Projekat "Plato Srbija"

Čet, 24.09.2009 - 11:03 -- nikola.tumbas

Današnja pres konferencija u RPK Subotica imala je za teme:

1. Predlog mera Privredne komore Srbije za ublažavanje krize i poboljšanje uslova tekućeg poslovanja

2. projekat Plato Srbija - informacija o sprovođenju projekta i dosadašnjim aktivnostima. 

Konferenciji su prisustvovati Slobodan Vojinović, predsednik; Ištvan Edelenji, sekretar i Ivan Vojnić Tunić, izvršni sekretar.

Slobodan Vojinović, predsednik komore je preneo zahteve komorskog sistema Srbije upućeni republičkoj Vladi. Privreda traži svoju stolicu u Vladi i parlamentarnim telima kako bi se pomoglo stvaranju optimalnih uslova za domaću ekonomiju. Ograničavanje moći uvozničkog lobija je nužnost, ističu privrednici, jer ne može, primera radi, uvoz sirovina za proizvodnju lekova biti opterećen višom carinom i porezom u odnosu na uvoz samih lekova. U cilju podsticanja gradjevinarstva traži se smanjenje pdv-a na gradjevinski materijal sa l8 na 8 odsto. Privredne komore traže da ih Vlada uključi u izradu budžeta za narednu godinu.

Država, državni aparat, državni službenici moraju znati da su oni po definiciji "sluge" privredi, stanovništvu, društvu u celini, a ne obrnuto.

O Projektu „PLATO SERBIA“ – uključivanje subotičke privrede u mrežu evropskih kompanija

Projekat «Plato Serbia» je najznačajniji projekat u Regionu vezan za operativni oblik edukacije Malih i Srednjih preduzeća, zasnovan na iskorišćavanju sopstvenih znanja, potpomognut znanjem eksperata, a sve u cilju poboljšanja biznisa i stvaranja novih poslovnih i ljudskih veza po celom svetu. Projekat se izvodi u saradnji sa flamanskom komorom VOKA iz Genta i finansiran je sredstvima flamanske Vlade. Osnovni cilj projekta jeste jačanje kapaciteta rukovodjenja od strane menadžera i vlasnika MSP iz regije. Naša regija je jedna od tri u Srbiji, koja učestvuje u ovom projektu, koji se po načinu obuke bitno razlikuje od nama poznatih projekta sličnog tipa. Naime, cilj je da se steknu nova znanja, putem bolje saradnje sa mentorima, velikim preduzećima koji poseduju visok nivo znanja u odnosu na mala preduzeća i saradnje sa ekspertima po temama koje biraju isključivo MSP. Prvi put se srećemo sa potrebom da se po svakoj temi iskoriste kapaciteti MSP, odnosno da ona kroz diskusiju prezentiraju svoje znanje o tome. Ovako obimna saradnja i česti susreti stvaraju uslove za medjusobna poslovna povezivanja. Podaci koji su pred nama predstavljaju rezimirani pregled ostvarenih aktivnosti koje su se vodile u prethodnih osam meseci i omogućavaju da se stekne slika o svim relevantnim podacima koji su potrebni za operativni početak projekta, tj. početak održavanja dvanaest jednodnevnih mesečnih sesija.

Sumiranju podataka, odredjivanju i izboru mentora i učesnika MSP predhodilo je dosta aktivnosti, počev od obuke koordinatora i mentora u Gentu u Belgiji, do pripremnih sastanaka MSP, sastanaka sa opštinskom administracijom, stručnjacima, ekonomistima, drugim komorama u Srbiji, pa i izvan, sredstvima javnog informisanja. Obradjeni podaci iz Upitnika, prikupljeni od MSP koji će biti učesnici projekta, obezbedili su da se sačini inicijalna lista otvorenih pitanja, od kojih se sačinjava konačna lista tema za sesije. Ovim je ostvarena osnovna ideja projekta-izbor tema biraju učesnici MSP i mi već sada posedujemo redosled od 15 tema, najinteresantnijih za mesečne sesije.

Izboru mentora prethodilo je njihovo evidentiranje iz najboljih preduzeća iz Regiona. Kandidovano je pet velikih kompanija i nakon sagledavanja i upoznavanja preduzeća sa temom projekta, obavezama i prednostima koje nosi projekat, izbor je pao na dve velike kompanije iz agrokompleksa, koje su prihvatile obaveze i ustupile svoje menadžere u realizaciju obuke MSP.

Odabiru 20 MSP iz Regiona RPK Subotica, prethodila su četiri pripremna sastanka privrednika. Počelo se sa 50 zainteresovanih preduzeća, da bi se kroz pripremu, a uz uvažavanje kriterijuma za odabir, izvršio odabir onih koji mogu kvalitetno da odgovore obavezama projekta. Pripremnim sastancima rukovodili su regionalni koordinator i mentori, tako da već sada postoji dobra korelacija sa MSP.

U projektu učestvuje 20 menadžera, direktora ili vlasnika iz MSP; sa ponosom ističemo, čak 8 žena, a i jedan od mentora je žena.

Pripremljen je Katalog učesnika i isti sadrži veliki broj podataka koji mogu poslužiti kao osnova za uvodne analize vezane za projekat. On predstavlja otvoren dinamički sistem koji omogućava da se unete informacije mogu menjati, dopunjavati i uskladjivati u zavisnosti od potreba u projektu vezanih za pojedine učesnike.

SPISAK MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA- UČESNIKA U PROJEKTU

1. Agardi d.o.o. Subotica,  Agria d.o.o. Subotica, Agroseme-Panonija a.d. Subotica, Bane d.o.o. Subotica, CIM GAS d.o.o. Subotica, Dermik d.o.o Subotica, Dudi co d.o.o. Subotica, El-tech-plus d.o.o. Bačka Topola,  Expres servis d.o.o. Subotica, Čikoš štampa d.o.o. Subotica, Fundamentum d.o.o. Bačka Topola, Interšped špedicija d.o.o. Subotica, Kelebija a.d. Kelebija, Metalpepi d.o.o. Mali Idjoš, Ruzmarin d.o.o. Subotica, Osmor co d.o.o. Hajdukovo,  Selma d.o.o. Subotica, Tehnoserv d.o.o. Subotica, Sopro d.o.o. Subotica, Weldtech d.o.o. Subotica

info: Koordinator projekta, Ivan Vojnić Tunić, izvršni sekretar RPK Subotica

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search