Обележена 102. годишњица ослобођења Суботице у Великом рату

Pet, 13.11.2020 - 19:24 -- nikola.tumbas
Aleksandar Toković Srpska duša borca
Aleksandar Toković Srpska duša borca

Полагањем венаца на спомен-плочу на Железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу, обележена је 102. годишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат. У име суботичке локалне самоуправе и градоначелника Стеван Бакића венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. положио је члан Градског већа Срђан Самарџић, а у име Севернобачког управног округа венац је положила делегација коју је предводио начелник Округа Драги Вучковић.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. за пале борце помен су служили архијерејски намесник суботички, протопрезвитер Душан Ђукић, и отац Гордан Увалић, парох александровачки.

Историјски час одржао је члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници: Српског културног центра „Свети Сава“ и Буњевачког културног центра; Кола српских сестара; Удружења Срба града Суботице „Арсеније Чарнојевић“; Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ – подружница Суботица, Соколац и „Рата“ Бајмок; Савеза српских удружења Севернобачког управног округа и Завичајног удружења „Банија“.

У пригодном културно-уметничком делу програма обележавања 102. годишњице ослобођења Суботице у Великом рату наступио је кантаутор Александар Токовић.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар и Буњевачка матица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

Autor teksta: 
Custom Search