Gabor Lenđel o Zelenokosoj

Čet, 03.02.2022 - 17:47 -- darko.kovacevic
Gabor Lenđel

U Art bioskopu Lifka, tokom februara meseca, svakog petka od 20 časova, na programu je video snimak originalnog izvođenja Rock opere "Zelenokosa / Zöld hajú lány". Tim povodom, sagovornik nam je Gabor Lenđel (rođ. 1951), kompozitor i aranžer, autor muzike.

Daleke 1981. nastaje rock opera "Zelenokosa". Kako je došlo do projekta?

U to vreme radio sam na TV Novi Sad, gde sam sa rediteljem Karoljom Vičekom imao više projekata, među kojim i igrani film "Zalazak Sunca". Jednog dana Karolj se pojavio sa libretom "Zelenekose", čiji autor je Gobi Feher Đula, pisac i libretista. Predložio mi je da uradimo mjuzikl na tu temu. Pročitavši tekst, odgovorio sam mu da ja ovde vidim Rock operu. I bila mi je davnašnja želja da uradim rock operu. On je odmah pristao, i tako je počelo.

Prošle godine imali ste "oživljavanje" Zelenokose u izvođenju dela originalnog ansambla, NP Subotica i studenata AU Novi Sad?

Da. Povodom 40 godina uradili smo performans sa studentima 3. godine Akademije umetnosti Novi Sad. Isto smo uradili i povodom 35 godina.

Imao sam nameru da poverim režiju i koreografiju mladim studentima. Predložio sam da naprave po svom ukusu i viđenju predstave, kako bi to danas izgledalo da se postavi na scenu. Za tu priliku sam prearanžirao šest numera, prilagođavajući se današnjem vremenu.

Kakvi su Vaši utisci o mladim izvođačima, a kakvi su dojmovi novih generacija o Vašoj muzici?

Mladi su sjajni za saradnju. Dopao im se rad na projektu i radili su ga punim srcem. Nedostaju im ovakve muzičke predstave, gde mogu da se pokažu i kao pevači i kao plesači.

U Art biskopu Lifka tokom februara možemo gledati original verziju "Zelenokose" (da li ste možda raidli neke izmene na izvornom materijalu, npr. mastering zvuka ili sl)

Povodom 40 godina "Zelenokose", zamolio sam Panon TV da nam bude medijski sponzor i ujedno da napravimo titl na srpskom jeziku, da bi i oni gledaoci koji ne znaju mađarski, mogli da razumeju o čemu se radi u predstavi. Nikakvih drugih izmena nema.

Koje su razlike rada i produkcije onda i danas?

Razlika u produkciji tada i danas je ogromna. Pojavom kompjutera i digitalne tehnike svet muzike sa promenio u potpunosti.

Najpoznatija rok opera je, recimo, "Tomi". Šta je vas inspirisalo za "Zelenokosu"?

Moja inspiracija je bila baš rok opera "Tomi" i pomalo "Isus Hristos Super Star".

(foto: Nikola Tumbas / arhiv subotica.info)

::

Ličnosti: 
Custom Search