Više zelenila i manje motornih vozila za zdraviji vazduh u gradu

Uto, 09.11.2021 - 23:36 -- nikola.tumbas
Goran Gabrić Izjava za medije
Goran Gabrić Izjava za medije
Mikloš Olajoš Nađ o javnoj debati
Mikloš Olajoš Nađ o javnoj debati

U Savremenoj Galeriji Subotica, danas je održana javna debata sa temom „Kvalitet i stanje vazduha u Subotici“.

Prema podacima aplikacije za merenje kvaliteta vazduha „Air Care“ i „Map Sensor Community“, kvalitet vazduha u Subotici je u više navrata okarakterisan kao „zagađen“ i „izuzetno zagađen“.

Panelisti na javnoj debati su bili:
Laslo Mesaroš i Nađ Olajoš Mikloš, ispred udruženja „Solidarnost“,
 Petar Pantelinac – Savet za bezbednost saobraćaja Grad Subotica, (bio sprečen da dođe)
Goran Gabrić – pokret „Biciklom do čistijeg vazduha“.

Ponovljene su opšte poznati problemi zagađenja vazduha u našem gradu, koji se uz godinu u godinu ponavljaju i sada zahvaljujući merenjima se sve više vide kao veliki problem za sugrađane koji žive u gradu.

Kao glavni zagađivači se vide, u zimskim uslovima, dimnjaci jer se veći broj sugrađana greje na čvrsto gorivo, i sve veći broj motornih vozila ( gotovo ne moguće naći slobodno mesto za parking u okruženju centra grada. Sečenje zelenila - čišćenje prostora, gde god je moguće, radi dobijanja građevinkog zemljišta da bi se gradile visoke stambene zgrade gotovo jedna do druge bez zelenih površina. (i bez dovoljno parkinga)

Takođe sečenje "šuma" u okruženju, iako plansko, po navodima JP Vojvodinašume", doprinosi izloženosti grada vetrovima i pesku. g.Mesaroš navoodi da u zakonu stoji da se prvo mora posaditi tri drveta pa tek onda poseći jedno. Naravno podrazumevalo bi se to da ta novoposađena odrastu u stabla, a ne da se osuše, a da stogodišnjaci ipak budu posečeni u toj planskoj matematici.

Jedno od rešenja je povećanje i regulisanje postojeće saobraćajne infrastrukture biciklističkih staza. Sa time bi se u mnogome smanjilo zagađenje izduvnim gasovima i time poboljšao kvalitet vazduha i smanjile gužve. Laslo Mesaroš je podsetio i na laki šinski saobraćaj koji smo nekada imali, tramvaj, koji bi odmenio autobuse.

Uglavnom za sada su se panelisti usresredili na to da se ljudi nauče koristit aplikacijama za očitavanje stanja vazduha da bi mogli sebe i naročito decu pokušali zaštiti bar tako da u trenutcima kada je zagađenje vazduha toliko visoko da može dovesti do zdravstvenih posledica usled dužeg izlaganja  usled neke duže aktivnosti napolju, kao i na povećanje broja mernih uređaja čiji rezuklati bivaju dostupni na mnogim aplikacijama. Tako da će te bar sa sigurnošću znati kada se svesno trujete šetavši napolju.

Javna debata, na žalost veoma skromno posećena, održana u sklopu Projekta „Merenje kvaliteta vazduha u Subotici“ koji je podržan i sufinansiran od strane Grada Subotica.

 

p.s.

g.Mesaroš je diskretno skrenuo pažnju na par citata iz knjige LAUDATO SI (Enciklika o brizi za zajednički dom) Papa Franje

- Zaboravlja se da čovek nije samo sloboda koja se stvara od sebe. Čovek ne stvara samoga sebe. On je duh i volja ali i priroda.

- Gde je svijet izložen pogibelji?

Tamo gde smo mi poslednje instancije, gde je sve što postoji jednostavno naše vlasništvo i trošimo to samo za sebe. A rasipnički odnos prema stvorenom svijetu započinje tamo gdje više ne priznajemo nijednu višu instanciju od nas samih, več gledamo samo sebe.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search