Sećanje na otvaranje bioskopa Lifka

Pet, 01.10.2021 - 23:23 -- nikola.tumbas
Okrugli sto
Okrugli sto
Žolt Husar o prvoj projekciji filma u Art bioskopu Lifka
Žolt Husar o prvoj projekciji filma u Art bioskopu Lifka

Povodom 110 godina od otvaranja prvog stacionarnog bioskopa u našem gradu, sadašnja ekipa Art bioskopa Lifka organizovala je obeležavanje godišnjice tog datuma.

Program se sastojao od polaganja venca na bistu ispred ulaza u bioskop. Vence su položili Milanka Kostić, članica gradskog veća zadužena za kulturu, i ispred Nacionalnog saveta Mađara, gospođa De Negri.

Izložbu i plakat ovog događaja, koje je pripremio Darko Kovačević, otvorio je direktor bioskopa Aleksandar Toković, a prisutnima se obratio i dr Aleksandar Evetović, zahvaliviši se na sećanju Lifki.

Posle projekcije  kratkog filma "Lifka od osnivanja do renoviranja i ponovnog otvaranja", održan je razgovor sa Zoltenom Šiflišom i književnikom i novinarom Prćić Draženom, koji su svaki na svoj način dali zanimljive detalje iz života i rada Aleksandra Lifke, koje su otkrili tokom istraživanja istorije ovog stvaraoca.

Na kraju su prisutni mogli pogledati dokumentarac "Ljudi sa kamerama" autora Zoltana Šifliša, koji je ostavio utisak na prisutne koji su želeli saznati nešto više o istoriji početaka kinematografije, bioskopa u našem okruženju, Subotici, Somboru i Novom Sadu.

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search