Održana svečana akademija Braća uvek – uvik zajedno

Čet, 12.11.2020 - 23:38 -- nikola.tumbas
Veljko Vojnić o Bunjevcima i Srbima kao i biskupu Antunoviću
Veljko Vojnić o Bunjevcima i Srbima kao i biskupu Antunoviću
Mile Tasić o oslobođenju subotice u I SR
Mile Tasić o oslobođenju subotice u I SR

Povodom obeležavanja 102. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“ koju su organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca. Akademiji je prisustvovao i član Gradskog veća Srđan Samardžić.

Obraćajući se prisutnima u ima Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, Samardžić je podsetio da je 13. novembra 1918. godine, u 18 časova i 35 minuta, na subotičku železničku stanicu pristigao voz slobode u kome su bili naši oslobodioci, junaci Drugog bataljona Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije slavne Srpske vojske.

„Na tlo Subotice stupili su solunski junaci. Dočekali su ih oduševljeni subotički Srbi i Bunjevci, zasipajući ih cvećem, pokličima i bratskim pozdravima. Malo je poznato da su tu bili i predstavnici Mađara, koji su takođe pozdravili srpske vojnike kao izaslanike 'slobodne i demokratske države'. Uveče se, na svečanom prijemu, prvi put u subotičkoj javnosti čula himna 'Bože pravde'. Važno je uvek ponosno reći da od srpskog vojnika u gradu nije niko stradao, niti je kakvu štetu imao. Subotica je Srpsku vojsku dočekala u bratski zagrljaj“, rekao je Samardžić.

Naveo je da je prvi komandant grada, pukovnik Vladislav Krupežević, subotičkom novinaru Josipu Šokčiću rekao da ono što je doživeo od subotičkih Bunjevaca ne može da se opiše, niti zaboravi.

„Svedočio je da su mu vojnici govorili kako su izneli glave iz mnogih ratova, ali su ih kod Bunjevaca načisto izgubili. Toliko je bilo neprestano gostoprimstvo, ljubav i poštovanje koje im je ukazano od bratskog naroda u Subotici. Tako je isto i regent Aleksandar Karađorđević, napuštajući Suboticu posle trodnevne posete 1919. godine, poverio gradonačelniku Matijeviću da će mu boravak u našem gradu ostati najlepša uspomena“, kazao je Samardžić.

Istakao je da su ovo zaista najbolji primeri bratskih odnosa Srba i Bunjevaca, kojima, kako je rekao, ostajemo posvećeni danas i zauvek.

„Večerašnja manifestacija je najbolje podsećanje na ove slavne dane i drago mi je što se, uz podršku Grada Subotice, ona održava bez prekida. U ovoj teškoj godini poštujemo sve mere zaštite zdravlja pri svedočenju našeg zajedništva“, naglasio je Samardžić.

Podsetio je da se pre jednog veka svet takođe suočio sa pandemijom, da je španski grip od 1918. do 1920. godine odneo 50 miliona života i da su njegovo širenje u Subotici predupredile članice „Dobrotvorne zadruge Srpkinja“ i „Bunjevačke dobrotvorne zadruge žena“ koje su, zajedničkim snagama, organizovale bolnicu sa 200 kreveta za negu srpskih vojnika.

„Tokom osam meseci borbe sa bolestima koje su junaci doneli sa ratišta one su obezbedile i posteljinu, pribor, namirnice, a pacijentima su omogućile i da proslave krsnu slavu. Ponosni smo danas što naša solidarnost u Subotici i Srbiji ne zaostaje za velikim delima naših predaka. Kao i pre jednog veka, do pobede ćemo stići zajedno“, poručio je Srđan Samardžić.

Prisutnima su se obratili i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, i predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Na akademiji je izvedena Duodrama „Arhangelov Vojnik” po tekstu Momčila S. Trifunovića. Režiju za ovaj pozorišni komad radio je Aleksandar Lazić, a izveli su je Predrag Vasić i Aleksandar Lazić. Pozorišna predstava „Arhangelov vojnik” bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, životnom pričom najmlađeg majora u istoriji ratovanja Mihaila Madžarevića, odlikovanog sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom … Nepravedno zaboravljenog u srpskoj istoriji.

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“.

 

Kasnije zvučni prilozi obraćanja Veljka Vojnića, i Mileta Tasića.

Autor teksta: 
Custom Search