Kako sačuvati duh centra grada

Uto, 16.03.2021 - 19:32 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Zoltan Mesaroš Primedba na Nacrt PDRa
Zoltan Mesaroš Primedba na Nacrt PDRa
Pastor Ištvan Obraćanje na javnoj raspravi
Pastor Ištvan Obraćanje na javnoj raspravi

Javna rasprava o primedbama na predlog uređenja dela centra grada - odnosno čitanja i obrazlaganja primedbi i potom odgovora od komisije na iste da li se prihvataju ili ne.

Preko dvadeset ozbiljnih primedbi je dato na predloženo rešenje što pokazuje stav dela sugrađana da uopšte nisu zadovoljni predlogom i da očekuju kompromis sa novim predlogom.

Kratko rečeno otprilike - Ne trebaju nam nove stambene visokospratnice u ovom delu grada.

Rasprava je delimično bila prenošena uživo na FB - videti link ovde - https://fb.watch/4gFTj7Hovr/ - baterija se icrpila posle obraćanja Balinta Pastora.

A u video prilogu je obraćanje, građanina, Ištvana Pastora u kojem su pomenti objekti o kojima je bilo govora i pre 14 godina u jednoj tribini gde su učestvovali arhitekti koji su bili zabrinuti za rušenje delova centra grada.

Pogledati ovde - https://www.subotica.info/2007/12/13/zastititi-centar-grada gde je na kraju zaključak bio jasan od strane Duška Torbice koji je rekao - Da ljudima koji u tom gradu žive, bude bolje, ugodnije i lepše, a ne onima koji to grade da steknu odgovarajuči kapital.

 

U dodatku AFORISTIČNE MISLI  su razmišljanja arhitekte Atile Peštia

 

AFORISTIČNE MISLI

  1. Ovaj plan evocira najgora nasleđa modernizma da ne uzima u obzir lokalnu kulturu.

  2. Zašto je (lokalna) kultura važna? – Zato što ona razlikuje naš grad od drugih gradova.

  3. Zašto grad treba da se razlikuje od drugih gradova? – Jer su jedinstvenost i identitet stekli izrazit značaj u globalizovanom svetu. Jer su upravo lokalne vrednosti poetska iskra, inspiracija i motivacija za talentovane inženjere, dizajnere, umetnike i druge kreativne stvaraoce. A uspešni gradovi su ti koji mogu da privuku kreativni sloj. Dokazano je da ovakva mesta privlače i turiste. Turisti se osećaju lepo na mestima gde se mogu sresti sa meštanima i razgovarati sa njima, gde se mogu integrisati za vreme svog boravka i steći uvid u svakodnevnicu lokalnog stanovništva. Masovno promenjeno stanovništvo – pošto se u bezličnim novim zgradama više ne povezuje sa prošlošću – više nema identitet kolektiva, a usled toga se gubi i identitet lokaliteta. Nestanak identiteta dovodi do trauma u fizičkom i svesnom doživljavanju prostora, odnosno u bezličnim gradovima već poznatog osećaja stranosti. To znači da će Subotica koju danas poznajemo nestati.

  4. Jezgro grada čini identitet grada. Ono predstavlja vrednost. Njenim nestajanjem nestaje i identitet.

  5. Potrebno je pažljivo planiranje. Treba da se planira kreativno kako bi se obogatili lokalni resursi, izražavanjem njihovih osobenosti, podržavanjem njihovog značaja, kreativnim pristupom. … i tako ovaj deo grada može na uzbudljiv način da se misaono nadogradi, obogati. Nema potrebe za replaniranjem.

  6. Po čemu bi povećanje koncentrovanosti stanovništva u centru grada predstavljala razvoj? Čime se obrazlaže povećanje broja stanovnika u jezgru grada? Koje su to studije poslužile kao osnova ovoga plana? Vreme teče linearno, ali prouzrokuje eksponencijalne efekte. Četvrta industrijska revolucija je upravo u toku, idemo u pravcu potpune automatizacije jer konkurentnost industrije obezbeđuje se automatizacijom. Zato neće biti potrebe za masovnu radnu snagu. Velika industrijska revolucija grada iz 19-20. veka je okončana, a time i period velikih migracija radne snage. Ako u svakom slučaju postoji potreba za obezbeđenjem stambenih uslova za veliki broj ljudi, to neka se reši u perifernijim delovima grada, izgradnjom humanih, ozelenjenih stambenih blokova i stambenih parkova. Centar grada međutim sa svojim specifičnim osobenostima visoko može sebe rangirati u privlačenju visokokvalifikovanih i veoma kreativnih slojeva, upravi onih slojeva koji su po savremenoj nauci glavni pokretači razvoja grada.

  7. Moje protivljenje nije usmereno protiv toga da li se oronule garaže, šupe i drugi objekti bez arhitektonskih vrednosti trebaju srušiti. Treba ih srušiti. Prostor treba da se uredi, ali ne da se preuredi. Neka budu infrastrukturna razvijanja u centru grada, ali ona treba da budu savremena i inovativna.

“Smart city” se neminovno razvija pred našim očima, ali se ne sme dozvoliti da nas tehnologija savlada. Duh grada ne može uhvatiti na tehnički egzaktan način. Ukupnost tehničkih mera ne rezultira karakternu prihvatljivu celinu.

 

Atila Pešti, građanin

 

***

U nastavku članak iz Politike 20.03.2021.  - autor - Aleksandra Isakov

 

 

Komisija za planove Skupštine grada odbacila je Plan detaljne regulacije za centar grada, zonu 2, odnosno za prostor od oko 18 hektara u strogom urbanom jezgrzu. Na ovaj plan koji je bio na javnom uvidu do 9. marta pristiglo je neuobičajeno mnogo, čak 26 primedaba, te je i javni deo sednice Komisije za planove trajao pet časova.

Podnosioci primedaba imali su prilike i da ih obrazlože, i da dobiju odgovor od priređivača plana – JP za upravljanje putevima, ubanističko planiranje i stanovanje, odnosno od Dragane Mijatović, odgovornog urbaniste. Građani su se žalili na rešenja po kojima je u strogom jezgru Subotice, a posebno u Ulici Petra Drapšina, poznatijoj kao Gomboški sokak, trebalo biti srušeno više desetina kuća koje bi ustupile mesto višespratnicama sa tri do četiri sprata.

Dragana Mijatović je jednu po jednu odbacivala primedbe građana, među kojima je bilo i arhitekata i pravnika, tvrdeći da projekat po kojem se predviđa rušenje više desetina zgrada u centru u skladu sa potrebama grada, zakona, i kako je tvrdila, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Iako je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) naveo da ne daje pozitivno mišenje na Plan detaljne regulacije jer nisu ispoštovali uslove koje su oni propisali, Mijatovićeva je, kao odgovorni urbanista JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, rekla da ne prihvata stav MZZSK i dbila ga.

Rasprava o Planu detaljne regulacije pruvukla je pažnju i članova Saveza vojvođanskih Mađara, kao dela vladajuće koalicije, ali na javnoj sednici komisije bilo je ipak upadljivo odsustvo članova partnerskog SNS-a. Tako je primedbe, ali u svojstvu građana, podneo i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada koji je naveo da se ovde ne radi samo u uskom građevinskom ili arhitektonskom pitanju već o budućnosti grada. Povukao je paralelu: ukoliko se u Skadarskoj ulici u Beogradu ili Ulici Laze Telečkog u Novom Sadu, ne ruše objekti i grade višespratnice, zbog čega se onda to radi u Gomboškom sokaku, jednoj od najstarijih gradskih ulica. Smatra da svi objekti ove celine, bez obzira na njihovu pojedinačnu vrednost, utiču na karakter i duh čitavog prostora. Uostalom, u toj ulici je i kuća Stipana Matijevića, prvog gradonačelnika Subotice po ujedinjenju sa Srbijom. Balint Pastor citirao je i stav Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je ocenio da ovaj plan zaštićene objekte nije tretirao na način predviđen zakonom. „Što znači da ovaj plan ni na elementarnom nivou nije u skladu sa zakonom”, rekao je Balint Pastor.

Njegovo viđenje očuvanja centra grada, odgovorni urbanista je ocenio kao utopiju.

Primedbe na uređenje centra grada podneo je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, ali takođe u svojstvu građana. „U proteklih nešto više od dvadeset godina ovaj grad su rušila tri gradonačelnika, koji su bili pripadnici moje nacije. Nikada to nećemo abolirati niti moći oprostiti. Jedan deo tih problema, gutamo i danas, i iz tog razloga smo uložili veliki, dobronameran napor u ovo”, rekao je Ištvan Pastor koji je i ocenio da se obrađivač plana tokom čitave sednice pojavljivao kao „verbalni agresor”. Takođe je podsetio da obrađivač plana nije tražio saglasnost od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture na šta je bio obavezan.

Vladimir Džamić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture takođe je upozorio da u savremenoj praksi rušenje je tek krajnja mera, a da je se većina objekata koje je ovaj plan predvideo za rušenje potrebna tek revitalizacija fasada. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture navodi da je potrebno izraditi nove mere tehničke zaštite za nepokretnih kulturnih dobara u ovoj gradskoj zoni.

Moglo bi se reći da su građani ponovo izvojevali pobedu nad urbanistima koji su plan očigledno pravili više uvažavajući raniji odnos političkih snaga u gradu, a manje aršine struke.

autor - Aleksandra Isakov

*****

 

dopuna 22.marta,2921,

 

Radi se nov nNacrt PDR-a

https://www.subotica.info/2021/03/22/zakljucak-komisije-za-planove-radi-...

 

Više o ovoj temi...

Саопштење “ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица”

поводом натписа у медијима везаних за израду

Нацрта Плана детаљне регулације центра града Суботице – зона II

 

Овим путем желимо да изнесемо битне чињенице и разјаснимо неке наводе који су погрешно протумачени у натписима појединих медија. Првенствено, поменута јавна седница Комисије за планове на којој су разматране примедбе на Нацрта плана детаљне регулације центра града Суботице-Зона II је одржана према процедури прописаној Законом о планирању и изградњи, и на тој седници је представник обрађивача, одговорни урбаниста Драгана Мијатовић, кроз изнете ставове обрађивача „ЈП за управљање...

detaljnije
Post date: Pon, 29.03.2021 - 21:00

Саопштење Комисије за планове града Суботице

Комисија за планове града Суботице је 28.01.2021. године на седници комисије обавила стручну контролу Нацрта плана детаљне регулације центра града Суботице-Зона II и Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину и констатовала да су Нацрт планског документа и Извевештај о стратешкој процени урађени у складу са вишим планским документом и у складу са Законом о планирању и изградњи и једногласно је донела одлуку да плански документ иде у даљу законом прописану процедуру, односно да се упућује на јавни увид.

Пре излагања на јавни увид, Нацрт планског документа подлеже стручној контроли. Стручна контрола обухвата проверу усклађености планског документа са планским...

detaljnije
Post date: Pon, 22.03.2021 - 15:58
Custom Search