Spartak Vojput u vrhu srpskog rukometa

Sub, 18.04.2015 - 01:16 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Rukometaši Spartak Vojputa zasigurno su postali pravi hit subotičkog sporta. Nakon osvajanja prvog mesta u regularnom delu, trenutno nastupaju u plej-ofu Super lige Srbije. Nakon tri kola u grupi sa šest najboljih ekipa države, imaju skor od dve pobede i jednog remija i nalaze sa na drugom mestu iza prošlogodišnjeg prvaka, ekipe Vojvodine.

Prve dve ekipe u prvenstvu izboriće priliku da zaigraju u Seha ligi – Ako nam se ukaže takva šansa, oberučke ćemo je prihvatiti – ističe Vukoslav Vukoslavović, predsednik Skupštine RK Spartak Vojput: – Obezbedili smo subotičkoj publici pet utakmica sa najboljim ekipama Srbije. To već doprinosi afirmaciji našeg kluba, kompanije čije ime nosimo, ali i Grada Subotice. Jasno je, nismo ušli u plej-of da budemo šesti od šest ekipa, nega da budemo u gornjem delu tabele, na mestima koja vode u Evropu. Daj Bože da budemo u prve dve ekipe, onda imamo pravo igranja u Seha ligi. To donosi igranje protiv najboljih ekipa regiona, Vesprema, Zagreba, Vardara,... ali i veliko iskustvo za igrače, Klub, ali i Suboticu koja će imati priliku da gleda neke od najboljih svetskih igrača. Naravno, to podrazumeva i neke druge relacije, nadamo se da bi u tom slučaju i lokalna samopurava mogla da nas više podrži, ali se nadamo da bi se u projekat mogle uključiti još neke firme, jer je reč o izuzatno značajno takmičenju. Ako Seha lige i ne bude, cilj je da se osvoji bar treće mesto, koje vodi u neki od Evropskih kupova, a ostavlja nas u borbi u Super ligi Srbije.

Pored prvenstva Spartak Vojput veoma uspešno nastupa i u Kupu Srbije, gde su obezbedili učešće na finalni turnir, među četiri najbolje ekipe u državi. Finalni turnir će se održati 6. i 7. juna u Novom Sadu, putarima na putu do finala nalazi se ekipa Železničara iz Niša. – Železničar ima ekipu koja je imala dobre rezultate tokom sezone. Imali su nekih problema krajem prošle i početkom ove godine, ali su stabilizovali redove o čemu svedoče pobede protiv Metaloplastike i Crvene zvezde. Dobri su, ali se nadamo da smo za nijansu jača ekipa i da možemo uzeti na nas breme favorita u tom meču. Nadamo se ulasku u finale, a tamo se nikada ne zna. U pitanju je jedan meč, za očekivati je da Vojvodina bude u finalu, ali, bez obzira na kvalitete rivala, pobednik se ne rešava unapred. Finale je, a imali smo prilike da ga igramo pre dve godine protiv Partizana, kada smo izgubili sa jednim golom i bili ravnopravni sa tada renomiranim protivnikom. Ko bude imao više inspiracije, ko bude bio bolji taj dan slaviće u finalu. 

Ekipa se nalazi tek drugu sezonu u Super ligi a već igra zapaženu ulogu u Srpskom rukometu. – Prošlu takmičarsku sezonu smo za osnovni cilj imali opstanak. To smo, naravno, ostvarili, a tek su nijanse i jedan gol odlučili da ne idemo u plej-of. U tekućoj sezoni smo zacrtali jedno od prva četiri mesta u Super ligi, a otvorila su nam se vrata i za nešto više. Spartak nije stao ni kada je teoretski obezbedio mesto u plej-ofu, momci su nastavili sa sjajnim igrama, pa smo regularni deo završili na prvom mestu. Rezultat, naravno, nije došao sam po sebi. On je posledica zalaganja i umetnosti naših igrača, a mi, iz Kluba, smo to pratili koliko god smo mogli. 

Uspeh Spartak Vojputa nije slučajan. Pre nekoliko godina počeli su projekat obnove posrnulog subotičkog rukometa, a rezultati su više nego očigledni. Već te 2009. godine postali su prvaci Druge lige, a potom su krenuli dalje. – Iskreno, sve ovo ide malo brže nego što smo očekivali, ali je svakako u skladu sa višegodišnjim planom. Osnivanjem novog kluba iz početka, kompanija VojPut na čelu sa direktorom Duškom Dražićem dali su nam svima zadatke, a jedan od osnovnih bio je da ne igramo sa nižerazrednim ekipama, nego da što pre dođemo do Super lige Srbije. Dosta je ljudi uključeno u ovaj projekat, a važno je da su svi pravilno raspoređeni. Komplikovano je voditi profesionalni klub, jer to je kao vođenje jedne firme. Potrebno je ispuniti niz uslova da se dođe do uspeha, formirati dobar tim, obezbediti sredstva za troškove igranja, primanja igrača, ishranu, smeštaj, putovanja, utakmice... 

Spartak Vojput nije samo prvi tim, velika pažnja se poklanja i radu sa mlađim kategorijama. – Pored prvog tima imamo još četiri ekipe, drugi tim, ekipu '98. godišta, 2000. godišta i decu iz škole rukometa. Radi se o kvalitetnim mladim igračima što pokazuje i podatak da imamo reprezentativca Peić Tukuljac Željka i juniorskog reprezentativca Vukašina Rakocija.   

Vukoslavović najavljuje saradnju sa drugom školom - U ovom gradu radi još jedna rukometna škola, Subotica Mavla, a na putu smo da sa njima napravimo bolju saradnju nego ranije. Cilj nam je da i ta deca vide sebe sutra u Spartak Vojputu. Nama je svakako u interesu da i ta škola radi što kvalitetnije, da imamo što širu bazu mladih igrača, a kvalitet će svakako iskočiti.  

Najbitniji sponzor nam je Kompanija Vojput, ali pored njih tu je i Grad Subotica koja značajno pomaže, zatim filijala „DDOR Novi Sad“, „Kapetanski rit“, „SMB Gradnja“, „Eskpres servis“, „Javornik“, "Subo izgradnja", autoprevoznici „Hajnal“ i „Beneš“ i ostali.  Vukoslavović na kraju ističe. – Dobrim radom smo stigli do kvaliteta i rezultata, ali smo postali i cenjeni klub, tako da, bilo gde da se pojavimo, doprinosimo značajno i promociju Kluba, ali i Grada Subotice. 

 

Custom Search