Završni događaj projekta "Partnerstvom bez nasilja"

Pon, 03.10.2011 - 12:00 -- nikola.tumbas
Suzana Marjanović - Deca mogu da rade medijaciju
Suzana Marjanović - Deca mogu da rade medijaciju

Obraćanj Ivana Stipića na otvaranju završetka projekta

- Ono što bih rekao, odnosi se na nastanak projekta. Kao što često biva u životu događaji se dese spontano. Tako je i nastao ovaj projekt. Naša škola je završila projekt «Škola bez nasilja», dobila sertifikat, u međuvremenu se promenila zakonska regulativa koja se odnosi na vladanje učenika. Novi zakon o Osnovama sistema obrazovanja u oblasti nasilja kako kažemo»naslonio» se na iskustva «Škole bez nasilja.

Obzirom da smo izuzetno mnogo radili tokom projekta bile su nam jasne izmene Zakona. U «Prosvetnom glasniku» objevljen je konkurs DILSa. Kroz razgovor smo zaključili da bi bilo veoma dobro kada bismo naše iskustvo i ono što smo radili godinu i po dana preneli još nekoj školi, jer su izazovi i problemi koje smo prolazili tokom projekta «Škola bez nasilja» na nas ostavili dubok utisak. I to na onaj deo koji se odnosi na izmenu našeg stava prema disciplini uškoli, prema odnosu učenik-nastavnik i nastavnik-roditelj. Mnogi načini i sistemi disciplinovanja su postali neefikasni te je postalo očigledno da svi u školama imamo ovaj problem. Zajedno sa ovim postalo je jasno i to da vršnjačko nasilje uzima maha. Situacije su često puta takve da mehanizmima koje smo do sada imali ne možemo postići mnogo.

To su bili razlozi da pokušamo preneti naša saznanja i konkretne aktivnosti i drugim školama kako bi imali partnere i kako bi naši nastavnici i učitelji na sličan i efikasan način od samog početka školovanja razvijali kod učenika samodisciplinu, a samim tim stvarali generacije učenika, kasnije roditelja, koji će pravilno procenjivati situacije i odnose kako među decom tako i u celom društvu.

Ono što bih naglasio kao posebnu vrednost projekta jeste prilika koju je on doneo-čuti, razgovarati o iskustvima drugih. Kroz razgovore i razmenu iskustava shvatili smo da je problematika naše tri škole, kao i jednog folklornog ansambla slična. Sve su to situacije iz našeg života, prepoznatljive i svakodnevne. Sa našeg»terena», prostora naših naselja, ulica, grada. Veoma je važna ova spoznaja, ne kao fraza i zaključak nekog sastanka, već upravo ovako - neposrednim razgovorom, kada često prepoznajemo i učesnike događaja. A dobit-potpuno razumevanje kolege, roditelja, učenika, shvatanje da nisi sam, jedan širi pogled na situaciju i daleko veći izbor ideja i konkretnih akcija za rešavanje i prevenciju mnogih neželjenih dešavanja.

Znamo da priča o nasilju već polako umara.Ali istina je da smo tek zagrebali površinu ploče. Ispod se krije nešto što se zove smisao rada, normalnog funkcionisanja ne samo u školi, odeljenju, već i mnogo šire i mnogo kasije. Jer, ukoliko nema pravila, mislim na pravila u svim sferama života, nema onih koji će se pravila pridržavati, sigurno imamo problem. A sa učenjem i vaspitanjem počinje se znamo kada - od malih nogu.»

Ivan Stipić

Projekat ministarstva prosvete i nauke RS i DILS-a(odobravaju i finansiraju sve predviđene aktivnosti)

Projekat OŠ»Ivan Milutinović» Partnerstvom protiv nasilja

Učesnici: partneri OŠ »Sveti Sava», «Ivan Goran Kovačić» HKC»Bunjevačko kolo»

Prisustvovali svečanosti: Borislav Staničkov, načenik Školske uprave Sombor, Ksenija Liščevik, prosvetni savetnik, Slobodan Čamprag, član gradskog veća zaduen za obrazovanje i kulturu, prof. Suzana Sekulić, supervizor projekta, Nikola Tumbas medijski pokrovitelj projekta

Koordinator projekta - Maja Gabrić, psiholog u OŠ»Ivan Milutinović»

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search