Grad bez ambrozije

Sre, 27.05.2009 - 11:00 -- urednik

U organizaciji Udruženja TERRA’S danas je održan okrugli sto u okviru projekta „Subotica bez ambrozije“ koji se sprovodi uz podršku USAID i Instituta za održive zajednice preko Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) u okviru programa „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama“. Pozivu su se odazvali predstavnici lokalne samouprave, zdravstvenih i poljoprivrednih ustanova, inspekcijskih službi (poljoprivredna, komunalna, zaštita životne sredine), mediji i drugi.

Pozdravljajući prisutne, Snježana Mitrović, projekt menadžer Udruženja TERRA'S je ukazala na rastući problem sa ambrozijom. Podsetila je da je Skupština Subotice među prvima, odmah nakon usvajanja Uredbe na republičkom nivou, donela Odluku o suzbijanju ambrozije. Međutim, iskustvo od tri godine je pokazalo poteškoće u njenom sprovođenju, pa je glavna aktivnost ovogodišnjeg projekta - lobiranjem kod lokalne samouprave inicirati izmenu i dopunu ovog akta.

- U razgovoru sa građanima, inspekcijama, odnosno onima koji su direktno uključeni u sprovođenje Odluke, došla sam do zaključka da je slaba koordinacija i saradnja među njima, te da se ne zna kome treba prijavljivati zakorovljene površine. U lokalnu samoupravu je stigao dopis od ministra ekologije, dr Olivera Dulića, u kojem se pozivaju nadležni da ojačaju gradsku upravu u kadrovskom i organizacionom smislu, o čemu mi već godinu dana govorimo. Po tom predlogu se formira Uprava za zaštitu životne sredine pod čije okrilje dolazi i Odeljenje za inspekcijske poslove. Na taj način bi se poboljšala saradnja što bi doprinelo kvalitetnijem obavljanju poslova na primeni Odluke. Takođe, sam kao član koordinacionog tela grada za delovanje u vanrednim situacijama predložila da se ambrozija podvede pod elementarnu nepogodu, što ona to zasigurno i jeste, kaže, Snježana Mitrović.

Uvodničar na okruglom stolu je bila, dipl. inž. Gordana Gavrilović, stručni saradnik u gradskoj Službi za zaštitu životne sredine, koja je podsetila prisutne da je Subotica još pre deceniju shvatila problem ambrozije, da je bio formiran tim stručnjaka, da se radilo na informisanju i edukaciji, nabavljen je Burkard aparat za merenje polena u vazduhu, donešena Odluka o suzbijanju ambrozije. Očito to nije dovoljno, i dodaje:

- Pojedine mesne zajednice su dobile kosilice i gorivo, a na njima je da organizuju košenje. Međutim, najkritičnije je u atarskom prostoru, na poljoprivrednom zemljištu koji nije u našoj nadležnosti i stoga je neophodno povezivanje i čvršća saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, ali i zdravlja, jer je suština sprečiti štetan uticaj korovskih biljaka na zdravlje ljudi. Obavezno treba izraditi katastar javnih zelenih površina i uspostaviti mehanizme kontrole.

Član gradskog veća zadužena za komunalne poslove i zaštitu životne sredine, mr Suzana Dulić, je izvestila o tome da lokalna samouprava nastoji obezbediti kosilice i gorivo za sve mesne zajednice, ali je problem ljudstva. Stoga će grad kroz javne radove pokušati obezbediti radnu snagu koja će pored uklanjanja divljih deponija i higijene naselja, učestvovati u košenju zakorovljenih površina.

Komunalni inspektor, Nikola Santrač, je izvestio da su tokom prošle godine obišli oko 300 lokacija i 90 % slučajeva je uspešno realizovano, a najveći problem su napuštena domaćinstva nepoznatog vlasnika. Olga Vidaković, iz Agrozavoda je iznela podatak da je 80% od 90.000 ha poljoprivrednih površina pod ambrozijom, što je krajnje zabrinjavajuće. Dala je primer Hrvatske koja je sprovela veliku akciju na nivou države uz podršku poljočuvarske službe po principu koncentričnih krugova oko seoskih naselja. Stoga je prosledila predlog mera za suzbijanje ambrozije u ataru na području Grada Subotice, što će nadležnima ponovo biti prosleđeno na razmatranje. Grgur Stipić, iz Službe za poljoprivredu je upozorio da su atarski putevi u nadležnosti grada, te je sugerisano da se Odluka dopuni sa odredbama vezanim za ovu činjenicu. Novčane kazne su niske i kreću se od 250,00, pa je iz republičke inspekcije za zaštitu životne sredine predloženo da se razmotri mogućnost mandatnog kažnjavanja.

Na kraju je zaključeno da je neophodno pod okriljem lokalne samouprave formirati svojevrstan štab ili tim sastavljen od svih relevantnih stručnjaka u cilju preduzimanja sveobuhvatne akcije na suzbijanju ambrozije. Predlog će uz izveštaj sa okruglog stola proslediti Udruženje TERRA'S koje sutra, 28. maja, organizuje drugi skup na koji su pozvali predstavnike svih mesnih zajednica.

info: Snježana Mitrović

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search