Šah klub Spartak misli na svoju budućnost

Pet, 31.07.2020 - 22:32 -- dejan.vukovic

U Šah klubu Spartak veliku pažnju posvećuju prvoj ekipi, ali i onima koji tek ulaze u ovaj sport. Prva ekipa Spartaka priprema se za borbu za titulu u Prvoj ligi Srbije, dok Škola šaha okuplja decu koja su rešena da se bave ovim sportom, i to sve u godini kada se slavi jubilej.

U godini kada slave jubilej od 75 godina postojanja, u Šahu klubu Spartak svoj rad sprovode na dva glavna fronta. Ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, 24. avgusta kreće Prva liga Srbije, a u Spartaku žele da rođendan obeleže titulom. Paralelno, počela je sa radom Škola šaha, a cilj je da se tokom leta oformi grupa talentovane dece sa kojom će se raditi na formiranju šahovske subotičke budućnosti.

– Što se prve ekipe tiče, formirali smo ekipu i bićemo jači nego prošle godine. Imamo novog stranca, reč je Liviu-Diteru Nisipeanuu, odličan igrač, trenutno najbolje rangiran na nemačkoj rejting listi, a inače i nekadašnji pojedinačni prvak Evrope. On će biti veliko pojačanje na našoj „prvoj tabli”, a novi igrač je i velemajstor Aleksa Striković. Uz našeg subotičkog velemajstora Nikolu Sedlaka i ostale igrače, Spartak će sigurno biti u konkurenciji za prvo mesto, odnosno za titulu ekipnog državnog prvaka – govori Ivan Sedlak, sportski direktor Šah kluba Spartak.

Ono što sigurno predstavlja problem jeste niz nepoznanica koje nosi trenutna epidemiološka situacija, ali i mali broj turnira. – Rad se uglavnom odvija „onlajn”, ali nam nedostaju jaki turniri koji su osnova šahovskog razvoja. Sve se više ide i na „onlajn” partije i ne bi me čudilo da tu i bude neki pravac u kojem će se kretati šah u budućnosti.

A da Šah klub Spartak ima budućnost brinu se svi oni koji su svoj rad posvetili najmlađima. Među njima je i Oliver Pardić koji vodi Školu šaha za početnike. Ona se odvija u protorijama ŠK Spartak, u Ulici Petra Drapšina, tačnije u dvorišnoj hladovini, na otvorenom, uz poštovanje svih propisanih mera. – Svrha ove početne škole je da deca nauče osnovna pravila i principe šaha. Deca se nalaze tek na početku i želja nam je da tokom leta skupimo što više onih koji su zainteresovani da se bave ovim zanimljivim sportom. Imamo inače u Klubu rad na dva nivoa, ja radim sa početnicima i kadetima, a ako se pojavi neki veliki talenat, on se preusmerava kod Nikole Sedlaka koji vodi prvu ekipu. Zaista se trudimo da talentovana deca imaju maksimalne uslove – dodaje Pardić.

Da je na treninzima zanimljivo i da se mnogo toga može naučiti govore i oni koji imaju priliku da se malo ozbiljnije upoznaju sa tajnama drevne igre na 64 polja. Tako Filip David Poljaković otkriva da šah voli od malena. – Od četvrte godine sam igrao sa tatom i želim da naučim da igram šah baš dobro, da tata ima čime da se ponosi.

Kako kaže Livia Molnar, šah je deo porodične tradicije. – Deda je igrao šah, deda ujak, tata, skoro svi u porodici, pa i ja. Volim ovakve igre koje „uključuju” mozak i koje traže mnogo razmišljanja.

Među onima koji uče prve poteze nalaze se i trojke Aleksandra, Aleksa i Anđela koje na treninge dovodi mama Sandra Mačković. Ona nam i otkriva kako je sve počelo. – Bili smo na Malom sajmu sporta, Anđela je zapazila šah i svi smo došli. Volimo i druge sportove, fudbal i plivanje, a ovo nam je sada baš zanimljivo, pogotovo jer je sin Aleksa nedavno slomio ruku, pa mu ovo i prija.

Tek nešto stariji Nikola Išpanović već ima šahovskog iskustva, a stigla je i prva medalja, zlatna sa dečijeg turnira u okviru tradicionalnog tunira „Senćanska bitka 1697”. – Turnir je bio mešovitog karaktera, igralo se po švajcarskom sistemu. Konkurencija je bila jaka, nisam očekivao da ću osvojiti prvo mesto, otišao sam sa željom da igram što više i da napredujem. No, sve se dobro odvijalo, igrao sam baš dobro i na kraju sam bio presrećan jer sam osvojio prvo mesto. Volim šah, deda me je animirao da se uključim u ovaj sport, i planiram dalje da učim .

Škola šaha u ŠK Spartak radi svake srede i subote od 10 sati, a prijava se može izvršiti i putem mejla [email protected].

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search