Dan Gradske biblioteke Subotica

Ned, 15.10.2017 - 10:14 -- nikola.tumbas
Detalj sa otvaranje izložbe Ištvana Ivanjija
Detalj sa otvaranje izložbe Ištvana Ivanjija

Dana 13.10.2017. je Gradska biblioteka Subotica proslavila Dan biblioteke, 127. jubilej od osnivanja. U okviru svečanosti otvorena je izložba pod nazivom Ištvan Ivanji, osnivač biblioteke i monograf autora Dore Hičik, više diplomirane bibliotekarke i Dragana Rokvića, direktora Gradske biblioteke Subotica. Izložba koja je posvećena Ištvanu Ivanjiju povodom 100. godišnjice od smrti, predstavila je njegov život i stvaralački opus. Nakon otvaranja izložbe na kojoj su govorili autori, sledela je svečana akademija na kojoj su se publici obratili direktor Gradske biblioteke Subotica i dr Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća.

Nakon pozdravnih govora, dodeljena je Nagrada za zavičajnu knjigu godine dr Lajošu Hovanju inženjeru i istraživaču, za knjigu Sliv jezera Palić. Laureat je govorio Mile Tasić, samostalni knjižničar. U okviru svečanosti dodeljene su zahvalnice za donacije i za uspešnu saradnju. Zahvalnicu su dobili Nacionalno veće nacionalnih manjina Mađara, odnosno Nacionalno veće nacionalnih manjina Hrvata; obrazovne ustanove „Naša radost“, Muzička škola, Dom učenika srednjih škola, i pojedinci, Olga Sam i Branko Ćupurdija.

Nakon dodele zahvalnica, zahvalili su se i jubilarcima Gradske biblioteke, Tereziji Torda, Ilonki Kovačević, Evi Kurajić, Branku batiniću,Miletu Tasiću i Dori Hičik.
Na ovom svečanom događaju nastupile su i učenice Muzičke škole, Anita Balint na klaviru,iz klase profesorice Ildiko Biro Tirjung, i duo iz klase profesorice Kristine Molnar, u sastavu Simonida Lončar, gitara i Aleksandra Tolić, flauta.

info: Irena Bognar

Autor teksta: 
Custom Search