Andrej Černišov najzaslužniji za opstanak i preporod Spartaka

Čet, 30.06.2016 - 01:53 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Ruski fudbalski stručnjak, nekada i reprezentativac, Andrej Černišov postao je omiljeni sportski lik u Subotici. Gotovo prežaljeni Spartak je igrački i rezultatski stabilizovao, a potom i preporodio. Retki su oni koji pamte da je Spartak u jednom poluvremenu dao pet golova, kao protiv vrlo solidne ekipe Metalca, a jednostavna, a opet vrlo disciplinovana i dobra igra ostaju kao potpis ruskog stručnjaka koji je Golubove poveo do sigurnog opstanka u Super ligi Srbije. Pod njegovim vođstvom Spartak je odigrao 21 utakmicu, imao 9 pobeda, po 6 remija i poraza, te solidnu gol razliku od 27:19.

 – Jasno je da je situacija bila veoma teška i sada, kada je sve gotovo, veoma sam zahvalan našim igračima što su oni prihvatili naše zahteve. Postavili smo pred njih određene zadatke, i oni su se maksimalno posvetili radu da te zadatke ispune. Rezultat je na kraju i došao – ističe Andrej Černišov, pa podvlači: – Malo ko je verovao da ćemo uspeti da rešimo pitanje opstanka i da izvučemo ekipu. Uspeli smo igrače da ubedimo da oni to mogu i to smo zajedno uradili. 

Prvi susret Černišova i Spartaka bio je u Surdulici. Iako u tom meču nije vodio Spartak, Černišov je, zajedno sa pomoćnikom Kruščićem, imao priliku da uživo oceni potencijal Subotičana. – Kada sam prvi put video ekipu znao sam da ima kvaliteta, a kada su stigli i prvi treninzi znao sam da u Subotici ima dobrih igrača. Bilo je igrača, ali ne i zajedništva koje čini ekipu. Svako je bio sam, okrenut sebi, ne ekipi. Ono što je bio veliki problem jeste da igrači jednostavno nisu verovali u sebe. Naš zadatak je bio da ih ujedinimo, da im vratimo samopouzdanje, da ih nateramo da veruju da mogu da igraju mnogo bolje nego što je tabela pokazivala. Uspeli smo u tome, a oni su onda na terenu i na utakmicama koje su usledile rešili pitanje opstanka u Super ligi.

Emotivan je bio i detalj pred početak poslednje utakmice u Subotici. Iako meč nije ni počeo, prilikom prelaska od svlačionice do klupe, Černišov je ispraćen aplauzom domaćih navijača. – Već nekoliko mečeva unazad je takva podrška i sigurno je da prija kada neko oceni aplauzom tvoje zalaganje. Hoću uvek da im vratim na najbolji način. Moram da se zahvalim navijačima, možda ne tako mnogobrojnim, ali vernim. Bili su sa nama na svim gostovanjima, i u Beogradu, Ivanjici, Novom Pazaru... Hvala im na tome. Verujte, pomogne, pogotvo kada igrate na gostujućem terenu, kada čujete da vas neko bodri.

Prvi trener Spartaka nije hteo da izdvoji utakmice najbitnije za opstanak. – Svaka naša utakmica je bila veliki izazov. Bili smo na dnu tabele u veoma neugodnoj situaciji i svaki meč smo morali da igramo kao da je poslednji u životu. Ni kada smo zaređali nekoliko pobeda, nije bilo lako, jer nas je svaki potencijalni poraz vukao ponovo ka dnu. Što se naše najbolje utakmice tiče bila je to sigurno ona protiv Metalca na gostovanju. Iako smo tada izgubili minimalnim rezultatom, momci su uradili odličan posao.

Šteta zbog niza Činilo se da Spartak može da završi plej-aut bez poraza i ostane na prvom mestu ove grupe. – Bilo je teško pripremiti dve poslednje utakmice, jer je bilo već jasno da sigurno opstanemo. Zato je i posledni rezultat bio loš. No, i veliki klubovi, poput Juventusa i Milana, mogu da izgube završne utakmice, nevažne za plasman.

Spartak je pripreme za novu sezonu započeo pre dve nedelje, igrački kadar će pretrpeti veliki broj izmena ali verujemo da će Černišov uspeti da pronađe dobitnu kombinaciju i spremno dočekati prvo kolo Super lige. 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search