Ujedinili sa Bunjevci

Uto, 21.06.2011 - 13:00 -- urednik

Tri velike bunjevačke koalicije, Bunjevačka narodna koalicija (Bunjevačka narodna lista, Savez bačkih Bunjavaca, Bunjevci za Bunjevce), Sad i uvik samo Bunjevci (Bunjevačka stranka Vojvodine, Bunjevačka matica i Udruženje građana Bunjevačko kolo iz Sombora) i Jugoslovenski Bunjevci, juče su u Subotici formirali veliku koaliciju koja će, delovanjem kroz Nacionalni savet Bunjevaca, nastojati da vodi računa o interesima ove nacionalne zajednice.

Kao jedan od najvećih problema, i kao jedan od glavnih uzroka formiranja široke koalicije, jeste "višedecenijsko negiranje bunjevačke nacije i pokušaji njene asimilacije u Hrvate".

- Još od 1945. godine, kada su komunisti zabranili Bunjevacima i Šokcima da se tako izjašnjavaju i naredili da se u svim dokumentima upisuju kao Hrvati, traju pritisci na naš narod i shvatili smo da samo jedinstvenim nastupom to možemo zaustaviti. Decenijama su gušili našu naciju, ali sada moramo iskoristiti činjenicu da je država Srbija, za razliku od Mađarske, ozvaničila naše postojanje i ne dozvoliti više da nas dele. Čelnici političkih partija i bunjevačkih organizacija su konačno našli zajednički jezik i prevazišli međusobne probleme. Sada to isto očekujemo i od bunjevačkog naroda, koji na predstojećem popisu stanovništva ima veliku šansu da učvrsti svoje pozicije. Dosta smo se izjašnjavali onako kako drugi žele - rekao je Blaško Gabrić, predsednik Nacionalnog saveza Bunjevaca.

On je dodao da se po nekim vovođanskim selima "vodi i propaganda prohrvatski orjentisanih učitelja i nastavnika, koji pokušavaju da spreče roditelje da upisuju decu u odeljenja u kojima se uči Bunjevački jezik sa elementima kulture, tradicije i običaja".

Branko Pokornić, koji uskoro, prema ranijem dogovoru unutar saveta, treba da preuzme čelnu poziciju u Bunjevačkom nacionalnom savetu, rekao je da su veliki zadaci pred ovom institucijom i da je ujedinjenje bunjevačkog korpusa jedan od najvažnijih koraka.

- Decenijama nismo biti pitani za bilo šta na severu Bačke, gde oduvek živimo, iako smo jedan od najbrojnijih naroda. Došlo je vreme da se izborimo za prava koja nam Ustav Srbije omogućuje. Prvi cilj nam je ozbiljna priprema za popis, zatim standardizacija jezika i saradnja sa svim institucijama sa bunjevačkim predznakom, ali i formiranje novih, gde god žive Bunjevci - naglasio je Pokornić.

 

Interes naroda iznad politike

Suzana Kujundžić Ostojić, nosilac liste Sad i uvik samo Bunjevci potvrdila je da je u minulom periodu među političkim predstavnicima dolazilo do razmimoilaženja, ali da je ovo ujedinjenje u interesu celog naroda.
- Bunjevci zaslužuju da ih vodi jedinstven savet i drago mi je što smo našli zajednički jezik. U savetu će svako preuzeti svoj deo odgovornosti i moramo što pre osnovati Zavod za kulturu Bunjevaca - rekla je mr Suzana Kujundžić Ostojić.

 

KOALICIONI SPORAZUM

zaključen između učesnika na izborima 2010. za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i to:

BUNJEVAČKA NARODNA KOALICIJA ( BNK ), koju čine liste:

1. Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić

2. Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić

3. Bunjevci za Bunjevce - Nikola Babić

 

SAD I UVIK SAMO BUNJEVCI - Mr Suzana Kujundžić Ostojić (SIUSB)

JUGOSLOVENSKI BUNJEVCI - Blaško Gabrić

 

U daljem tekstu: potpisnici.

Ovim Sporazumom potpisnici se obavezuju da zajednički rade na ostvarivanju ključnih ciljeva koji su utvrđeni odlukama Nacionalnog saveta.

 

Pored svih planiranih aktivnosti u Zakonom određenim oblastima: obrazovanja, kulture, obaveštavanja i službene upoprebe jezika i pisma, prioritetno ističemo ciljeve i zadatke:

1. Realizacija strateškog plana aktivnosti za popis stanovništva.

2. Razvoj obrazovnog sistema na bunjevačkom jeziku, dalje unapređivanje nastave u izučavanju bunjevačkog maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture i briga o deci koja pohađaju ovaj predmet u školama.

3. Nastavak aktivnosti na standardizaciji jezika.

4. Zaštita institucija kulture i razvoj novih institucija. Prioritet: formiranje institucije kulture "Zavod za kulturu Bunjevaca u Vojvodini".

5. Staranje o ostvarivanju prava na finansiranje rada Nacionalnog saveta i bunjevačkih institucija, naročito prilikom učešća institucija na konkursima za realizaciju projekata od značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu. Obezbeđivanje odgovarajućih uslova za rad i ravnopravni tretman bunjevačkih institucija u odnosu na institucije drugih nacionalnih manjina. Prioritet: Podrška Nacionalnog saveta institucijama da, na konkursima za rad institucija i realizaciji projekata, u narednom periodu ostvare najmanje toliko sredstava koliko je zatečeno stanje, kako bi mogle da ostvaruju svoje programe i projekte.

6. Staranje o ostvarivanju svih drugih Odluka i planova donetih na Nacionalnom savetu.

 

Ovim Sporazumom potpisnici utvrđuju principe zajedničkog rada i organizacije Nacionalnog saveta i to:

1. Način izbora ključnih funkcija i podele odgovornosti među potpisnicima sporazuma

 

Funkcija predsednika Nacionalnog saveta:

- na funkciji predsednika Nacionalnog saveta smenjivaće se predstavnici potpisnika tako da se preostali mandat deli na dva perioda od po godinu i po dana

- funkciju predsednika uvek po sporazumu preuzima predsednik Izvršnog odbora, a u slučaju da nosilac funkcije podnošenjem ostavke lično odustane iz opravdanog razloga, ili mu prestane mandat člana Nacionalnog saveta, na njegovu funkciju bira se član saveta po predlogu iste koalicije

- nosioci funkcija predsednika Saveta i predsednika Izvršnog odbora moraju biti uvek sa različitih lista

- na funkciju predsednika Saveta u narednom periodu biće izabran nosilac liste "Bunjevačka narodna lista" iz koalicije BNK, odnosno sadašnji predsednik Izvršnog odbora

Funkcija predsednika Izvršnog odbora:

- na funkciju predsednika Izvršnog odbora biće izabran nosilac liste "Sad i uvik samo Bunjevci"

U sastav Izvršnog odbora članovi će se birati tako da učesnici članove predlažu ravnopravno.

Funkcija potpredsednika Nacionalnog saveta:

- za potpredsednike biće izabrani članovi saveta isključivo po predlogu na koji saglasnost daje novoizabrani predsednik saveta (isto važi i nakon rotacije predsednika saveta)

- u predlogu za potpredsednike poštuje se sporazum da su potpredsednici sa različitih lista i da je jedan potpredsednik po pravilu iz Sombora

Fukcija sekretara Nacionalnog saveta:

-sekretar saveta biće izabran kada se za to stvore odgovarajući kadrovski i finansijski uslovi. Predlog za izbor sekretara saveta daje predsednik Nacionalnog saveta u skladu sa Statutom.

- do imenovanja sekretara saveta, neophodne poslove iz delokruga rada sekretara saveta, obavljaće lice koje zaduži i ovlasti novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta.

Funkcije predsednika odbora:

Predsednici odbora biće birani tako da potpisnici predlažu predsednike u odborima tako da:

- predsednik u Odboru za obrazovanje bira se na predlog BNK

- predsednik u Odboru za službenu upotrebu jezika i pisma bira se na predlog BNK

- predsednik u Odboru za kulturu bira se na predlog SIUSB

- predsednik u Odboru za obaveštavanje bira se na predlog SIUSB

U svim odborima članovi će biti birani tako da BNK i SIUSB predlažu po dva, a u odboru za obrazovanje po tri člana.

- potpredsednici odbora uvek su iz druge koalicije u odnosu na predsednika odbora

2. Način izbora članova drugih organa i radnih tela

 

Nakon uspostavljanja nove rukovodne strukture Nacionalnog saveta, kako je ovim sporazumom utvrđeno, izvršiće se potrebne izmene i u drugim organima i radnim telima saveta, tako da sastavi organa i radnih tela ostaju isti osim:

- u Upravni odbor NIU "BIC"-a iz redova nacionalnog saveta, biće izabran član na predlog SIUSB, umesto jednog člana iz sadašnjeg sastava

- u Upravni odbor fondacije "Mijo Mandić" biće izabran član na predlog SIUSB, umesto jednog člana iz sadašnjeg sastava

- novinsko- izdavački savet biće izabran član na predlog SIUSB, umesto jednog člana iz sadašnjeg sastava

Funkcije predsednika i sastav Nadzornih odbora:

- Nadzorni odbor Nacionalnog saveta, Nadzorni odbor NIU "BIC"-a i Nadzorni odbor fondacije "Mijo Mandić", biće izabrani po dogovoru potpisnika.

Sve naknadne izmene, bilo u sastavu Nacionalnog saveta i u sastavu odbora, bilo u sastavu drugih organa i radnih tela, vršiće se tako da se na mesto člana koji odlazi, bira novi član na predlog potpisnika iz čijih redova je član koji odlazi.

Ovaj koalicioni sporazum učesnici potpisuju javno i primeniće se tako što će potpisnici zajedno zatražiti sazivanje sednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine na kojoj će se izvršiti izbor, saglasno Statutu Nacionalnog saveta.

Sporazum u realizaciji podržavaju: članovi saveta sa liste "Bunjevačka lista za evropsku Srbiju" i "Bunjevačka liga - Buljovčić Stipan Bunjo".

 

 

SAMO USPOSTAVLJANJE JEDINSTVA U DELOVANJU NACIONALNOG SAVETA, NAKON GODINU DANA RADA SAVETA , JESTE GARANCIJA OSTVARIVANJA POTREBA I PRAVA BUNJEVAČKOG NARODA

 

U Subotici, 20. jun 2011.g

 

Sporazum potpisuju:

BUNJEVAČKA NARODNA KOALICIJA ( BNK ), koju čine liste:

1. "Bunjevačka narodna lista" - Branko Pokornić

 

----------------------------------------

 

2. "Savez bačkih Bunjevaca" - Mirko Bajić

 

--------------------------------------

 

3. "Bunjevci za Bunjevce" - Nikola Babić

 

------------------------------------------

 

"SAD I UVIK SAMO BUNJEVCI" - Mr Suzana Kujundžić Ostojić (SIUSB)

-----------------------------------------------------

"JUGOSLOVENSKI BUNJEVCI" - Blaško Gabrić

Autor teksta: 
Custom Search