Mandić - Multinacionalnost je politički izmanipulisana

Uto, 07.07.2015 - 23:53 -- nikola.tumbas

U ovom serijalu bloka Subotička politička arena postavljeno je sledeća pitanje:

- Da li su u ovom vremenu multinacionalnost i multikonfesionalnost naše sredine postali hendikep u razvoju našeg grada?

a odgovor na to daju, u nizu, naši sugrađani iz različitih etničkih grupa, zainteresovani za boljitak naše zajednice, ovog puta  Mijo Mandić d.i.a. iz bunjevačke zajednice.

- Da, jer u vremenu kada više nema Titovog bratstva i jedinstva, multinacionalnost je politički izmanipulisana. Jer, ko je vodio brigu o tome da ne propadne, fabrika ili tvornica bicikla "PARTIZAN", "SEVER", "29. NOVEMBAR", "BRATSTVO" i dr. a nije sačuvano i revitalizovano POZORIŠTE, propada zelena fontana, nije u boljoj situaciji ni PALIĆ, pogotovo u odnosu na MORAHALOM, a započeti bazen u Dudovoj šumi propada. Odnosno grad je pun BANAKA, MENJAČNICA, SKLADIŠTA, RAZNIH HALA, RODIĆA I METROA i dr.

***

Nekoliko biografskih podataka o Miji Mandiću.

Rođen je 5. aprila 1949. godine u Subotici. Otac i deda su mu bili posvećeni prosvećivanju svoga roda, što je bitno uticalo na motiv istraživanja porekla Bunjevaca i srodnih etnikuma. Nakon dugogodišnjeg proučavanja literature i istraživanja na terenu izdao je knjigu BUNI, BUNIEVCI, BUNJEVCI.

  Studirao je arhitekturu u Sarajevu i Beogradu. Diplomirao u Beogradu. Tokom studija je vežbao istočnjačke borilačke veštine (šotokan karate, wadoriu karate), a u vojsci KUNG FU. Vladimir i Ilija Jorga kod koga je vežbao karate preporučili su i da vežba HATHA YOGU kod Jasmine Puljo.

  Sledbenik je folklorne i ambijentalne arhitekture. Po njegovom projektu izvedeno je nekoliko takvih objekata. Održao je tribinu-predavanje o organskoj arhitekturi Frenk Lojd Rajta i Makoveca u Mađarskoj.

***

Sledeći komentar na pitanje daje Vojnić Hajduk Lazo.

Ličnosti: 
Custom Search