Promovisana knjiga - Banja Palić

Pet, 26.02.2016 - 10:50 -- dejan.vukovic

U velikoj sali Velike terase na Paliću održana promocija knjige "Banja Palić" autora Dragutina Miljkovića.

Knjiga je pisana dvojezično na mađarskom i srpskom jeziku i sadrži zbirku stoletnih iskustava stečenih od vremena početka turizma na Paliću što je istovetno i početak rada Palićke banje. Obuhvata period kada je Palić bio izuzetno popularna turistička destinacija pa sve do današnjih dana kada je potrebno oživljavanje turizma. Knjiga nudi interesantne istorijske činjenice vezane za Palićko jezero, vile kao i društveni život. Knjiga će se moći kupiti u knjižari "Danilo Kiš" u Subotici.

Dragutin Miljković, autor knjige iznosi činjenice o tome kako je knjiga nastala - U ovaj grad sam došao u jesen 1945 godine ujutru u 4 sata bačen kao iz padobrana i od tada se upoznajem sa Gradom. Moje veze sa Palićem počinju iz studentskih dana, ali moj život sa Palićem počinje 1990 godine kada sam radio u JP Palić - Ludoš. Tada mi je trebalo da upoznam Palićke tajne. Nisam imao baš neke izvore i puno mi je vremena trebalo da dođem do pravih podataka. Ova knjiga je zbir dvadeset godina mojih iskustava. Vrlo sam zadovoljan što su se stvorili uslovi da ona ugleda svetlost dana povodom 170 godina turizma na Paliću. Ova godišnica je obeležena i jednom izložbom i lepim dokumentarnim filmom koju je uradio gospodin Bedalov.

Kniga obrađuje razvoj Banje Palić, njegovog veliki uspon od pre dva do današnjih dana - Ideja koja se sve vreme provlači kroz knjigu je da je Palić od 1743 sve vreme u rukama grada Subotice i njegova je sudbina je bila dominantno određena sa time. Grad ni jednog trenutka nije odustao od Palića a nije bioo na teretu Grada. Resurse su nalazili na Paliću, prodajom placeva za vile koje postaju ukras za Palić i mamac za turiste a od kojih su ulagali u Banju i to je sve odlično funkcionislao do 1913 godine. Tada je došao rat i sve se promenilo. Između dva rata situacija je bila slična i sačuvana je atraktivnost Palića međutim, posle drugog svetskog rata jedno mesto za ekskluzivn goste pretvoreno je u radničko odmaralište. I tada je došlo do problema, jer nije moguće takvu jednu vrednu sadržinu imati besplatno. Zato je Palić ruiniran i Banja je nestala 1963 godine. To je skica koju knjiga obrađuje, linija koju nesumljivo sve vreme vodi gradska vlast. Najbolje Palićke parcele i dalje su u vlasništvu Grada Subotice i nije realno očekivati da predsednik Vlade Republike Srbije pre inicira gradnju Palića od samih Subotičana. Ako se to desi onda to mora biti sramota za one koje su ovde zaduženi za Palić. - zaključuje Miljković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search