Termalni bazen otvoren za građanstvo

Pet, 15.07.2016 - 22:34 -- nikola.tumbas
Nebojša Daraboš Park Palić ima podršku grada
Nebojša Daraboš Park Palić ima podršku grada
Miladin Vidaković o sanaciji termalnog bazena
Miladin Vidaković o sanaciji termalnog bazena

Kao što je juče najavljeno, termalni bazen na Muškom štrandu je otvoren za posetioce koji žele da se banjaju u toploj vodi i po toplom vremenu, kojeg ovog leta baš i nema suviše.

Na prvi pogled se na platou bazena na vidi skoro ništa novo, osim još raskopanih delova i sveže zabetoniranih rovova i nešto dekoracije sa svećem, ali...

Stvar je u tome da je lavovski deo posla, u prvoj fazi sanacije termalnog bazena, odrađen "pod zemljom" kako kaže tehnički direktor Park Palića. Mašinska soba koja je svojevremeno bila potopljena i strujnim udarom onespobljena, i tako ostavljena dvadeset godina da "trune", sada je sređena, a komande izvedene van na površinu u posebnu kabinu sa komandnim ormanom tako da se slušaj koji se desio tada više ne može ponoviti.

Voda u bazenu je naravno sada mnogo čistija jer prečiščavanje ide u kontinuitetu i voda se preliva preko ivica bazena svo vreme (na slici se to još ne vidi zato što bazen još u tom momentu nije biopun do vrha zbog tehnologije prvog punjenja).

U prilozima govore Miladin Vidaković, tehnički direktor Park Palića i Nebojša Daraboš član Gradskog veća.

***

Bazen je prošao prvu fazu rekonstrukcije gde je sanirano dno i izvršen remont linije za prečišćavanje i dezinfekciju vode te je zbog radova otvaranje pomereno za jul mesec. U narednom periodu je planirana priprema Termalnog bazena za rad tokom čitave godine tj. zatvaranje dela kao i proširenje Potrebno je dodati da je voda na bazenu termomineralna - lekovita. Pomaže kod lečenja sledećih oboljenja: reumatske bolesti i stanja posle povreda i operacija, stanje posle preležanog moždanog udara, povišen krvni pritisak i šećerna bolest kao i hronični psihofizički zamor i stresna stanja. Termalna voda se moze koristiti i za rekreativne kupke za zdrave korisnike.

Služba za balneoklimatologiju Instituta za rehabilitaciju iz Beograda je izradila procedure za korišćenje termomineralne vode. Po njihovoj proceduri trajanje opšte kupke je ograničeno na period između 12- 30 minuta dok je optimalno vreme za većinu bolesnih korisnika ali i zdravih osoba 20 minuta. Prema ovoj proceduri prilagođen je i rad termalnog bazen, pošto je ulaz u bazen na svakih pola sata (npr. 9:00, 9:30, 10:00 itd). Optimalni broj dnevnih kupki je 2-3 a za zdrave osobe ne treba biti veći od 5.

Radno vreme Termalnog bazena je od 9 do 20 časova svim danima sem ponedeljka. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara dok je za penzionere i decu cena jeftinija tj 200 dinara za penzionere i 100 dinara za decu đačkog uzrasta (7-18 godina). Ulaznica za invalide je 50 dinara. Deca ispod 7 godina starosti ne plaćaju ulaznicu.

 

Custom Search