...fovana beskonačnost gifovana besko...

Uto, 30.06.2015 - 10:41 -- darko.kovacevic

Mirjana Šormaz Mitrić iz Sarajeva, u Subotici živi već dugo, po struci grafički dizajner, radi kao nastavnica praktične nastave, jedna od pokretača i organizatora GIFesta u Subotici.

Zašto GIFest?

Gifest je nastao slučajno.
Puno vremena sam provodila gledajuci gifove, istražujući o formatu, upratila već nekoliko inovativnih i progresivnih autora. Početkom 2013. mojim drugarima Ivani Rađenović i Viktoru Jurigi sam predložila da u Subotici pokrenemo festival animiranih gifova. Tako smo počeli, i te godine uradili prvi regionalni festival gifova - Gifest. Posle smo nastavile sa organizacijom Ivana i ja.

Malopre je održan i treći festival, šta se desilo u ove tri godine, je l bilo nekih pomaka?

Tačno, 26. juna 2015. u novoj gradskoj galeriji Kleinhouse u Subotici je održan Gifest3 ~~~ Loopshow. Ove godine nam se javilo oko 50 autora iz regiona (i šire) sa preko 100 autorski gif radova. Poenta festivala je okupiti radove na jednom mestu i prikazati ih subotičkoj publici, a naknadno svakako ubacujemo radove u našu internet arhivu na Imguru. Danas imamo oko 150 autora, sa preko 300 gif radova koji su upravo deo Gifest konkursa u ove tri godine. Nekada imamo temu festivala, kao prošle godine - Chaos is eternal, nekada je tema potpuno slobodna.

Imali smo u ove tri godine par gostovanja po drugim gradovima i za nas je to jedan pomak jer promovišemo gif kao ekstenziju u kojoj neki stvaraoci vide način vizualizacije ideje, a ujedno promovišemo i same autore i njihov rad publici.

Kojih kriterijuma se držite pri selekciji ili nagrađivanju radova?

Kriterijum je autentičnost i autorstvo. Kriterijum je dobra ideja. Svake godine angazujemo žiri koji odlučuje o nagradama. Organizatori više imaju ulogu sumiranja mišljenja žirija i dodeljuju specijalne nagrade.

Ko su ovogodišnji laureati Gifesta?

Ovogodisnji pobednici festivala gifova su:

  • 1. Marija Ančić (Hrvatska)
  • 2. ElPelele (Argentina)
  • 3. Nikola Radulović (Makedonija)

Specijalne nagrade festivala gifova osvojili su: Marko Orsolić, Nikola Silić, Ivan Nastić, Borislav Stanić, Turbo manipulator, Attila Varga i Ema Bakran

Gde bi smestila animiranu net grafiku (GIF) u koordinatama klasičnih umetnosti?

Nešto sveprisutno, prilagođeno za brzu razmenu, efikasno u smislu poruke, ima zanimljiv momenat večnosti i beskonačnost (loop), autorima koji rade gifove daje mogućnost kombinovanja tehnika, dostupnost pravljenja gifova na raznim gif maker linkovima, specifičnost smenjivanja frejmova koje na posmatrača ostavljaju snažan utisak. 

Koliko može biti viralnog, a koliko su radovi koje prikazujete na festivalu meme?

Odgovor će biti kratak - jedno i drugo :) i  treće...

Kada ne bi imala prepreke, u smislu finansija, vremena, prostora etc, kako bi izgledao GIFest? Da li bi bio mnogo ambiciozniji?

Dabome!
Finansije bi omogućile tehničku podršku. Rado bi pozvali naše nagrađene autore i omogućili im bar dvodnevni pristojan boravak u gradu, kao i nagrade u smislu bukvalnih predmeta, poklona ili, još bolje, angažovanje u nekom projektu kroz koji oni mogu pokazati svoje idejne i radne sposobnosti. Imali bismo goste festivala koji bi publici pričali o digitalnoj umetnosti, itd...

Ako sam slučajno nešto propustio, a smatraš da je važno.

Ima još dosta važnih stvari, ali to drugi put :)

Tagovi: 
Custom Search