Edukacijom do formiranja zadruge TERRA ORGANIKA

Uto, 12.02.2019 - 18:25 -- nikola.tumbas

Učešćem na seminarima koja Udruženje TERRA’S organizuju od 2017. godine u okviru projekta “Organski most“, a sprovodi se preko IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, izrodila se ideja o formiranju organske zadruge. Na sedmom seminaru održanom u ponedeljak, 11. februara 2019. godine na Otvorenom univerzitetu, nakon predavanja, koordinator projekta, Snježana Mitrović, je izvestila dvadesetak prisutnih da je pripremljen predlog neophodne dokumentacije za osnivanje specijalizovane, organske poljoprivredne zadruge, kojoj je kumovala naziv “TERRA ORGANIKA”.

Desetak organskih proizvođača iz Subotice, Ljutova, Oroma, Totova Sela, Temerina, Stare Moravice, Pačira i Njegoševa, spremni su da se udruže, jer su odavno shvatili da samo tako mogu opstati. U veoma konstruktivnoj diskusiji razmotrili su i izdefinisali pojedine članove zadružnog ugovora i pravila zadrugarstva. Određena tumačenja Zakona o zadrugama u vezi imovine su ostala nedorečena, kao i pitanja da li ovakav vid udruženja može da se bavi izvozom i da aplicira na fondove Evropske unije.

S tim u vezi je, Snježana Mitrovbić, iz Udruženja TERRA’S i koordinator projekta “Organski most” predložila da ovo bude tema sledećeg, osmog po redu seminara, na koji bi bili pozvani predstavnici resornog ministarstva, ali i zaduge koja već ima iskustvo u radu. Dogovoreno je da se ponovo sastanu, 26. februara 2019. godine kada bi trebalo da se i formalno održi osnivačka Skupština zadruge.

Ovo je aktivnost Udruženja TERRA’S koju realizuje u okviru projekta “Organic bridge-Organski most” između Srbije i Hrvatske preko IPA programa, finansijski podržan sa 85% od strane Evropske unije, a ostalo od Autonomne pokrajine Vojvodine. Osim TERRA’S-a sa srpske strane učesnik je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search