Jasna Vojnić - Želimo školu koja će se izdvojiti po izvrsnosti

Ned, 20.03.2022 - 21:23 -- nikola.tumbas

Donete prve odluke o osnivanju školskog centra na hrvatskom jeziku

Naš cilj nije getoizacija, želimo školu unutar obrazovnog sistema Srbije, ali koja će se izdvojiti po izvrsnosti, kaže Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća

Pokrajinska vlada uputila je predlog o osnivanju osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku na odlučivanje Skupštini Vojvodine.
Načinjen je  prvi korak, ili prvi polukorak u osnivanju institucije, a pred nama je još mnogo koraka
– komentariše ovu situaciju Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije hrvatske manjine u Srbiji od koje je ova inicijativa i potekla.

Ideja je, kako objašnjava Vojnić, stara preko 100 godina. Naime, još je katolički biskup Lajčo Budanović kupio tri kuće u centru Subotice, u današnjoj ulici Matije Gupca na broju 8 i 10.  sa trećim dvorišnim objektom, i namenio ih za školski centar. Nakon što su 2011. godine, poništavanjem nacionalizacije, a ovi objekti vraćeni Subotičkoj biskupiji, HNV je predložio da im se ustupe za školski centar.

U našoj zajednici ta ideja je opstajala kao nešto što nam je preko potrebno“ kaže Vojnić. Ipak, da bi dobili prostorije, HNV je prvo uradio strategiju obrazovanja. „Zaključili smo da se u obrazovanje u Srbiji se izdvaja dva odsto budžeta, a najveći deo toga odlazi na plate, a jako mali deo u razvijanje obrazovanja. Ovim tempom u doglednije vreme neće biti kvalitetnijeg ulaganja u obrazovanje i nećemo moći da očekujemo izvrsnost“ navodi Vojnić.

Sa druge strane je kaže bila spremnost i crkve i države Hrvatske da ulaže u modernizaciju nastavnih aktivnosti i učila, ali i vaspitanje koje bi se oslanjalo na tradicionalne vrednosti. Jasna Vojnić kaže da su u pripremi strategije obišli i slične školske centra u BIH i Hrvatskoj i svugde čuli isti odgovor: ako planirate da to bude samo za decu hrvatske nacionalnosti onda ne radite, jer to vam neće uspeti.

Naš cilj nije getoizacija, već da školu koja će biti u obrazovnom sistemu Republike Srbije, izdignemo kroz kvalitet, opremljenost i način rada. Mi ne želimo ni privatnu, ni školu izvan sistema, zbog toga tako dugo i čekamo na ovaj prvi korak u pravcu formiranja ustanove“ kaže Vojnić.

U Srbiji je trenutno ukupno 500 dece u Subotici i Bačkom Monoštoru, obuhvaćeno nastavom na hrvatskom jeziku od vrtića do srednje škole. Još oko 500 dece uči hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet. Jasna Vojnić kaže da je u planu da budući školski centar na jednom mestu obuhvati decu od predškolskog do gimnazijskog uzrasta, a očekuju da ga pohađaju i deca koja nisu hrvatske nacionalnosti, što je kaže situacija u vrtićima gde je 60 odsto dece iz porodica koje se izjašnjavaju kao Hrvati.

Roditelji kažu da nam donose decu jer se bolje radi sa njima, poštuje se Montesori program, imamo bolji kvalitet“.

Za opremanje budućeg školskog centra potrebno je još da i pokrajina izmeni mrežu srednjih škola, a grad Subotica mrežu osnovnih škola i predškolskih ustanova. Za sređivanje zgrade biće potrebno, kako se sada procenjuje, oko četiri miliona evra. Osim toga, objekat u ulici Matije Gupca poznat je među Subotičanima kao „mali MEŠC“ jer su ovde radionice mašinskog srednjoškolkog centra, ali i politehničke škole. Vojnić kaže da iako to nije njihova obaveza, zajedno sa školama traže novi prostor gde bi sadašnji korisnici mogli da se presele.

Ličnosti: 
Custom Search