Nastavak saradnje Siemens-a i TS Ivan Sarić

Čet, 23.05.2019 - 09:44 -- darko.kovacevic

Direktor Siemens fabrike u Subotici, Francesc Espriu Cabedo sastao se sa direktorom tehničke škole u Subotici „Ivan Sarić’“ Željkom Rajčićem, i tom prilikom razgovarao o nastavku saradnje na polju edukacije.

Direktori su na sastanku pored razgovora o dosadašnjoj saradnji, razmatrali i mogućnost o proširivanju saradnje, tako da učenici sa smera Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, pored profila koji su uključeni u dualno obrazovanje, krenu sa praksom u Siemens fabriku od  sledeće školske godine.

Prilikom posete organizovan je obilazak škole, a direktor Siemens fabrike i Siemens tim upoznali su neke od učenika koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju CNC mašina, videli su radove učenika koji su urađeni na CNC mašinama, a učenici prve godine smera bravar zavarivač pokazali su simulaciju zavarivanja na simulatoru koji koriste u nastavi.

Na inicijativu kompanije Siemens i zbog povećanog obima proizvodnje u fabrici vetrogeneratora, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici 2014. godine uveden je novi obrazovni profil bravar-zavarivač u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu. Projekat je  pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu sadanju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kompanija Siemens donirala je IT opremu tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici. Siemens je svoju IT opremu koju čini 16 lifebook računara i štampač, donirao tehničkoj školi, i tako nastavio da pruža podršku obrazovnom sistemu i sredini u kojoj posluje.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search