Ištvan Huđi - Зашто Суботичани зарађују мање

Sub, 21.01.2023 - 15:00 -- nikola.tumbas

Просечна зарада у Суботици нижа је за готово 10 хиљада од републичког просека, а такво заостајање није било карактеристично у претходним годинама. Према подацима Републичког завода за статистику просечна зарада у Србији за октобар прошле године износила је 75.353 динара, а за исти месец запослени у Суботици просечно су зарадили 65.680 динара.

Према речима Иштвана Хуђија, председника Савеза самосталних синдиката Суботице овако велико заостајање просечне плате Суботичана за платом у Србији, у висини од готово 10 хиљада динара, није било карактеристично у ранијем периоду. Преглед статистичких података показује да је, примера ради, децембра 2018. године просечна зарада у Србији била 49.901 динар, а у Суботици 45.954 динара, што значи да је за нешто више од четири године јаз између две просечне зараде удвостручен. Постоји више разлога за то сматра Хуђи.

У Суботицу је дошао велики број великих компанија, што јесте позитивно, јер је велики број Суботичана и становника околних места овде запослен, али оно што синдикат очекује је да се равномерније распоређује зарада и да се више обрати пажња на раднике и да запослени могу да остварују већа права него што им закон и минималне зараде дозвољавају. Накнаде за те оперативне, једноставније послове у овим компанијама крећу се мало изнад медијалне плате, односно зараде коју прима преко 50 одсто запослених, а то је око 57 хиљада динара. Компаније које су примале субвенције од државе имале су и услов да запосленима на минималну плату морају дати 20 одсто више. Поред свих поскупљења која нам се дешавају, плате су мале и оне би морале да се коригују на више и то чешће како би се равномернијом расподелом добити побољшао материјално-социјални положај запослених“ сматра први суботички синдикалиста.

Хуђи каже да су та очекивања и због тога што и сами руководиоци у овим компанијама, посебно смештеним у оквиру Слободне зоне, истичу да су боље пословали током прошле него у 2021. години.

Очекујемо да се то одрази и на зараде, јер Суботица и по квалитету и по радницима заслужује да њени радници имају републички просек“ каже Хуђи.

Није изненнађење и да један део послодаваца, због великих захватања из зарада запослених, одлучује на исплату минималца, а део зараде исплаћује „на руке“. Један од битних разлога сталног заостајања за републичким просеком у зарадама је и профил индустрије која је заступљена у Суботици.

Овамо нису доведене фабрике високе технологије, компаније које се баве виоским технолошким развојем, недостаје нам и факултет који би промовисао нове захтеве тржишта и школовао нове стручњаке у појединим областима“ сматра Хуђи.

Мада Суботица важи за један од градова са великим бројем ИТ стручњака и великим бројем фриленсера, међутим, у сидникату истичу да та, често веома профитабилна занимања, зараду стичу обављајући послове за стране компаније, те да њихови приходи нису овде регистровани као зараде. Осим тога, погранични положај Суботице, као и велики број двојних држављана отворили су могућност једном броју грађана да живи овде, а зарађује у Мађарској, односно у европском суседству. Према подацима синдиката у Суботици недостају грађевинци, вариоци, бравари, стругари, пекари, електирчари, електромеханичари и за те струке дуално образовање се показало као добро решење, каже Хуђи. У Суботици је у последње време приметан и већи број радника из Турске на грађевинама, као и радника са далеког истока који су ангажовани на пословима у угоститељству.

Custom Search