Početak izgradnje kanalizacije na Paliću

Pon, 26.08.2019 - 16:47 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Timea Horvat o početku gradnje kanalizacije na Paliću
Timea Horvat o početku gradnje kanalizacije na Paliću
Đerđ Šugar o početku radova na kanalizaciji na Paliću
Đerđ Šugar o početku radova na kanalizaciji na Paliću
Marta Dobo o početku radova na kanalizaciji na Paliću
Marta Dobo o početku radova na kanalizaciji na Paliću

Na današnjoj pres konferenciji u prostorijama Saveza vojvođanskih Mađara, Timea Horvat, Đerđ Šugar i Marta Dobo obratili su se medijima povodom početka radova na izgradnji kanalizacije na Paliću, odnosno nastavak takozvanog projekta KfW projekta -  donacije  od 6.5 miliona eura.

U prilozima izjave za medije na oba jezika.

Informacija u nastavku - Ervin Molnar

Od ponedeljka, 26. avgusta 2019. godine Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, u svojstvu investitora, organizuju početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću. U narednih osam meseci Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ iz Novog Sada, najpovoljniji izvođač radova na osnovu javnog konkursa, izgradiće u ovom naselju 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz ovog naselja transportovati do sliva Kolektora VII i gradskog prečistača otpadnih voda. Ove investicije u okviru šireg projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš finansiraju se iz donacijskih sredstava Vlade Republičke Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

U početnoj fazi, od ponedeljka će pet ekipa izvođača radova započeti izgradnju  kanalizacije u sledećim delovima ulica, koja će trajati do:

  • Kozaračka, do 31. avgusta 2019.
  • Nikole Tesle, do 07. septembra 2019.
  • Partizanska, do 10. septembra 2019.
  • Jasenovačka, do 10. septembra 2019.
  • Jezerska, do 15. septembra
  • Sutjeska, do 25. septembra 2019.
  • Marka Oreškovića na ukrštanju sa ulicom Lopudska, do 25. septembra 2019.

U navedenim  delovima ulica će za vreme izgradnje doći do obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica.

Nakon okončanja radova u ovoj fazi, izgradnja kanalizacije će se nastaviti  u drugim delovima naselja Palić, u skladu sa projektnom dokumentacijom i dinamikom izgradnje.

Izvođač radova, Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku, kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

Ukupna vrednost Projekta iznosi 6.500.000 €.

U strukturi ulaganja, 67% sredstava namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i poveznog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati sa Uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, dok je 23,8% za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja isnpekcijske i biciklističke staze), 6,2% za unapređenje palićkog prečistača otpadnih voda i 3% sredstava za biomanipulaciju, tj. izlov alohtonih vrsta ribe (invazivne vrste koje prirodno ne pripadaju eko-sistemu jezera Palić i Ludaš).

Procenjujemo da će se prva priključenja domaćinstava na kanalizacionu mrežu moći ugovarati u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica početkom sledeće godine.

Cena priključka iznosi 27.021,38 RSD. Odobrava se popust od 20% u slučaju avansnog plaćanja u celosti. Mogućnost plaćanja je i na 24 rate.

PR Tim projekta                                                               

Rukovodilac jedinice za upravljanje projektom: Ervin Molnar

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search