Valerija Denč - Palić se voli cele godine

Uto, 28.12.2021 - 10:12 -- nikola.tumbas

Korona vratila domaće turiste na naše najsevernije jezero, a gostima i Subotičanima ponuđeni brojni programi. U narednoj godini u planu sređivanje poznatih vila i završetak akva parka.

Nema ni tog vremena, niti okolnosti koje će sprečiti Subotičane i njihove goste da izađu na Palić.  Za tradicionalnu trku Deda Mrazeva, 5. decembra pljuštala je kiša i duvao vetar ali je više stotina Subotičana, čak i sa sasvim malom decom došlo da simbolično istrči ili prošeta duž obale jezera. Za Prvi maj, zbog epidemije, nije organizovan uobičajeni Prvomajski uranak, ali  je ipak nekoliko hiljada ljudi izašlo na obalu. „Mi imamo obavezu da sugrađanima i gostima koji tako rado dolaze na Palić ponudimo što više sadržaja. Da im ponudimo i zabavu, i rekreaciju i sport  i mesto gde mogu da se odmore i popiju i pojedu nešto“ kaže za „Politiku“ Valerija Denč, direktorica privrednog društva „Park Palić“ zaduženog za upravljanje turističkim prostorom Palića.

Leto se smatra glavnom sezonom Palića, mada gosti popunjavaju gotovo tri hiljade smeštajnih kapaciteta na jezeru i okolini tokom čitave godine. Ako je nešto dobro donela epidemija virusa korona to je ponovo otkrivanje domaćeg turizma te tako i na Paliću na devet domaćih gostiju, stiže jedan stranac, a ista srazmera je i u broju noćenja.

Tokom 2021. godine Palić je premašio podatke iz do sada najbolje 2019. godine, i samo  u maju ove godine na izmaku bilo 39 odsto više noćenja nego u istom periodu pre dve godine, a trend rasta nastavio se tokom čitavog leta kada je beleženo od 33 do 43 odsto više noćenja, u različitim letnjim mesecima.

Nastojali smo da im obezbedimo što raznovrsniju ponudu. Osim Festivala evropskog filma koji se dešava na Letnjoj pozornici, tokom leta smo imali čak 25 koncerata, predstava ili drugih događaja. Sadržaje na Velikoj terasi ispratilo je blizu 20 hiljada posetilaca. Ove godine kroz program „Letnji koncerti na Muzičkom paviljonu“ vratili smo osnovnu funkciju paviljona kraj jezera, i iz njega se svake subote tokom jula i avgusta čula muzika različitih izvođača, od klasične do evergrina i džeza“ nabraja Valerija Denč niz manifestacija koje su se svake sedmice smenjivale na različitim mestima na Paliću.

Pored obale na šest lokacija postavljeni su i objekti, obloženi drvetom i ukrašeni  prepoznatljivim motivima secesije. Pored njih je i natkriveni otvoreni prostor, i to su nove lokacije za privremene ugostiteljske objekte koji ne narušavaju sklad arhitekture i prirode pored jezera. Proširen je i parking prostor u najfrekventnijem turističkom delu. „Posebno nam je bilo važno da kod svakog petog mesta imamo i posađeno drvo“ kaže Denč o investiciji koja je koštala 10 miliona dinara. Toliko je bilo potrebno i za izgradnju Avantura parka, a grad je obezbedio dodatna dva miliona za njegovo premeštanje sa prethodne neodgovarajuće lokacije, na prostor u Zoološkom vrtu.

„Mi smo Avantura park predali gradu na upravljanje, sada ostaje da se dogovore detalji njegovog funkcionisanja, ali ono što je važno je da smo dali novi sadržaj prostoru za koji do sad nije planirana druga namena“ kaže Denč. Za posetioce je važno da su doterani i javni toaleti, na koje je  ranije izrečeno dosta zamerki. Takođe je mnogo rađeno na održavanju urbanog mobilijara, i kroz program javnih radova uspeli su da angažuju ljude na sređivanju klupa i dečijih igrališta.

Mi nemamo ni planine, ni atraktivnu reku, ali od posetilaca uvek čujemo da je priroda ono što ih dovodi ovamo. Zbog toga vodimo računa da ne narušimo ništa od onoga što čini vrednost ovog prostora, ali da istovremeno otvorimo mogućnosti za svakog ko želi i da investira. Posebno su zainteresovani naši povratnici iz inostranstva koji ovde vide potencijal“ kaže Denč.  

Ranije je još objavljeno da je jedan veliki lanac hotela iz Mađarske zaintresovan za izgradnju hotela na obali jezera, na mestu nekadašnje meteorološke stanice. Takođe, jedan ovdašnji preduzetnik je kupio veliku parcelu na obali u zaštićenom delu za razvijanje ruralnog turizma. Naredna godina trebala bi da donese i veliku prekretnicu u turističkoj ponudi kada se završi izgradnja Akva parka i velnesa za koji nedostaje još oko 504 miliona dinara.

Mi smo sada posebno orijentisani na izradu projektno-tehničke dokumentacije za Vodotoranj, jedan od simbola Palića, koji bi mogao biti otvoren kao vidikovac, kao i vilu „Bagoljvar“. Za nju smo planirali da bude izložbeni prostor sa  malim kafićem. Takođe, treba da uredimo i pristup jedriličarima i vlasnicima brodića. Pred nama je i veliki posao sređivanja vikend naselja, za to će nam trebati oko 39 miliona dinara, ali i velika pomoć gradskih službi u razrešavanju imovinsko-pravnih odnosa na tom prostoru. To su neke od važnih pretpostavki za danje uređenje prostora Palića i podizanje njegove atraktivnosti“ kaže Denč.

Ličnosti: 
Custom Search