Pokrajine Vojvodine – Skupštine i Izvršnog vijeća.

Ubrzo su se počeli nazirati budući oblici i sadržaji ove ustanove kulture. Uslijedilo je dobivanje ogromnog povjerenja i šanse za rad na njezinoj izgradnji. Sve je to pratilo entuzijazam, predanost i posvećenost jednog većeg broja ljudi. Važan nam je bio svaki detalj, jer smo sebi postavili visoke ciljeve – stvoriti modernu, profesionalnu i reprezentativnu ustanovu kulture Hrvata u Vojvodini. Naravno, nismo to radili radi nas, već upravo za sve vas ovdje nazočne – predstavnike hrvatskih udruga kulture, kulturne djelatnike, stvaraoce i znanstvenike. Svima vama će vrata Zavoda uvijek biti otvorena!

I došao je današnji dan – dan okončanja jednoga procesa, ali i dan novoga početka. U njemu želim u ime svojih najbližih suradnica i svoje osobno ime izraziti zahvalnost – hvala za mogućnost, hvala za ovu nesvakidašnju šansu i hvala na ukazanome povjerenju! Dosljedno i odgovorno radili smo na stvaranju uvjeta za rad Zavoda. Utoliko dosljednije, predanije i odgovornije želimo raditi na onome zbog čega smo i osnovani – na očuvanju, unapređenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata.

Tomislav Žigmanov,
Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

*****

Uvaženi gosti, dragi prijatelji, dopustite mi podijeliti radost s Vama u ovome, po Hrvate u Vojvodini, izuzetno značajnom trenutku.

Mislim da svi trebamo biti najmanje dvostruko zadovoljni:

prvo, otvaramo prostorije prve profesionalne ustanove u području kulture u hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Na ovaj način, ostvarujemo jedan veliki i, za nas, kvalitativno nov iskorak u našoj kulturi.
Naime, ovdašnja je hrvatska kultura predugo počivala na načelima dobrovoljnosti i amaterizma u radu. Pa ipak, četrdesetak kulturnih institucija i organizacija Hrvata u Vojvodini ostvarivali su neizmjerno velike prinose, što će biti i ubuduće. No, do sada nismo imali instituciju koja bi se profesionalno bavila hrvatskom kulturom u Vojvodini, kao relativno samostalnom i jedinstvenom cjelinom. Njenim osnutkom, vjerujemo, ova je praznina uspješno nadomještena.

S druge strane, trebamo biti zadovoljni što su zalaganja velikog broja činitelja u hrvatskoj zajednici u Vojvodini i ovoga puta naišla na dobru volju pokrajinskih tijela vlasti! Tako su ona i sada na najbolji mogući način potvrdila i posvjedočila svoja zalaganja na izgradnji Vojvodine kao multikulturne političke zajednice.

Kao što znate, Hrvati u Srbiji često puta nisu nailazili na razumijevanja i ovakvu praksu, napose tijekom 90-tih godina, što je za posljedicu imalo i ne uvijek dovoljnu integriranost hrvatske zajednice u pojedine segmente društva i strukturu države te njezinu vidljivost u javnosti. Ovakvim odlukama i financijskom podrškom državnih tijela hrvatskim institucijama, uvjereni smo, to se značajno mijenja.

Stoga, na koncu, dopustite mi u ime svih pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvata u Srbiji, iskazati veliku zahvalnost onima koji su omogućili osnutak jedne ovakve institucije. Jer na ovakve načine učvršćuje nam se nada u svjetliju budućnost na ovim, i našim, prostorima.

Branko Horvat,
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća

*******

Dame i gospodo, štovani uzvanici, Vaše ekscelencije, ovaj dan dugo očekuje i iščekuje hrvatska zajednica. Moralo se posložiti puno kockica da bismo ovaj Zavod otvorili. To ono što nas sve ispunjava gordošću. Htjeli bismo vjerovati da je sve ovo nagovještaj svitanja rujne zore za hrvatsku zajednicu. Naša kultura nije mala, a dobrim je dijelom rasuta i zasuta diljem Vojvodine. Paučina je sve gušća, prašina sve deblja, a tragovi zuba vremena sve vidljiviji na kovčezima naše kulturne baštine. Tijekom svog obitavanja na ovim prostorima Hrvati su, poput Tezeja ostavljali tragove bogate kulture u svim dijelovima Vojvodine. To je bila zadnja fronta otpora iščezavanja i nestajanja: mjesto pobjeda i poraza. Došlo je vrijeme da crvotočnom zaboravu oduzmemo ritam umiranja. Učinit ćemo sve da što prije povežemo Arijadnine niti, kako bismo ljestvicama povijesti lakše hodili po sadašnjosti. Tako ćemo spasiti mnoga zrnca naše kulture iz trulih bisaga. Istodobno povijest će nam biti i klica za sutrašnju sjetvu. Uvjereni smo da će naša kultura biti prepoznatljiva karika na jedinstvenom lancu kulture Vojvodine.

Moramo učini sve da zajedno s drugima stvaramo, potičemo, pomažemo, da budemo vidljivi i prepoznatljivi na svim poljima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.

Nama danas nisu potrebni romantičarski zanos sa puno elemenata utopizma i narcisoidnosti, a još manje plačljivi diskurs hrvatstva, tipa svakodnevnih jadikovki. Treba nam više Prometeja, a ne Epimeteja koju vuku unazad.

Vjerujemo da će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata biti duhovno-kulturno žarište, organizacijski okvir raznovrsnih i raznorodnih inicijativa na polju kulture, sabiralište energija naše kulture, mjesto gdje se unapređuje i usklađuje rad za našu kulturu.

Na koncu, želim ravnatelju svim suradnicima Zavoda puno uspjeha u radu, s nadom da će Zavod uskoro postati duhovna i kulturna vertikalna naše zajednice.

Svima veliko hvala koji ugradiše i najmanji kamenčić u osnutak Zavoda, gdje, nema sumnje, posebno mjesto zauzima kamenčić osebujne ljepote koji je osobno ugradio Bojan Pajtić predsjednik IV Vojvodine.

Dujo Runje, predsjednik U.O.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 23.01.2009 - 10:30
Post date: Pet, 23.01.2009 - 10:00
Custom Search