Novih 150 radnih mesta za novi tip generatora u pogonima Siemensa

Sre, 14.03.2012 - 12:35 -- nikola.tumbas
Tihomir Rajlić o novostima u Siemensu
Tihomir Rajlić o novostima u Siemensu

Rukovodstvo "Simensa" u Srbiji najavilo je da će fabrika u Subotici biti jedina poslovna jedinica kompanije koja će proizvoditi novi tip generatora za vetroelektrane. Prema rečima generalnog direktora "Simensa" Tihomira Rajlića u naredne dve godine u najmoderniju proizvodnju biće investirano 24 miliona evra i do 2014. godine broj zaposlenih će biti povećan sa 500 na 650 radnika.

- Subotički "Simens" ima posebno mesto u našoj kompaniji. Jednu fabriku imamo u Kini, drugu u Bačkoj, ali zbog kvaliteta i tradicije subotička fabrika je dobila šansu da proizvodi novi proizvodni program. Fabrika u Subotici je zabeležila finansijsku stopu rasta od 29 odsto u 2011. godini i u istom periodu potraživanja su smanjena sa 35 na 25 odsto. Novi pogon će biti površine 2.100 kvadratnih metara, a plan je da bude završen u avgustu ove godine, - rekao je Tihomir Rajlić.

U "Simensu" kažu da ne vole da ih zovu stranim investitorima, jer je strani investitor "njihova mama", a oni su kompanija registrovana u Srbiji i u toj zemlji plaćaju poreze i doprinose. "Simens" je fabriku u Subotici kupio 2005. godine, od tada je znatno proširio kapacitete i proizvodnju.

Direktor "Simensa" u Subotici Ištvan Sekula kaže da je fabrika do sada proizvela više od 11.000 generatora, a 50 odsto proizvodnje odlazi u SAD.

- Sada dobijamo nove moderne tehnološke programe. Trenutno je u toku faza ugradnje opreme. Zaposlili smo 80 novih radnika i do kraja godine ćemo primiti još oko 70. Već smo krenuli sa proizvodnjom novog tipa generatora za vetroeletrane. Generator se sastoji od šest jedinica i može da se montira samo na licu mesta jer je ogroman. Do sada je napravljeno 60 jedinica, a cilj je da 2013. napravimo 6.800 jedinica. Biće to veliki bum za vetroelektrane, - zaključuje Sekula.

***

press release

Siemens-ova fabrika u Subotici

ENERGETSKI EFIKASAN GIGANT

 Istorijat

Siemensova fabrika u Subotici, koju je 2003. godine osnovao Loher GmbH, deo Flender grupe, proizvodi generatore za vetroelektrane, vučne motore za električne lokomotive, kao i pretvarače za solarne elektrane.

Siemens AG Nemačka je 2005. godine kupio Flender grupu, a od tada se fabrika veoma proširila - od prvobitnih 12, došla je do broja od skoro 500 zaposlenih.

Od 1. januara 2010. fabrika u Subotici integrisana je u Siemens d.o.o. Beograd, a do sada je proizvela više od 11.000 generatora. To predstavlja ekvivalent dvostrukoj instalisanoj snazi u celom elektroenergetskom sistemu Srbije. Upravo ovi proizvodi svrstali su Siemens-ovu fabriku u Subotici među prvih deset izvoznika iz Srbije. Zahvaljujući kvalitetu, poštovanju rokova isporuke, procedura i standarda, uz stalne inovacije u proizvodnji, fabrika je evidentirana u "Large Drive", grupu od 26 najvećih Siemens-ovih pogona u svetu.

 Portfolio

Portfolio fabrike obuhvata proizvodnju i montažu generatora za vetroelektrane. Ovo je jedan od malobrojnih pogona u svetu koji proizvodi ove komponente za "zelene" izvore energije. Među kupcima generatora za vetrocentrale koji se proizvode u Subotici, nalaze se Siemens Wind Power (SWP), Nordex, Repower, Fuhrlander, Gamesa, Ecotehnia, Vestas, Eviag, dok kompanija Schneider Electric kupuje pretvaračke ormare za solarne elektrane.

Takođe, u fabrici u Subotici se projektuju, izrađuju i verifikuju sistemi za impregnaciju i polimerizaciju namotanih statora i rotora i presa za kalibraciju i mikanizaciju namotaja statora i štapova rotora. Projektuju se, izrađuju i verifikuju mašine za bandažiranje, mašine za ravnanje i savijanje krajeva namotaja statora, obrtnih stolova, peći za zagrevanje kućišta i za HT tretman drvene ambalaže.

 O generatorima za vetroelektrane

U Siemens-ovoj fabrici se finalizuju klasični generatori sa prenosnicima, a krajnji kupac ih preuzima iz logističkih centara. U subotičkom pogonu se obavljaju sva potrebna ispitivanja. Fabrika u Subotici je jedina u Srbiji koja proizvodi generator bez prenosnika, i to serijski. S obzirom da u Srbiji nema kupaca za ovu vrstu proizvoda, generatori bez prenosnika prave se isključivo za izvoz.

 Energetski efikasna fabrika

Siemens je vodeći snabdevač rešenja koja koriste obnovljive izvore energije, a njegov ekološki portfolio sastoji se od proizvoda i rešenja koja pomažu u smanjenju emisije tzv. gasova staklene baste i u borbi protiv zagađenja vazduha i vode. Zato, poput bilo kog drugog Siemens-ovog proizvodnog pogona, i fabrika u Subotici strogo vodi računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Zahvaljujući upotrebi Siemens Simatic rešenja za upravljanje i nadzor, moguće je na jednom mestu prikazati potrošnju energije u čitavoj fabrici, gde su sva opterećenja jasno predstavljena, pa se uz samo par poteza mišem odeljenjima može pokazati njihova potrošnja energije i ponuditi im potencijalna mesta za uštedu.

Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je ušteda od 2 MW, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 15 do 20 odsto. Fabrika ima i mogućnost izbora najisplativijeg energenta u tom trenutku, pa u slučaju nestašice gasa može da koristi lož-ulje, što je čini nezavisnom od poremećaja u snabdevanju energijom. Pored toga, 75 odsto industrijskog otpada koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji se reciklira. Ponosni smo što se baš na ovom primeru jasno vidi da je i u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti i biti ekološki odgovorna kompanija, a uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja, što može biti ključno u uslovima ekonomske krize.

 Stručnjaci

Siemens-ovi inženjeri sami konstruišu alat i mašine neophodne za rad. Iako to nije deo poslovnih planova i naših ciljeva, ovaj deo je usavršen do te mere da sada izvozimo te mašine za potrebe drugih Siemens-ovih firmi u Nemačkoj i Kini. Mašine su specijalno namenjene proizvodnji drugih električnih mašina. Potvrda da imamo najkvalitetniji kadar ogleda se u činjenici da naši inženjeri obučavaju kolege širom sveta.

 Nove investicije i planovi

Svakog meseca fabrika proizvede više od 150 generatora za vetroelektrane. Cilj nam je da proizvodnju generatora udvostručimo.

U naredne dve godine investiraćemo 24 miliona evra u proizvodnju novog tipa generatora za vetroelektrane u Siemens-ovoj fabrici u Subotici.

Do 2014. godine povećaćemo broj zaposlenih sa 500 na 650.

Dvema postojećim halama fabrike, ukupne površine 26.000 m2, biće dodata još jedna hala površine 2.100 m2, čiji je završetak izgradnje planiran za avgust 2012. godine

 *****

Siemens AG je globalni lider u oblasti elektronike i elektrotehnike, i sa 405.000 zaposlenih predstavlja jednu od najvećih i najstarijih kompanija na svetu. Siemens je u proteklih 160 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža u preko 190 zemalja. Svoju široku paletu visoko-tehnoloških proizvoda i usluga kompanija Siemens integriše u rešenja u oblasti energetike, industrije, saobraćaja i medicine. Više informacija o kompaniji možete pronaći na www.siemens.com Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 650 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća, a tradicionalno najveći obim posla odvija se u oblastima industrije, energetike, medicinske opreme i sigurnosnih sistema. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs

Siemens d.o.o. Beograd
Corporate Communications
Omladinskih brigada 21
11070 Beograd, Srbija
Kontakt:
Telefon: +381 (11) 2096 338
+381 (11) 2096 058
E-Mail: [email protected]
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search