Jaramazović - Podeljeni, do zajedničkog cilja širenja evanđelja

Ned, 03.08.2014 - 16:45 -- nikola.tumbas
Nikola Jaramazović Apel za Radio Mariju na hrvatskom jeziku
Nikola Jaramazović Apel za Radio Mariju na hrvatskom jeziku

Sunce je obasjavalo frontalni deo crkve Usksnuće Isusovo u parku kod Gajeve ulice, ovog prepodneva, bez kiše, bolje reći, bez oluje, leta koje nam ne liči na sebe.

Vrata crkve su širom otvorena, u toku je prepodnevna misa na hrvatskom jeziku. Dolazim na kraj nedeljne mise u 10.30, na molbu msgr. Bele Stantića. Enterijer crkve je osvežen i želeo je  da ostavi fotografije enterijera crkve u dokumentaciju župe posle svojih pedeset godina službe.

On je stajao za oltarom čekajući da govornik za susednim mikrofonom, poznati tamburaš u ovim krajevima, sada u drugoj ulozi, Nikola Jaramazović, završi svoje živo obraćanje  prisutnima. U pitanju je izgleda opstanak redakcije Radio Marije Srbije na hrvatskom jeziku.

Svugde su izgleda novci problem u poslednje vreme... - primećujem za sebe.

Čekao sam da se misa završi i kada su nam se pogledi susreli dao sam mu znak da bih ga nešto pitao.

A to je...

 

- Šta se to dešava u Radio Mariji?

-  Od prvoga, šestog Radio Marija se spletom raznih okolnosti podelila na dve redakcije. Jedna je mađarska, jedna je hrvatska. Mi sada, u hrvatskoj redakciji, tražimo pomoć svih naših vjernika. Tražimo pomoć u smislu učlanjenja i aktivnog sudjelovanja, i molitve prije svega, u Radio Mariju, i slušanja. Pored toga tražimo i finansijsku pomoć koja bi nam omogućila prije svega opstanak a kasnije i razvitak naše Radio Marije, redakcije na hrvatskom jeziku.

Ovo je izuzetno važno za svakog katolika, budući  da je osnovna naša zadaća i zadaća crkve širiti evanđelje, a Radio Marija upravo to čini i stoga nemojmo ispustiti priliku da sa našim darovima koje možemo uplaćivati direktno na račun udruge Marija, redakaciji na hrvatskom jeziku, ili kod našeg župnika, da pomognemo i da održimo ovaj projekat u životu.

Jer je izuzetno važno za šezdeset tisuća Hrvata kojih ima u Vojvodini i u Srbiji da ovaj projekat živi punom snagom i da se riječ Božija širi u svaki dom.

 

- Zašto je došlo do podele?

- Do podele je došlo iz niza okolnosti. Ja ipak ne bih ulazio toliko u suštinu. Rekao bih samo ovo.

Podela je nastala zbog raznih nesuglasja koje smo imali. Trebamo znati da mi sada program od 24 sata delimo sa mađarskom redakcijom. Dakle tu je hrvatska redakcija, i pored toga tu su još braća i sestre pravoslavne vjere i to je tri puta po osam časova i jednostavno splet okolnosti je bio takav da je bilo najbolje za funkcionisanje svih redakcija da se odvojimo i da zasebno i separativno djelujemo. Da separativno svoje ciljeve onda ostvarujemo kasnije.

Evo to će biti najprije, ukoliko da dragi Bog, polovičan program koji ćemo deliti samo sa mađarskom redakcijom a svakako da je nama izuzetno važno da imamo u jedno dogledno vreme, o tome smo pričali sa nadbiskupom Hočevarom, jedan radio koji će biti od 00.00 - 24.00 na hrvatskom jeziku.

To je za nas katolike izuzetno važno i mislim da je ukoliko sad propustimo šansu, a mi do kraja godine moramo postići rezultate koje su nam zacrtali iz svetske obitelji Radio Marije iz Italije, koji su glavni za Radio Mariju, mi moramo postići te rezultate da bi nas održali, eto na taj način da bi se mogli dičiti, ponositi sa jednim katoličkim radiom u Srbiji.

 

- Što znači da bi vernici trebali da daju donaciju da bi radio funkcionisao.

-Vjernici, moraju se učlaniti i na taj način, ne onako striktno obavezati se, ali u svakom slučaju podupirati novčano i finansijski udrugu Marija, odnosno redakciju na hrvatskom programu, koliko je to njima u mogućnosti. Podvlačim - direktom uplatom, na račun udruge koja je priložena na listiću (videti molbu župnika Anišića ovde), ili novcima, ukoliko ne žele uplatiti, neka donesu župniku Beli ili župniku Anišiću ili župniku Beretiću i neka obavezno naglase da je to za hrvatsku redakciju.

 

Nikola Jaramazović - koordinator udruge Marija, preko koje funkcionira Radio Marija Srbije.

Custom Search