Preminuo Josip Gabrić

Čet, 31.07.2014 - 22:50 -- dejan.vukovic

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sa žaljenjem priopćava da je njezin osnivač, od osnutka 1990. godine njezin dopredsjednik, političar, višestruki jugoslavenski reprezentivac u stolnom tenisu, svojevremeno treći najbolji stolni tenisač u svijetu, gospodin Josip Gabrić, umro u Subotici 30. srpnja 2014. godine.

Rođen je 07. kolovoza 1930. godine u Subotici. Po obrazovanju je bio diplomirani pravnik, sudac na Općinskom sudu u Subotici, bio je u bivšoj državi sekretar Općine Subotica, a nakon poznatih događaja iz 1970-tih godina obavljao je odvjetničku djelatnost sve do svog umirovljenja.

U Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini bio je jedan od nositelja svih aktivnosti stranke, ni jedna odluka u stranci nije mogla biti doneta bez njegove suglasnosti i odobrenja, bio je vrlo komunikativan, rado pristupačan svima, primao se svih zadaća, sudjelovao je na međunarodnim konferencijama za bivšu Jugoslaviju.

Bio je odan obitelji, suprugu i sinu, nakon smrti supruge zdravlje mu se rapidno pogoršavalo, tako da je kratko vrijeme nakon smrti supruge i sam umro, jer ga je nenadana smrt supruge jako pogodila. Ponosno je isticao svoj pripadnost hrvatskoj zajednici.

Kada je stekao priznanje počasnog građanina Opštine Subotica rekao je: "Posebno mi je drago što je predlog za ovu nagradu dan od strane DSHV-a i HNV-a jer smatram kako pripadam zajednici koja treba voditi brigu o svojim ljudima i kako te svoje ljude treba istaknuti."

Uvijek je naglašavao važnost uključenja hrvatske zajednice u društveni život Subotice, istaknuvši da veliki dio subotičana Hrvata ipak mora više pridonijeti cijelom društvu bez opotrebe za kakvim ustezanjima, naglasivši "hrvatska zajednica se nastoji što više uključiti u život grada. Očekujem da u Subotici napokon proradimo punom parom jer je činjenica da ovom gradu živi 33% hrvata, unatoč tome što se zbog raznih političkih i drugih situacija broj tako izjašnjenih smanjio, neki su plašeći se izjasniti kao takvi otišli u nešto drugo, ili se nisu izjasnili."

Bio je osvajač brončane medalje na svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu 1951. godine. Osvojio je 13 naslova državnog prvaka Jugoslavije i 12 naslova prvaka Srbije. U klubskoj karijeri igrao je za subotički Spartak od 1946. do 1951. godine, a tokom studija u Beogradu i igrao je za beogradski Partizan. Nakon prestanka svojstva aktivnog sportista bio je trener, stvorio je poznate igrače kao na primer Bela Mesaroš ili Ðerđ Šoš, svojevremeno među najbolja stolno tenisača u Evropi. Pobijedio je na međunarodnim prvenstvima Rumunjske, Belgije i Bugarske.

Zvanje počasnog građanina Grada Subotica dobio je 2005. godine U svibnju 2007. godine dobio je nagradu Ključevi Subotice zajedno sa ostalim subotičkim sportskim velikanima.

U povodu smrti gospodina Josipa Gabrića održana je komemoracijska sjednica u Velikoj vijećnici Gradske kuće 1. 08. 2014g u 13 sati. Pokop će biti na Kerskom groblju u Subotici, iz kapele u 17 sati.

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini Subotica

Autor teksta: 
Custom Search